lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2022. május 20., 16:01

A szentek kijöttek, az ősök bementek a kürti templomba

Felújítás alatt áll a kürti Mindenszentek-templom. Kihasználták ezt a lehetőséget a kürtiek, és régi fényképek segítségével visszahozták az égi hazába távozott szeretteiket a templomba. A szentek lekerültek a falakról, szobraikat testközelből szemlélhettük, a csupasz falak között az öblösen hangzó zene különleges élményt nyújtott.

Kürti templom
Fotó: Bokor Klára

– Többünknek szinte egyszerre jutott eszünkbe a fényképkiállítás gondolata a felújítás kapcsán, ami nem lehet véletlen. Azáltal, hogy a talaj bontása közben megtaláltuk a háromszáz éves barokk padlóburkoló téglákat, melyeken őseink is jártak, csak még mélyebbé vált az érzés, hogy a jelen és a múlt összetartozik – mondta el Sütő Zsolt a Majer Napok megnyitóján.

Kürti templom
A helyiek nagy érdeklődéssel tanulmányozták a képeket
Fotó:  Bokor Klára

Melecski Lajos, akit szülőfalujában, Kürtön mindenki Laliként ismert, már évek óta nemcsak jelenlegi lakóhelye, Érsekújvár régi fényképeit dolgozza fel, hanem a kürti fényképanyagot is.

Kürti templom
Melecski Lajos és Sütő Zsolt
Fotó:  Bokor Klára

– Tíz év munkája van itt kiállítva. A 12 panelen Kürt válogatott fényképei jelennek meg, köztük a legrégebbi felvételek. Van, amit töredezett állapotában hagytam a hatás miatt, többet kijavítottam, párat kiszíneztem. Az első kivetítőn 450 kép pörög a régi, történelmi képekből, a hátsó kivetítőn pedig a 250 fotóból álló kortárs összeállításba tekinthetnek bele a látogatók – avat be Lali a részletekbe.

Templomunk őrzői – szoborbemutató

A szentek, az oltárkép és a zászlók egy teremben szépen elhelyezve várják felújításukat, illetve visszahelyezésüket eredeti helyükre. Danczi Mónika zenész, hitoktató mindent tud a szentekről, és arról is, hogyan kerültek szobraik a kürti templomba. A legszebb az volt, ahogy a kisgyermekek kézen fogták a Szűzanyát vagy a prágai Kisjézust. Mónika a továbbiakban szerdánként tart majd tárlatvezetést az érdeklődőknek, június 15-ig.

Kürti templom
Fotó:  Bokor Klára

A kiállítással kezdődött a Majer István Szakmai Napok 12. évfolyamának háromnapos rendezvénysorozata. A szervező, a Compass polgári társulás célja, hogy az összegyűjtött helyi értékeket élővé és használhatóvá tegye.

Kürti templom
Kürti szoborkiállítás
Fotó:  Bokor Klára

Ennek jegyében folytatódott a program Fister Mária Magdolna, Gyöngyszemek István bácsi naptárából című előadásával, majd a szerzők és interjúalanyok közreműködésével bemutatták a Kürti Értéktár Füzetek második számát „Mi ciglédkénk” címmel. A harmadik napon Soóky László Papa különböző hangszereken hegedül című monodrámáját élvezhette a közönség Lajos András előadásában.   

Megjelent a Magyar7 hetilap 20. számában.

  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.