magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2019. december 28., 20:28

A Vízsodorta históriák szereplői Kulcsodon gyűltek össze egy koccintásra - KÉPGALÉRIÁVAL

A nagy népszerűségnek örvendő helytörténeti filmsorozat alkotói óév búcsúztató, újév köszöntő koccintásra hívták a filmekben megszólaló adatközlőket, szereplőket, segítőket. A találkozásra a kulcsodi kultúrházban került sor december 28-án.

Kulcsod, Vízsodorta históriák, év végi koccintás
Galéria
+12 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

A Vízsodorta históriák alkotói, Kósa Lőrinc operatőr és Zalka Lóránt történész találkozóra invitálta mindazokat, akik az eddig elkészült részekben szerepeltek vagy a forgatásban és a kivitelezésben segítettek. Azokat a lelkes rajongókat is várták, akik faluról falura végigkísérték  a vetítéseket.

Az alkotók a Ma7 médiacsalád felkérésére 2019 januárjában vágtak bele a Duna menti települések helytörténetét dokumentáló filmsorozat elkészítésébe. Idős csallóközi embereket szólították meg, olyanokat, akik még emlékeznek a háború, a kitelepítések és az azt követő évek kemény, embert és magyarságot próbáló felvidéki eseményeire.

Ebben az évben tizenkét rész készült el a filmsorozatból, ezeket Csiliznyáradon, Medvén, Kolozsnémán, Kulcsodon és Bősön forgatták. Az elkészült részeket levetítették az öt helyszínen és portálunkon is fokozatosan közzétesszük őket.

A filmsorozat főleg szomorú témákat örökít meg, de fel-felbukkan benne a csallóközi humor is. Sok könny kicsordult, de sok volt a nevetés is a forgatások alatt, amikor nemcsak a múlt került a felszínre, de jövőbe tekintő ismeretségek, barátságok is kialakultak.  

A hetvenes, nyolcvanas éveikben járó idős emberek mindenhol nagy bizalommal, szeretettel fogadták Kósa Lőrincet és Zalka Lórántot, és ugyanilyen barátsággal segítettek nekik a települések polgármesterei és a filmben szereplő fiatalok is.

Az óév búcsúztató találkozón is mindenki mosolyogva, örömmel üdvözölte egymást és boldog új esztendőt kívánva vidáman emelte poharát.

Az eseményt videóra rögzítette a stáb és a Vízsodorta históriák szilveszteri különkiadásában portálunkon is láthatóvá tesszük, több más, kulisszák mögötti vidám részlettel együtt.

Kulcsod, Vízsodorta koccintás
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.