2022. április 3., 08:05

A tojásfestés és díszítés több változatát is kipróbálhatták - KÉPEKKEL

A tojás keresztény szimbólum, az újjászületés archaikus jelképe. A falusi nép is foglalkozott tojásfestéssel, persze csak a meszelések, a rendrakás és a nagymosás után. Szőgyénben kizárólag a locsoló kisfiúknak adták, melyet a vöröshagyma héjával festettek meg. Ezt a hagyományt is felelevenítették a tájház húsvétváróján.

szőgyéni tájház
Galéria
+5 kép a galériában
A tornácon Julis néni és Pista bácsi várta türelmetlenük a vendégeket
Fotó: Bokor Klára

Mikor a gyerekek a tájház udvarán elrejtett összes tojást megtalálták, Svajcer Edina tájházvezető megajándékozta mindegyik megtalálót.

szőgyéni tájház
Fotó:  Bokor Klára

Bent a tájházban már lobogott a tűz, kezdődhetett hát a tojásfestés, díszítés, melynek több változatát is kipróbálhatták a gyerekek. A legősibb technika a hagymahéjjal való festés volt, melyet szinte mindenki kipróbált Forró Éva tanító néni útmutatása alapján.

gyönggyel díszített tojások
Fotó:  Bokor Klára
Spek Erzsi gyönggyel díszített tojásai igazi remekművek. Sokan meg is akarták tanulni, bár nagy türelem kell hozzá. Ő maga a köbölkúti nyugdíjas klub tagjaitól sajátította el a technikát. Svajcer Barbarával tojást festhettek a gyerkőcök, Sárai Melindával és Cserge Babival pedig nyuszis kosarat és tolltartót készíthettek.

Pihenésképpen a gyerekek nyuszikat és kis barikákat simogathattak az udvaron. Az állatkák gazdái is helyiek voltak: Stégmár Katrin és Sárai Béla.

A rendezvény a tájház és a könyvtár közös szervezésében valósult meg a Kultminor támogatásával. Része volt a koloni Molnár Belány Szilvia tojáskiállítása gömöri és zoboralji mintákkal, valamint a kézművesvásár.

3-husvetvaro
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.