2021. február 13., 17:03

„A tesztelés nem önkormányzati, hanem közegészségügyi feladat” - nyilvánították ki az Érsekújvári járás polgármesterei

Ma az érsekújvári lovardában került sor a Városok és Falvak Társulásának regionális munkatalálkozójára, a járás polgármestereinek részvételével.

Fotó: Geri Valéria

Megvitatták a jelenlegi járványügyi intézkedéseket és kifejtették, hogy ezek a települések lakóinak életére is negatívan hatnak, az önkormányzatokat tehermentesíteni kell az olyan tevékenységektől, amelyek idő-, energia-, pénzigényesek és végső fokon nem hozzák meg a kívánt hatást.

Egyetértettek abban, hogy a tesztelés közegészségügyi feladat a megelőzés terén, ezért ez nem az önkormányzatok, de az állam feladata lenne a járási hivatalokon keresztül.

Határozatban kérték a kormánytól a magán tesztelőhelyek bővítését megyei, járási és települési szinten, melyekkel tehermentesítenék az önkormányzatokat, a gazdaság beindítását az üzletek, vendéglátó-egységek és a szolgáltatások újranyitásával, az IROP pályázati kiírásainak közzétételét, hogy mielőtt lejárna a határidő, legyen idejük a településeknek a projektek kidolgozására, valamint azt, hogy ne változzon a bírósági térkép. A határozatot egységesen, tartózkodás nélkül fogadták el a találkozó résztvevői.

Geri Valéria, Kisújfalu polgármestere portálunknak elmondta, kérték a kormányt a továbbiakban ne terhelje teszteléssel az önkormányzatokat, addig azonban amíg nem születik valamilyen megoldás, továbbra is biztosítani fogják lakosaiknak a tesztelés lehetőségét, mert tudják, jobb, ha ebben a koronavírusos időszakban nem utaznak az emberek. Emellett azt is kérték, indítsák újra a gazdaságot, hogy a családok és kisvállalkozók ne menjenek tönkre.

Végesek a forrásaink, már a negyedik kört szervezzük saját forrásból, nem tudom, meddig tudunk kitartani, ezért is írtuk alá a határozatot”

– fogalmazott Lukács Imre, Kamocsa polgármestere. Kitért arra, eddig kétnaposak voltak a hétvégi tesztelések, hogy a lakosok ne tömörüljenek, most azonban csak egynapos és a lakosok időpontra érkeznek. Örömét fejezte ki afelett, hogy a lakosok nagyon fegyelmezettek és betartják az előírásokat.

Bár nehéz az önkormányzatoknak megszervezniük a tesztelést, de lakosaik érdekében meg tennünk, nehogy máshová utazva fertőződjenek meg. Sajnos, az utóbbi két hétben csak felfelé kúsztak az adatok, 0,5 százalék fertőzöttségtől jutottunk 1,5 százalékig”

– tájékoztatott Lukács, hozzátéve, azt is csak a pénz hatalmával lehet magyarázni, hogy amíg a kis üzleteknek zárva kellett tartaniuk, addig az áruházláncok nyitva maradhattak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.