magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. június 5., 16:06

A termálfürdők a kihívásokkal teli időszak után ismét várják a látogatókat

A tavalyi nyári szezon nem kedvezett az idegenforgalomnak. A világjárvány miatti óvintézkedések szinte ellehetetlenítették a szektor szereplőit Szlovákiában is. 2020. március 13-án a fürdők bezártak, és 85 napig tartott ez az állapot. A második hullám kezdetekor újra zárva maradtak. A tavalyi néhány nyári hónapot leszámítva több mint egy év után, az idén május 24-én nyitottak ki újra.

furdo
Idén is várják a vendégeket, hogy enyhítsék a nagy kiesést és a fürdőzök is felszabadultan pihenhessenek
Fotó: Thermalpark DSZ
A dunaszerdahelyi Thermalpark felélte a tartalékait

A 2019-es rekordévet követően, amikor a dunaszerdahelyi Thermalpark bevétele először haladta meg az 5 millió eurót, a 2020-as év a korlátozásoknak és bezárásoknak köszönhetően komoly, 40%-ot meghaladó visszaesést eredményezett. A vendégek száma ennél is nagyobb mértékben, 45%-kal esett vissza az előző évi 448 ezerről 244 ezerre. A fürdő előző évek alatt felhalmozott tartalékai szinte teljesen kimerültek.

Somogyi Gábor, a Thermalpark vezetője elmondta, hogy a fürdők bezárása óriási kihívást jelentett számukra. Kulcskérdésként kezelték az alkalmazottak megtartását és a vállalat anyagi helyzetének a stabilizálását. Emellett nagy figyelmet fordítottak az elvégzendő feladatokra is, amelyek egy részét működés közben nehéz lett volna megvalósítani.

A zárás után a vállalat felfüggesztette az együttműködést a bedolgozó munkatársakkal a zárvatartás idejére, ám az alkalmazottak legnagyobb részét igyekeztek megtartani. Minimális létszámleépítést eszközöltek, néhány kolléga pedig úgy döntött, hogy pályát módosít.

Emelkedtek az árak

A nyitvatartás feltételei folyamatosan változnak, de a fürdő alapvetően a Közegészségügyi Hivatal és a Covid-automata szabályozásait követi. Sajnos, a kialakult helyzet és a korlátozások miatt minimális áremelésre is szükség volt. Ez az emelés a legtöbb árkategóriában maximum egy eurót jelent. A dunaszerdahelyi Thermalpark számos kedvezményes jegyet kínál egyéni, vagy csoportosan érkező látogatók számára, és ezek a lehetőségek a jövőben is megmaradnak.

A bezárás alatt rengeteg apró és nagyobb fejlesztést sikerült megvalósítaniuk. Ezek közül a legjelentősebb a Hotel Thermalpark 47 férőhelyes parkolójának a kialakítása, amely most már lehetőséget nyújt az elektromos járművek feltöltésére is.

A fürdő területén több hektáron kiépítettük az öntözőberendezést, több mint 1000 dísznövényt ültettünk ki, és több medence technológiai hátterét is felújítottuk. Teljeskörűen megújultak a medencéket kiszolgáló földszinti szociális helyiségek és az öltözőhelyiségek is

– sorolja Somogyi.

Bíznak abban, hogy a létesítmény szolgáltatásait sokan választják a külföldi kirándulás helyett, feltéve, hogy ebben a jó idő is a segítségükre lesz.

Nyárasdon sem volt elbocsátás

Varga Viktor több mint húsz éve irányítja a nyárasdi termálfürdőt. Számukra 100%-os volt a visszaesés 2020 márciusától egészen júniusig, a nyári hónapokban pedig 20%-os volt a visszaesés. A 2019-es szezonban 20-30 ezer között mozgott a látogatók száma, leginkább cseh, lengyel, magyar és más külföldi turisták tették ki a vendégek nagy részét.

nyárasdi termálfürdő
Fotó:  Nyárasdi termálfürdő

– Mi főleg a külföldi turistákra számítunk, de természetesen sok az itthoni látogatónk is. Ők főleg júliusban és augusztusban látogatják a fürdőt. Nagyon jó visszajelzéseket kapunk a vendégeinktől, amiért hálásak vagyunk – számol be a fürdő vezetője.

A nyárasdi fürdő vezetősége sem bocsátotta el az alkalmazottakat, hiszen a járvány idején nekik is el kellett tartani magukat, illetve a családjukat.

– Nemcsak akkor van szükség az alkalmazottakra, amikor pörög a szezon, hanem akkor is, ha nagy a baj. Ez az én elvem – teszi hozzá Varga Viktor.

Az újranyitás feltételei

Az idén végre a nyárasdi termálfürdő is megnyithatta a kapuit. Bár az időjárás egyelőre nem kedvez a strandolásnak, s még a határok sem átjárhatók, a vezetőség optimista. A nyitást követően természetesen itt is érvényben vannak a közegészségügyi hivatal szabályai. A belépődíjak árát a felnőttek részére mindössze ötven centtel emelték, míg a gyerekek és a nyugdíjasok számára maradtak az előző árak. Az állandó nyárasdi lakhellyel rendelkező nyugdíjasoknak a belépés ingyenes, a többi, nyugdíjas korosztályhoz tartozó számára 4,50 euró a belépő, míg a felnőttjegy ára 6,50 euró. Varga Viktor szerint már húsz éve járnak vissza hozzájuk a látogatók, ezért bízik a nyári szezonban.

A Thermal Corvinus is nehéz helyzetben

A 2019-es nyári szezon kiemelkedő év a nagymegyeri Thermal Corvinus esetében is. A látogatók száma az előző évhez képest minden hónapban nőtt, ráadásul az év második felén nagyot lendített a medencekomplexum átadása. A 2020-as nyári szezon látogatottsági szempontból (a 2019-es rekordév kivételével) az előző évek látogatottságának csak a 70%-át érte el.

2020. júniusa tükrözi a járványhelyzet komolyságát, valamint az országos szinten bevezetett óvintézkedéseket és korlátozásokat: a látogatók bizalma, illetve utazási bátorsága csak lassan tért vissza, ráadásul a napi maximum-hőmérsékletek és napos órák száma is messze elmaradt a korábbiaktól. Júliusban is a kevés napos óraszám és a járvány hatása volt tapasztalható.

– Tavaly új árrendszert vezetett be a vezetőség – mondja lapunknak Križan Tibor ügyvezető, akit megjelenésünk óta leváltottak, de lapunknak még nyilatkozott. – Rugalmas árakat elővételi kedvezménnyel, online kedvezménnyel, rövidebb időszakra szóló belépési lehetőséggel, családi és egyéb kedvezményekkel igyekeztünk elérni, hogy a korlátozások ellenére is a lehető legtöbben térhessenek be hozzánk. A legjellemzőbb eredmény, hogy a 2020-as nyári bevételek meghaladták az összes korábbi évét (kivéve 2019-et).

Nagymegyeri termálfürdő
Fotó:  Nagymegyeri termálfürdő

Tavaly júliusban az előző évi bevételek 90%-át érte el a fürdő, augusztusban a 94%-át. Fontos újdonság volt az online belépőjegyek megjelenése. A viszonylag elfogadható júliusi és augusztusi számok ellenére a teljes bevételkiesés tavaly csaknem elérte az 1 200 000 eurót. Mindezek ellenére az idén nem emelnek árat Nagymegyeren.

Az újranyitás feltételei

A nagymegyeri fürdő igyekezett minden rendelkezésre álló dotációt kihasználni (az alkalmazottak után járó támogatás, bértámogatás, idegenforgalmi támogatás).

– Május 24-én a kapacitásunk 30%-ával nyitottunk, először 7 medencével. A hónap végéig 50%-os nyitási kedvezményt biztosítottunk minden egész napos jegyre, egyéneknek, családoknak egyaránt. Kedvezményes belépést biztosítunk az idősek, a gyermekek, a családosok és a több napot Nagymegyeren töltő turisták számára – árulta el Križan Tibor.  

Megjelent a Magyar7 2021/22.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.