A szervezők elégedettek - Sikeres az I. Martosi szabadegyetem

hirek.sk 2013. július 20., 16:40
MARTOS. Gubík László, az első Martosi Szabadegyetem főszervezője elégedett. Eddig is sokan ellátogattak a Feszty parkba, ám a „martlakók” számára ma sincs megállás.

 

Csütörtökön, a nyitónapon több mint 2500-an váltottak jegyet az I. Martosi Szabadegyetemre,  míg a pénteki napon, amelyet a média képviselői uraltak, 1800-an jelentek meg a Feszty parkban. A rendezvényt a 3. napon is nagy érdeklődés kíséri.

„Félúton járunk. A közönség rendívül pozitívan fogadta a kezdeményezésünket. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy a szabadegyetem mind a látogatói létszámát, mind pedig tartalmát és hangulatát tekintve felülmúlta a szervezői stáb várakozásait. A nagyszámú résztvevő bizakodásra ad okot a jövőre nézve. Ez a munkánk valódi elismerése, amely megalapozza a hitünket, hogy ennek a szabadegyetemnek nem csak jelene, hanem jövője is lesz. Nem merem azt mondani, hogy hagyományt teremtettünk, de azt már most is teljes bizonyossággal állíthatom, hogy olyasmit alapoztunk meg itt, amire lehet építeni” – fogalmazott portálunknak Gubík.

Elmondása szerint a legnagyobb érdeklődést a színpadok előtti sátrakban Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke és Berényi József MKP-elnök fóruma, továbbá Hernádi Zsolt és Világi Oszkár, a Mol, valamint a Slovnaft vezérigazgatójának előadása váltotta ki. Mindkét beszélgetést több százan hallgatták végig. Mindemellett az Árgyélus házban és a Színpad udvaron zajló többi beszélgetés szereplőire is kíváncsi volt a közéleti kérdésekre fogékony közönség.

  

„A programot illetően elmondható, beváltak a reményeinek, a minőség  mennyiséggel párosult. Az érdekes előadásokra sokan voltak kíváncsiak. Ezért is bízom abban, hogy jövőre ilyenkor a II. Martosi Szabadegyetemmel kapcsolatos kérdésekre válaszolhatok” – értékelte a szabadegyetem eddigi lefolyását Gubík László.

A programot úgy építették fel, hogy a szórakozásra vágyó fiataloknak is vonzó zenei csemegét kínáljon. Csütörtökön a P. Mobil és a Tankcsapda zenekarnak mintegy kétezren tapsoltak és hasonló számban jelentek meg a martlakók pénteken, a Ghymes, valamint Rúzsa Magdi koncertjén is.

Persze mint minden premier rendezvénynek, a szabadegyetemnek is akadtak úgymond gyermekbetegségei. „Hogy mit csinálnánk másként? Mindenképpen beiktatnánk egy 0. napot, hogy az első, fajsúlyos programokat kínáló 1. napon már stabil hallgatóbázisra támaszkodhassunk. A jövőre nézve problémát jelenthet a látogatók számának esetleges emelkedése, ami reményeim szerint megoldható. Egy biztos: a milliő varázslatos, ugyanakkor ügyelni kellene arra is, hogy a nagyszámú látogató ne veszélyeztesse a park kanadai nyárfáit, és borostyánjait" - magyarázta Gubík, aki a park befogadóképességét 5-6 ezer főre saccolja.  

A tegnapi könnyedebb program után a mai ismét fajsúlyosabb. Molnár Imre történész  Esterházy János életéről tartott előadást,  elismeréssel adózva a mártírpolitikus életműve és erkölcsi nagysága előtt. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, Schiffer András, a Lehet Más a Politika elnöke és Szili Katalin volt házelnök, független parlamenti képviselő  a magyar országimázsról, illetve Magyarország nyugati megítéléséről értekezett Martoson.

Ebéd után a felvidéki cigányság felzárkóztatásáról, s a szlovák-magyar-cigány együttélés stratégiáiról zajlott kerekasztal roma közösségi vezetők bevonásával. Ellátogatott a Feszty parkba Ondrej Dostál, a Polgári Konzervatív Párt (OKS) elnöke is. Délután Csáky Pál, az MKP elnökségének tagja Európa problémáiról, jövőjéről és esélyeiről folytatott eszmecserét vendégeivel, Németh Zsolt külügyi államtitkárral és Glatz Ferenccel, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnökével.

Szombaton 16 órára hirdették meg a szervezők a „Hazánk, a Kárpát-medence” c. jelentős politikai töltetűnek ígérkező nemzetpolitikai kerekasztal beszélgetést, amelyen Berényi József a Magyar Közösség Pártja elnöke beszélget a délvidéki magyarságot képviselő Pásztor Istvánnal, Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével és  Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárral.

Az est folyamán előbb Vastag Csaba lép pódiumra, majd 21 órától a Hooligans zenekar koncertje következik.  23 órától az est záróakkordjaként az egyik társszervező partner, a Bonita Party nevű formáció veszi birtokába az I. Martosi Szabadegyetem színpadát.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS