2019. július 23., 17:46

A szakszervezetek tárgyalnak a U. S. Steellel az elbocsátások megakadályozásáról

A kassai U.S. Steel vállalat alkalmazottai arra szólították fel Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányát, hogy foglalkozzon az acéliparban előállt helyzet megoldásával. A vállalat bejelentette, hogy 2021-ig 2500 fővel fogja csökkenteni az alkalmazottai számát az acélművekben, illetve ennek leányvállalataiban. Az alkalmazottak petícióját a garamszentkereszti, zólyombrézói és a korompai vasművek szakszervezete is támogatja.

Kassa U.S. Steel
Fotó: TASR

A szakszervezetek tárgyalásokba kezdtek a vállalat vezetőségével, hogy megfékezzék az elbocsátásokkal kapcsolatos terveket.

„Ezt a lépést negatívan értékeljük, de a 2019-es év egészében véve egy nagyon nehéz év volt a kassai U. S. Steel és leányvállalatai számára” – magyarázta Juraj Varga, a kassai U. S. Steel szakszervezeti tanácsának elnöke.

A vállalat pénteken (július 19.) tájékoztatott az alkalmazottak létszámának a csökkentéséről, de Varga szerint a vállalat már idén február elején közölte, hogy a következő három évben az alkalmazottak számát 5 százalékkal csökkenteni fogják.

„A kassai U. S. Steel már májusban és júliusban elfogadta a munkáltató és a szakszervezet közötti megállapodást, mely szerint az alkalmazottak a megadott hónapokban egy héten négy napot fognak dolgozni. Az ötödik napért 60%-os kompenzálást kapnak. Feltételezzük, hogy augusztusban is ugyanez lesz a helyzet. De erről csak a hét végén fognak dönteni” – tette hozzá Varga.

A szakszervezetek jelenleg a vállalat vezetőségével tárgyalnak annak érdekében, hogy megakadályozzák az elbocsátásokról szóló előrejelzések megvalósulását. Ezenkívül petíciót indítottak, amely az európai kohászati vállalatok korrekt eljárását hangsúlyozza.

„Ezzel a tettünkkel pozitív módon akarunk nyomást gyakorolni a szlovák kormányra, és abban bízunk, hogy a körülményeket nemcsak nálunk, hanem az EU-ban is sikerül elfogadhatóvá tennünk” – magyarázta Varga.

A felhívásnak a garamszentkereszti, a zólyombrézói és a korompai vasművek szakszervezeténél is pozitív volt a fogadtatása. Varga azt is elmondta, hogy az acélművek helyzetéről idén júniusban már a kormányfővel és a miniszterekkel is tárgyaltak.

„Meghallgattak minket, de ez nem elég. Nemcsak arra van szükségünk, hogy meghallgassanak, hanem tényleg olyan eszközök kellenek, amelyekkel átvészelhetjük ezt az időszakot” – közölte Varga azt is hozzátéve, hogy a KOVO szakszervezet elnöksége rendkívüli ülést tart a héten.

„Beszélni fogunk arról, hogy milyen stratégiát alakítunk ki a helyzet megoldása érdekében” - így Varga.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.