2023. augusztus 15., 08:34

A tiszta Ipolyért

A 2013-ban alapított Duna–Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület közös szervezésében 2023. augusztus 10-e és 13-a között immár harmadik alkalommal valósult meg A nagy Ipoly-takarítás elnevezésű rendezvény.

A nagy Ipoly-takarítás
A nagy Ipoly-takarítás
Fotó: A nagy Ipoly-takarítás

A háromnapos program megvalósításában és megszervezésében az Ipoly folyó menti települések, szlovákiai és magyarországi civil szervezetek, sportegyesületek és a feladatra vállalkozó önkéntes segítők csapatai vettek részt, hiszen – mint vallják – az Ipoly nem szétválasztja, hanem összeköti a folyó két partján élőket.

A nagy Ipoly-takarítás célja a mintegy ötvenféle halnak otthont adó folyó megtisztítása volt az emberi hanyagság miatt felgyülemlett hulladéktól; a kezdeményezés továbbá lehetőséget adott az egyedülálló természeti és épített környezet, az Ipoly és a környező települések különleges világának megismerésére is.

A folyó névnapjához kötődő teremtésvédelmi program során, a folyó mindkét oldalán 175 kilométeres szakaszon 18 gyűjtőponton, 90 kenuval, több mint 300 önkéntessel, öt civil szervezettel, két hulladékszállító céggel és 46 folyó menti önkormányzat részvételével tisztították meg az Ipolyt. Az összesen 85 köbméter kihalászott hulladék között most is számtalan műanyag palackot és gumiabroncsot, de gyermekjátékokat, papucsokat, cipőket, sőt benzines kannát, hűtőgépet, valamint teherautó- és traktorgumikat is találtak.

A környezetvédelem nem a hangzatos szavaktól, hanem a valódi tettektől válik hitelessé. Köszönetemet szeretném kifejezni minden önkéntesnek, civilnek, civil szervezetnek, politikustársaimnak, Balla Mihálynak és Pánczél Károly országgyűlési képviselőnek, hogy együtt, összefogva határon innen és túl közösen óvják és tesznek csodaszép teremtett környezetünk megóvásáért!”

– fogalmazta meg a rendezvény egyik védnöke, Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő.

A szervezők és a résztvevők a környezetünk és a természeti kincseink védelmét szem előtt tartva vallják, hogy nincs jobb közösségépítés, mint a nemes cél érdekében végzett közös munka.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.