2021. szeptember 23., 10:21

A XIX. századvég polgárságának tárgyi emlékeiből nyílt kiállítás a Szőgyéni Galériában

A polgárság tárgyait Kvitek Marián, a Bényi Múzeum alapítója gyűjtötte és tárta a közönség elé. A pénzérmék gyűjtésétől jutott el az első és második világháborús emlékek, valamint a polgárság tárgyainak a gyűjtéséig.

bényi múzeum
Fotó: Bokor Klára
Smidt Veronika, Kvitek Marián, Méri Szabolcs, Svajcer Edina

A megnyitón Smidt Veronika könyvtár- és galériavezető kifejtette, Kvitek Mariánt a gyűjtőszenvedély már fiatal korában magával ragadta. Gyűjti a padlásról lesöpörtet, aukciókra jár, cserél, keres, kutat.

A legapróbb tárgyaktól a nagyobbakig minden érdekli, ami 19. századi. Talán azért is, mert ez volt az utolsó évszázad, melyben még korstílusok uralkodtak. Felvirágzik az iparművészet - gyűjtőfogalma azoknak a tevékenységeknek, melyekkel a használati- és dísztárgyakat művészi igényű kivitelezéssel hoznak létre. Felsorolni se lehet a sok kiállított tárgyat – bútorokat, festményeket, használati tárgyakat (némelyek funkciójáról már fogalma sincs a ma emberének), üvegeket, porcelán dísztárgyakat, üzenő- és képeslapokat, ékszereket, pénzeket – amelyek itt kiállításra kerültek

– emelte ki Smidt Veronika.

Bényi Múzeum
Kép forrása: Bokor Klára

Kvitek Marián elmondta, a környéken a XIX. és XX. század fordulóján még nem polgárosodott a parasztság, ennek ellenére az összegyűjtött tárgyak legalább a fele a környékbeliektől került hozzá - többnyire kastélyokból megmentett, vagy szolgáknak, szolgálóknak adományozott tárgyak. Ezen kívül magyarországi és osztrák aukciókon beszerzett darabok találhatók még a kiállított anyagban.

Bényi Múzeum
Kép forrása: Bokor Klára

Megtudtuk,

a Bényi Múzeumnak egyelőre nincs állandó helye Bény községben belül, de keresik erre a megoldást.

A múzeum mindig más témára fókuszáló tárlatai időről-időre a környék kiállítótermeiben láthatóak. A szőgyéni kiállítás november 12-ig tekinthető meg.

Bényi Múzeum
Kép forrása: Bokor Klára
Megosztás
Címkék