2020. június 7., 08:18

„A tűz még nem aludt el”

Színvonalas megemlékezést tartottak tegnap este a Párkány melletti Nánán, ahol a Trianon 90. évfordulójára emelt emlékkőre most, a 100. évfordulón egy Nagy-Magyarországot formázó márványtábla került, József Attila idézettel.

Médialapozó

A Csemadok, az MKP a Szülőföldért polgári társulás és a Limes Anavum szervezésében megvalósult emlékezésen Dániel Erzsébet szervező üdvözölte az egybegyűlteket.

Elmondta, ott, ahol most állunk, elődeink jóvoltából Országzászló lengett, később erre az oszlopra kerültek fel a község háborús áldozatainak nevei, akik a HAZÁÉRT haltak meg, ahogy azt a felirat is jelzi.

nana-trianon-3-copy.jpg

Itt található a kitelepítés emléktáblája, de itt van kőbe vésve annak a tíz nánai fiatalnak a neve is, akiket 1919-ben a cseh légiósok a megszállás elleni védekezésük miatt falhoz állítottak és lelőttek.

Ezek is mind Trianon tragikus szeletei. Emellett áll az a kőtömb, amire a mai napon márványtábla került egy József Attila idézettel:

Ha eljő az idő - a sírok nyílnak fel, Ha eljő az idő - a magyar talpra kel, Ha eljő az idő - erős lesz a karunk, Várjatok, Testvérek, ott leszünk, nem adunk!

A táblát Sindár György nánai kőfaragó készítette.

A megemlékezés szónoka, Popély Gyula történész professzor lendületes beszédében úgy fogalmazott, a trianoni békeparancs elfogadása felett nem lehet napirendre térni, mert velünk élő folyamat, mely ritkítja sorainkat, zülleszti népünket.

nana-trianon-7-copy_0.jpg

Fóthy Zoltán esperes atyával a jelenlévők együtt imádkozták a Magyar Püspöki Kar a trianoni döntés után kiadott imáját és a Miatyánkot. 

Közreműködtek: Vecserka Péter tárogató művész, Morvai Viktória és Szulényi Valéria versmondók, Bohák Emese, Pálmai József, ifjabb Zsákovics László énekes, a helyi kisiskolások és a helyi éneklőcsoport.

nana-trianon-3-copy.jpg
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.