2021. április 28., 12:49

A vártnál kisebb bevételkiesést okozott a járvány Kassa megyének

A koronavírus-járvány miatt 3,5 millió euróval csökkentek Kassa megye tavalyi adóbevételei. Rastislav Trnka megyeelnök szerint végül nem lett annyira drámai a gazdasági helyzet, mint amire a járvány kezdetén számítottak.

Kassa megye KSK képviselő-testület ülés
Fotó: TASR
archív felvétel

„Végeredményben nem tízmillió eurós, hanem milliós nagyságrendű kiesésről beszélhetünk” – mondta Rastislav Trnka, miután a megyei képviselő-testület jóváhagyta a tavalyi költségvetés zárszámadását. Hozzátette,

néhány dolog még nincs megoldva, például egy 4,2 millió eurós tétel az autóbusz-közlekedési vállalatok bevételkiesése kapcsán.

„Ebben az esetben tulajdonképp mi finanszírozzuk a valós kiadások és az utasoktól származó bevétel közötti különbséget” – fejtette ki hozzáfűzve, ezt a problémát a közlekedési és a pénzügyi tárca „dobálja” egymás között, de reméli, rövidesen sikerül megoldást találni.

A költségvetés többszöri módosítást követően Kassa megye végül 34,9 millió eurós többlettel zárta a 2020-as évet. A megye adóssága 64,9 millió euróra növekedett, ami az előző évi valós bevételek 29,72 százalékát teszi ki.

Az adósság növekedéséért főleg két, a pénzügyminisztériumtól származó, 27 millió euró összértékű visszatérítendő támogatás felelős. A 2019-es év végén egyébként a megye eladósodottsága 20,4 százalék volt.

A tavalyi többlet legnagyobb része, pontosan 31,4 millió euró a kiadásokra és a kiadásokkal kapcsolatos pénzügyi műveletekre elkülönített alapba kerül, 3,5 millió euró pedig a tartalékalapba.

A megyei képviselő-testület legutóbbi ülésén egyúttal jóváhagyta az idei költségvetés módosítását, ami magába foglalja a folyó kiadások 3,7 millió euróval történő megnövelését. Ennek keretében 928 ezer eurót különítettek el a nagykapacitású megyei oltóközpont létesítésére és üzemeltetésére. Ezt később az egészségügyi minisztériumnak kellene megtérítenie. A fennmaradó összeget egyebek mellett II. és III. osztályú utak javítására vagy szociális intézmények üzemeltetésére költik.

Megosztás
Címkék