2021. október 2., 17:54

A Rozsnyói járás ismét piros lesz, a szakember szerint az ellenőrzések és a tesztelés segített

A Rozsnyói járásban szeptember elejéhez képest mostanra javult a járványhelyzet, a járás október 4-től, hétfőtől már nem bordó, hanem piros besorolású lesz. Jozef Varga, a Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal megbízott vezetője szerint kontaktkutatással, gyakoribb teszteléssel és az intézkedések betartásának kontrolljával sikerült ellenőrzés alá vonni a kedvezőtlen helyzetet.

koronavírus, COVID-19, maszk, tesztelés
Fotó: TASR

A Rozsnyói járásban augusztus végén, szeptember elején észlelték a COVID-19 megbetegedések számának erőteljes növekedését. A gyorsan romló járványhelyzetre való tekintettel a Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ RV) kérte, hogy a járást soron kívül sorolják a COVID-automata piros, illetve később bordó fázisába. A rozsnyói regionális közegészségügyi hivatal egyúttal növelte a PCR tesztek számát, a napi 20 helyett 130-150 ilyen tesztet végeztek.

A gyorsan elfogadott intézkedéseknek, a lakossággal való kommunikációnak, illetve a rendőrség és a városi rendőrség közreműködésével végzett ellenőrzéseknek, az elrendelt izoláció, karantén betartása ellenőrzésének köszönhetően sikerült lokalizálnunk és ellenőrzés alá vonnunk a betegséget”

– mondta Varga. Hozzátette, a regionális közegészségügyi hivatal munkatársai rengeteget túlóráztak, de sikerült rövid időn belül azonosítani a fertőzötteket és velük kapcsolatba került személyeket, így akadályozva a vírus terjedését.

Varga szerint a járásban jelenleg még mindig jelentős számú pozitív eset van, a megbetegedés terjedése a lakosság körében viszont megváltozott. Bár vannak új esetek, ezek az újonnan felfedezett járványgócokból kerülnek ki, ahol az RÚVZ kontaktkutatással és célzott teszteléssel felderít minden pozitív személyt.

A járványügyi intézkedések foganatosításakor nem kizárólag az új esetek száma alapján döntünk, hanem azt is figyelembe vesszük, a betegség hogyan terjed a népesség körében, vagyis, hogy a fertőzés átvitele erős a közösségen belül vagy csak elszigetelt járványgócok alakulnak ki”

- magyarázta a szakember.

A Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal jelenleg ilyen elszigetelt járványgócokat tart számon roma közösségekben, illetve több iskolában. A járás területén összesen 13 iskolai osztály van karanténban. A közegészségügyi hivatal vezetője nem zárja ki, hogy a légi úton terjedő betegségeknek kedvező őszi időszakban romlik majd a helyzet. „Most, hogy mérsékelt javulást tapasztalunk, helyénvaló, hogy az emberek figyelmét ne csak az intézkedések negatív oldalaira hívjuk fel, hanem rámutassunk az enyhítésükre is, ezzel motiváljuk őket és hangsúlyozzuk, a rendelkezések betartásának van értelme” – mondta Varga.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!