2020. május 20., 18:42

A sikabonyi körforgalom megépül, a többi idei beruházást átütemezi Dunaszerdahely

Az eredetileg áprilisra tervezett képviselő-testületi ülés helyett a szigorú higiéniai előírásokat betartva május 19-én üléseztek a városi képviselők Dunaszerdahelyen. Az ülés főbb napirendi pontjai között szerepelt a város 2019-es számvitelének jóváhagyása, a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált városi költségvetés módosítása, valamint a kulturális és sportszervezeteknek odaítélt támogatások újratárgyalása.

Csakúgy mint más településeken, Dunaszerdahelyen is arra számítanak, hogy a város részadókból származó bevétele csökken.

A városvezetés 13,5%-os bevételkieséssel számol, a pénzügyminisztérium prognózisa ettől kedvezőbb, csupán 6,9%-os.

Az önkormányzat így 600 ezer euróval nagyobb veszteséggel számol, mint az előrejelzések. Dunaszerdahelyen többek között kevesebb bevételre számíthatnak az idegenforgalmi adóból és a városfejlesztési adóból. Utóbbi mértéke elérheti a 400 ezer eurót. Emellett többek között 50 ezer euróval kevesebb pénz folyhat a városkasszába a parkolójegyekből származó bevételből.

Az önkormányzat a járvány miatt nem rótta ki a természetes személyeknek a szemétdíjat és az ingatlanadót, mert nem akarta a családi költségvetéseket ezzel terhelni.

A vállalkozóknak kivetették az illetékeket, de ők sem tudták maradéktalanul befizetni, ezért az önkormányzatnak az adókból származó bevételt is egyelőre nélkülöznie kell.

A sikabonyi körforgalom zöld utat kapott, a többi beruházás sorsa egyelőre kérdéses

A jelentős bevételkiesés spórolásra és költségvetés-módosításra kényszerítette a városi képviselőket.

A vitában Hájos Zoltán polgármester elmondta, a városi intézményeket működtetni kell, a városi alkalmazottak bérét időben fizetni kell, a közvilágítás üzemeltetése elengedhetetlen, a közterületeket tisztán kell tartani, és a zöldterületeket is karban kell tartani a városban. Ezeken nem lehet spórolni.

A kandeláberekre azonban idén nem kerülnek ki a muskátlik, és a körforgalmakban is a három helyett csak kétszer ültetnek új virágokat. Ez a spórolás része"

– hangsúlyozta Hájos Zoltán.

A 2020-as évre tervezett beruházásoknak csak a töredéke valósul meg.

A képviselő-testület arról határozott, hogy a sikabonyi körforgalom megépítését kivéve a többi fejlesztést egyelőre elhalasztja. A projekteket előkészítik, hogy jövőre a közbeszerzéseket kelljen lebonyolítani.

"Szükség van út- és járdafelújításokra, valamint folytatni kell az óvodák modernizációját is.

A 2020-as költségvetésből azonban beruházásokat voltunk kénytelenek kivenni. Ha változik a költségvetés bevételi oldala, akkor ezeket meg tudjuk valósítani idén. A képviselőkkel közös felelősségünk lesz, hogy mely beruházások élveznek majd prioritást. Bízunk abban, hogy erről már akár a júniusi vagy legkésőbb a szeptemberi képviselő-testületi ülésen dönthetünk" – fogalmazott Dunaszerdahely polgármestere.

Hodosy Szabolcs, a városi pénzügyi bizottság elnöke is kiemelte, hogy Dunaszerdahely költségvetése körültekintő, a most megspórolt pénzt pedig szeretnék újraosztani.

A képviselők emellett egy 600 ezer eurós tartalékalap létrehozásáról is döntöttek.

Csökkentett fizetések, kevesebb pénzből gazdálkodó városi cégek

A városvezetés és a városi hivatal alkalmazottai bérük 80%-át kapják meg. Ugyancsak 80%-ra csökkentették az óvónők fizetését. A városi cégek átlagosan 6,4%-kal kevesebb pénzből gazdálkodnak. Ha a gazdasági mutatók lehetővé teszik, akkor ezt a kiesést pótolják.

Újratárgyalják a városi szakbizottságok a civil szervezeteknek odaítélt támogatást

A dunaszerdahelyi városi képviselő-testület februárban határozott a városban működő kulturális és sportszervezeteknek nyújtott támogatások összegéről.

A koronavírus-járvány miatt a civilszervezetek működése szünetelt, illetve számos általuk szervezett rendezvény megvalósítása meghiúsul.

Antal Ágota és Nagy Krisztián városi képviselők azt kérték, hogy az illetékes szakbizottságok tárgyalják újra a támogatások odaítélését. Antal Ágota arra kérte a városi hivatalt, hogy vegye fel a kapcsolatot a szervezetekkel, és azok nyilatkozzanak arról,  meg tudják-e szervezni a tervezett programokat, amelyekre támogatást kértek a városi költségvetésből.

Hakszer Roland városi képviselő azt indítványozta, hogy a DAC futballklub is vállaljon szolidaritást, az önkormányzat a klub évi 426 ezer eurós támogatását a kialakult helyzet miatt csökkentse.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.