2018. május 28., 20:00

A tűzoltók védőszentje előtt tisztelegtek Nagyudvarnokon

Szent Flóriánra emlékeztek a Dunaszerdahely melletti községben május 27-én a községi hivatal előtt a tiszteletére emelt szobornál.

Nagyudvarnok Szent Flórián
Médialapozó

Mint ismeretes, az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, a "tűz katonájának" kultuszát. Szent Flórián alakjával a világon sok helyen találkozhatunk. Templomokban, házak falába süllyesztve, köztereken áll a római katona szobra, aki rocskából önti a vizet az égő ház tetejére.

Tűzoltó elődeink védőszentjükként tisztelték, díszünnepként ülték meg Flórián napját, s a tűzoltók ma is a személye előtti főhajtással tisztelegnek alakjának. Élete és halála megmintázza azt az elkötelezett hivatástudatot, melynek alapja a munkába vetett hit és a hagyományokhoz való ragaszkodás. Flórián Diocletianus egyszerű katonája volt, de jelképpé vált: az emberség, önzetlen segíteni akarás és hősies bátorság jelképévé.

A nagyudvarnoki ünnepségre a vasárnapi szentmisét követően került sor, az összegyűlt helyieknek előbb a Búzavirág énekkar énekelt, majd Ürögi János polgármester tartott beszédét. Ebben kiemelte a tűzoltók munkájának jelentőségét, akik saját életüket kockára téve igyekeznek segíteni embertársaiknak.

Ezt követően az emlékezés koszorúit helyezték el a szobornál, majd az egybegyűltek közösen imádkoztak Szent Flóriánhoz. Az ünnepi pillanatokat az énekkar zárta, akik végezetül közösen elénekelték nemzeti imánkat, a Himnuszt is.

Nagyudvarnok Szent Flórián
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!