Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2024. március 19., 08:16

A víz világnapja – Ismét díjmentesen vizsgálják a kutak vizét

A víz világnapja alkalmából a Kelet-szlovákiai Vízművek az idén is díjmentesen bevizsgálja a kutak vizének minőségét, nitráttartalmát. A vízmintákat március 21-én, csütörtökön várják.

víz, ivóvíz, vizsgálat, vízminőség-vizsgálat, nitrátok, VVS, vízművek
Fotó: TASR

A vízmintákat 2024. március 21-én 8.00 és 14.00 óra között lehet leadni a Kelet-szlovákiai Vízművek (VVS) fióktelepeinek ügyfélközpontjaiban. A vizsgálathoz legalább 3 deciliternyi vízre van szükség, tiszta, zárt üvegben vagy műanyag flakonban. Friss mintára van szükség, a vizet aznap reggel kell venni.

Minden személy legfeljebb 3 darab mintát hozhat. Az informatív jellegű eredményt a helyszínen megkapja”

– közölte Nataša Riganová, a Kelet-szlovákiai Vízművek kémiai-technológiai részlegének vezetője.

A vizsgálat során elsősorban a víz nitrát-tartalmát veszik górcső alá, ugyanis ez az egyik leggyakoribb kémiai rizikófaktor a kutak esetében, magas értékét a műtrágyák túlzott felhasználása vagy a szennyvíz ivóvízbe való beszivárgása okozhatja.

Önmagában viszonylag veszélytelen, viszont a szervezetbe kerülve olyan rákkeltő vegyületeket hoz létre, amelyek daganatos megbetegedéseket okozhatnak, főleg a nitrátos víz hosszú távú fogyasztása esetén.

A víz világnapja alkalmából a VVS különféle programokkal, versenyekkel készül az óvodások, az alap- és középiskolások számára. További információk a vízművek honlapján érhető el.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.