2019. március 3., 18:52

A szomszédok ápolják Kuciakék emlékét

Nyomasztó évforduló köszöntött Szlovákiára február 21-én. Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása óta éppen egy év telt el. Ez alkalomból országszerte megemlékezéseket szerveztek, de a gyilkosság helyszínénél, a nagymácsédi háznál is sokan helyezték el a kegyelet virágait és gyújtottak gyertyát.

macsedkuciak8.jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A szlovák–magyar nyelvhatáron fekvő Nagymácséd nyugodt életét alapjaiban kavarta fel az a nap, amikor a gyilkosság felfedezését követő órákban a falut rendőrök, nyomozók és újságírók tucatjai szállták meg. Olyan tragédia okáról kezdtek kérdezősködni, amely akkor még mindenki számára érthetetlennek tűnt. A mácsédiak féltek, hiszen csak később derült ki, hogy nem brutális gyilkos garázdálkodik a faluban, a körülmények arra utaltak, hogy megrendelt gyilkosság történt.

 Ján Kuciak és Martina Kušnírová nagymácsédi háza előtt kegyhely alakult ki, az évfordulóhoz közeledve pedig egyre többen álltak meg emlékezni, gyertyát gyújtani, a kerítés kockáiban  kis őrangyalszobrocskák őrzik Janko és Martina örök álmát. A koszorúkról és virágokról a szomszéd nyugdíjas nénik gondoskodnak, esténként szinte szolgálatszerűen gyújtják meg a mécseseket, az elmúlt egy évben mindennap. A helyi magyar alapiskola diákjai is kötelességüknek érezték, hogy február 21-én csendes sétával vonuljanak ki a Kuciak-házhoz, emlékezzenek, együttérezzenek és megmutassák, a fiatal generáció számára is fontos, hogy egy korrupció- és maf-  fiamentes, tiszta országban éljenek. A gyerekek gyertyát gyújtottak, és közösen imádkoztak az áldozatok lelki üdvéért.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Nem számít, hogy nem voltak magyarok, de meg akartuk mutatni, hogy a mieink voltak, közülünk valók. Ki menjen oda a helyszínre emlékezni, ha nem mi?, mondták a diákok. Farkas Annuska nénihez, a meggyilkolt pár szemben lakó szomszédjához az évfordulót megelőző napokban egyre több tévéstáb és újságíró csengetett be. A mácsédiak szerint is Annuska néni állt a legközelebbi viszonyban Kuciakékkal, és ő ismerte legjobban a jegyespár nagymácsédi életét. Tudta, hogy haladtak a ház átalakításával, milyen terveik voltak, és hogyan élték mindennapjaikat. Annuska néni a tragédia után egy évvel már nem szívesen fogadja a sajtót. Az utca lakóit a Kuciak-ház előtt elhelyezett mécsesek, koszorúk, virágok tömkelege úgyis mindennap arra emlékeztetik, hogy ezen a helyen gyalázták meg a demokráciát és a sajtószabadságot, a levegőt pedig még mindig átlengi a hideg halál szaga. A ház, amelynek már gyermekzsivajtól és fiatalok kacagásától kellene hangosnak lennie, csendesen, elhagyatottan és vádlón néz az embe-rekre.

Annuska néni kivételt tett lapunkkal, és hosszan mesélt Jankóról és Martináról, valamint a gyilkosság tényének felfedezéséről. A szomszéd szerint Janko volt a nyitottabb, Martina kicsit zárkózottabb volt, nehezebben lehetett hozzá közel kerülni, de miután összebarátkoztak, ő is szeretettel beszélt közös terveikről. Annuska néni elmondta, a jegyespár mindent saját kezűleg alakítgatott át a házon, és minden befejezett munkálat után kedvesen hívták meg magukhoz, hogy megmutassák, mennyit haladtak előre. A tetőtérben nagyobb átalakításokat terveztek, hogy legyen majd elég hely a leendő gyermekeik számára is. Annuska néni, mivel tudta, hogy a fiatalok szülei messze élnek, pótnagymamaként őrködött Janko és Martina felett, minden alkalommal, amikor süteményt vagy pogácsát sütött, nekik is készített egy adagot, és gyakran figyelmeztette őket, hogy ne csak éjszakára zárják be a kaput és a bejárati ajtót.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A gyilkosság felfedezése előtti napokban a szomszédságnak feltűnt, hogy Janko autója eltűnt, a ház előtt csak Martina szolgálati autója parkolt. Akkor még nem gondoltak rosszra, mindenki azt hitte, a fiatalok hazautaz-tak keletre, valamelyikük családjához. Annuska néni hozzátette, később a község kamerafelvételeiből kiderült, hogy Janko autója elromlott, ezért nem állt a megszokott helyen. A fiatalok eltűnését a szülők jelentették, amikor már napok óta nem tudták elérni gyermekeiket. A gyilkosság szerdán történhetett, a házhoz vasárnap kiérkező rendőrök is Annuska nénihez csengettek, hogy megkérdezzék, hogyan tudnak bejutni a házba, és tanúként magukkal hívták. Az idős asszony tudta, hogy a Kuciak-ház bejárati ajtaja nehezen nyílik, ezért elmondta a rendőröknek, hogy jobban meg kell lökni az ajtót. Azt, hogy azokban a napokban, amikor a holttestek már a házban he-vertek, nem ő ment át a fiatalokhoz, és nem neki kellett elsőként szembesülnie a tragikus látvánnyal, csak sorsszerű szerencsének tartja.

– Az egyik este, amikor már holtan fekhettek Jankóék, éppen egy tál pogácsát akartam nekik átvinni, de sokáig vendég volt nálam, későn pedig már nem akartam zavarni. Pedig kétszer is nekiindultam, de valamiért aztán mégsem mentem. Rossz érzésem volt. Ha akkor átmegyek, én találom meg őket, és talán már én sem lennék az élők sorában. Martina a bejárathoz közel, Janko a pincébe befordulva feküdt holtan – idézte fel a rémisztő órák emlékeit Farkas Annuska. Hozzátette, az elmúlt egy évben nagyon sokan megfordultak az utcában, hogy emlékezzenek, együttérezzenek, vagy hogy megnézzék a katasztrófa helyszínét, az évforduló napjaiban pedig egyre több tévé-stáb és újságíró tűnt fel a környéken.

Annuska néni az utcában lakó sógornőjével együtt gondozza a fiatalok háza előtt kialakított kegyhelyet, a vágott virágoknak vizet hoznak, a kerítés kockáiba elhelyezett kis angyalszobrokat papírba bugyolálják, hogy ne sérüljenek meg, a mécseseket pedig esténként meggyújtják. Amikor úgy gondolják, hogy a fiatal pár kihelyezett fényképe már fakul, újat nyomtattatnak a községházán, és kicserélik a régit. A szomszéd néni még elmondta, többnyire Janko szülei jönnek el körülnézni a házhoz.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2019/9. számában.)

macsedkuciak8.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.