2019. december 21., 16:53

A természetességért és a minőségért tevékenykedik

Vígh Katalin – nevéhez híven – valóban jókedvű ember. A mosoly folyamatosan ott van az arcán. Pedig nem mindig volt könnyű az élete.

Médialapozó
Vígh Katalin

Férjét 4 és fél éve elveszítette, itt maradt két kicsi gyerekkel. Kislányuk nem is emlékszik édesapjára, fiuk 6 éves volt annak halálakor. A tragédiát nem könnyű feldolgozni, különösen akkor, ha nem állnak az ember mellett olyanok, akik segítenek. Neki ilyen szempontból szerencséje volt.  Miután elkezdett lelkileg gyógyulni, a baj újfent kopogtatott az ajtaján: jó két évvel ezelőtt édesanyja is elment.  

Aki nem ismeri, azt hihetné: Ön a világ legboldogabb, legkiegyensúlyozottabb embere!

Hangulatember vagyok. Hol fenn, hol meg lenn. Sokszor haza is viszem a pocsék hangulatomat. Otthon már tudják, ha azt mondom: Most ne! – akkor egy ideig békén kell, hogy hagyjanak, hogy feldolgozhassam magamban a történteket. Ilyenkor nem szívesen kommunikálok, társaságra sem vágyom.

A közhelyes mondatokkal meg egyenesen ki lehet kergetni a világból!

Van viszont egy csodálatos pesti barátnőm, ő ért leginkább a nyelvemen. Neki rengeteget köszönhetek. Nem úgy, mint azoknak, akik folyton azt ismételgették: szedd össze magad, mert itt van a két gyereked! Ezzel még mélyebbre taszítottak a gödörben. Nekem nem az a fontos, hogy mit vár el tőlem a környezetem, hanem az: én mit szeretnék! És a barátnőm erre ráérzett, hagyta, hogy kiadjam magamból a felgyülemlett feszültséget. Kell, hogy fontos legyek valakinek, már pedig ő remek gyásztanácsadó volt!

Azóta él a közelemben egy újabb segítőtárs, Lilla, aki mentálhigiéniát tanult, és már értő hallgatásával is képes segíteni.

Gyógyítóan hatott rám az is, hogy megismerkedhettem a kézművességgel.

Innen-onnan elleshettem a kosárfonás, a gyöngyözés, a szappankészítés, a bőrözést fortélyait, majd a tudásomat gyerektáborokban továbbadhatom. A kaposkelecsényi emberek közössége is jó hatással van rám. Pozitív kisugárzásúak, szeretetteljes, mások iránt őszinte érdeklődést mutató emberek. Ezért a rendezvényeikről nem hiányozhatok, belőlük is töltekezem. Mindazok, akik jó hatással vannak rám, minduntalan bizonyítják: lehet másképp is gondolkodni, nemcsak úgy, ahogyan anno belénk sulykolták!

A természetesség híve vagyok az élet minden területén.

Sokan megszóltak, amiért nem csináltattam márvány síremléket a férjemnek? Én nem akarom egy betonbunkerba zárni őt. Számomra egy életfa, vagy csak egy,  a sírjára helyezett tábla sokkal emberibb, személyesebb.

Amibe belefog, azt szívből csinálja. Látom ezt a szülői munkaközösségben végzett munkáján is...

Amikor a fiam iskoláskorú lett, elkerült a Helmeczy Mihály Alapiskolába, Királyhelmecre. Egy év után a szülők engem bíztak meg a SZMSZSZ királyhelmeci alapszervezetének vezetésével. Fogalmam sem volt, milyen teendőkkel jár ez együtt, de folyamatosan kérdeztem.

Mára már sokat haladtunk előre!

Rengeteg minőségi műsor, esemény teszi gazdagabbá a gyerekközösség mindennapjait. Eljutott az iskolába Korpás Éva zenésztársaival, Tóth Péter Lóránt versmondó, a Parapács zenekar segítségével volt táncház, tánctanulás, kiállítást szerveztünk a magyar Nobel-díjasokról, bemutatkozott a Naninski  akrobata-show, tartottunk író-olvasó találkozót, a karosiak révén a diákok megismerték a hagyományos íjászatot, a sasok röptetését. A szülők és a pedagógusok részéről felmerülő igényre reagálva már második éve tanítunk néptáncot a gyerekeknek, létrehozva a Helmeczy Színpadreccsentők csoportját, akik nagyon büszkék a nevükre. Nemcsak a lépésekkel ismerkednek meg, hanem azzal is, hogy azok a lépések mit jeleznek, jelentenek.

Annyi minden történt már az utóbbi években, hogy a teljesség igényével lehetetlen azt felsorolni.

Legnagyobb örömünkre ráadásul mára már azt is sikerült elérni, hogy a szülők egyre bátrabban közlik, milyen foglalkozásokat tartanának jónak gyermekeik részére. Vannak, akik például szívesen vennék, ha lennének olyan természetismereti órák, ahol a gyerekek megtanulnák felismerni a gombafajtákat, eljárnának madárlesre.

Igyekszünk minden igényt kielégíteni, hiszen azt szeretnénk, ha a szülők hinnének az anyanyelvi oktatás jövőjében, és magyar iskolába küldenék gyermekeiket.

 

+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék