2022. február 19., 18:46

A turisták számára is vonzóvá tennék Bussa környékét

2022 februárjában a nagykürtösi járási Alsósztregován találkozott a régió négy településének, Bussának, Felsőzellőnek, Tőrincsnek és Alsósztregovának a polgármestere. Az Aquatermal Hotelben lezajlott tanácskozásuk során aláírtak egy memorandumot, amelyben együttműködésüket fejezték ki a térség turizmusfejlesztését illetően.

bussa
Fotó: Bušince - Bussa
a polgármesterek: balról Ivan Krahulec (Felsőzellő), Ľuboslav Dobrocký (Alsósztregova), Végh Zoltán (Bussa) és Andrej Barcík (Tőrincs)

Egyik céljuk, hogy a közeljövőben nemcsak a turisták, hanem a helyi lakosok számára is egy élményszerű regionális kerékpáros körtúrát alakítsanak ki. Fejlesztési szándékukat már Besztercebánya megye irányába is jelezték.

A 35 ezer eurós projekt keretei között Alsósztregován a szálloda közelében, a termálfürdőnél egy e-kerékpár kölcsönző nyílna, hogy az ide látogató turisták két keréken is megismerhessék a szűkebb régiót.

Amint azt a Sme kérdésére Alsósztregova polgármestere elárulta, településüket évente több mint 100 ezer ember látogatja meg, akik közül sokan több napot is töltenek itt.

Éppen ezért szeretnénk számos új attrakcióval előállni, hogy a nálunk eltöltött élményeiket tovább bővíthessék”

– fogalmazta meg Ľuboslav Dobrocký.

Az érdeklődők a turisztikai információs központban tudnának e-kerékpárt kölcsönözni, hogy annak nyergében, a kijelölt turisztikai bicikliúton barangolhassák be az említett települések térségét; mindegyik községben más-más élmény várná a látogatókat.

A tervek szerint a turisták a bicikliút mentén, egy alsósztregovai farmon házi sajtokat kóstolhatnak, de a történelmi emlékhelyek és nevezetességek megtekintése mellett az Ipolyon is evezhetnek majd. Tőrincsen már 2015-ben elkezdték a turisztikai kerékpárút kiépítését; kezdeményezésüket akkor is a megye támogatta. Most ezt bővítenék ki akár a nehezebben hozzáférhető erdei utak bevonásával.

Bussa az Ipolyon történő evezésért, az állandó móló karbantartásáért felelne. A látogatók a 2011 decemberében átadott Madách hídnál kialakítandó új kikötőnél az e-biciklit leadva átülhetnek egy kajakba, hogy azzal Bussára eljutva újra kerékpárra szállhassanak. Az egykori bussai kaszárnya épületéből egyfajta menedékkunyhót alakítanának ki, ahol a vándorok megpihenhetnek.

Végh Zoltán, Bussa polgármestere bízik benne, hogy a községbe érkezők a helyi múzeumot is meglátogatják, megismerve a csalári születésű repülőgép-tervezőnek, Zsélyi Aladárnak az emlékszobáját is.

Felsőzellőn elérhetővé válna a Szent Miklós tiszteletére szentelt, 1750-ben barokk stílusban épült helyi római katolikus templom is; itt van eltemetve gróf Balassa Ferenc koronaőr, horvát–dalmát és szlavón bán. Vele halt ki a Balassa család grófi ága. Ennek közelében egy Lépcsők a Mennybe elnevezésű kilátót is létrehoznának.

A településvezetők abban bíznak, hogy együttműködésük társadalmilag, kulturálisan és természetesen gazdaságilag is előre mozdíthatja a térség ügyét.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.