2020. szeptember 17., 08:01

A szőgyéni halastó környéke a legveszélyesebb útszakaszok egyike

Féknyomok, kitört fák, kidöntött útjelzők, árokpartra felfutó keréknyomok jelzik az év minden szakaszában, veszélyes úton járunk. Ennek ellenére többen belefutnak nem megfelelő sebességgel a kettős kanyarba és már meg is van a baj…

Kéthetenként kapunk hírt újabb összetört autókról, és mi szőgyéniek, erre már fel se kapjuk a fejünket. Az utat egyfelől magas árokpart, másfelől a halastó parti bozótos övezi. De mindegy is az autósoknak - hol az árokpartra futnak fel, hol a bozótosban kötnek ki, a legutóbb egy járművet a halastóból halásztak ki.

veszelyes-ut-2.jpg
fotó: Méri Szabolcs

A szőgyéni képviselőtestület rengetegszer foglalkozott az útszakasszal. Többször hoztak olyan határozatot, hogy táblákkal figyelmeztessék az autósokat a balesetveszélyre és a sebességkorlátozásra. Ezek rendre kihelyezésre is kerültek. Semmi se változott.

Furcsa, hogy nem csak az idegenekkel, de a szakaszt jól ismerőkkel is megesik, úgy futnak bele a kanyarba, hogy annak a járművük látja kárát. Zötyögtetők bevésésén is gondolkoztak a képviselők, de a szakemberek szerint ez se jó megoldás, mert megtapad bennük a víz és csak még veszélyesebbé válik az út.

Szerencsére a halálos baleset igen ritka ezen az úton, inkább csak az autók és kezek, lábak törnek. Ezért aztán sokan nem is jelentik az esetet a rendőrségen, mert tetemes káruk mellett nincs szükségük egy esetleges megbírságolásra. Ezért nincs is a rendőrségnek igazságot tükröző kimutatása az itt történt balesetekről.

Méri Szabolcs, Szőgyén polgármestere is úgy tudja, sok baleset nem volt bejelentve, ami mára megváltozott, mert már komolyabb sebesülésekkel járó esetek is vannak. Sokszor vonulnak ki a helyszínre a helyi vagy a párkányi tűzoltók, biztosít traktort a község a bajbajutottaknak. Legutóbb, éjszaka egy olyan autót húztak ki a vízből, melynek csak a kerekei látszottak.

veszelyes-ut-3.jpg

Táblák helyett útjavítást!

A polgármester elmondta, megyei fenntartású az útszakasz. Szemrevételezték már a területet az útkarbantartó, a járási hivatal és a rendőrség illetékesei.

A sofőrök és szakemberek többségének az a meggyőződése, hogy nem csak a sebesség, a kanyarok, de az út dőlésszöge is befolyással van a biztonságos közlekedésre. Ezen felül az út közvetlen a halastó mellett halad, ha fagypont körüli az idő a vízpára az útra fagy, ami szintén veszélyforrás” – ecsetelte a polgármester.

Elmondta, a tervek szerint 2021-ben fel lesz újítva errefelé az országút, és az az álláspont, akkor legyen minden rendbe téve. Úgy tudja, lesznek kanyarjelzők, világító figyelmeztető jelzések, sárga útjelzők. „Mivel be van törve az út alatti vízelvezető cső, azt is kicserélik, lesz lehetőség felújítani nem csak az aszfaltréteget, de útszegélyek és egyéb biztonsági építmények is megépülnek. Most van a tervezési folyamat, amit majd a közbeszerzés követ."

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.