2020. augusztus 7., 19:34

A pozsonyivánkai Grassalkovich-kastély

Pozsonyivánka a fővárostól mindössze 8 kilométerre található. A falu központjának ékessége az igazán reprezentatív Grassalkovich-kastély, amely ma a jezsuita szerzetesrend tulajdonában van.

Fotó: Wikipedia

A Grassalkovich család számos neves rezidenciának tulajdonosa volt, ezek közül a legjelentősebbek Gödöllőn, Pesten és Pozsonyban voltak. Ez utóbbi város esetében a Grassalkovichok pompás palotája, amely egy impozáns franciakerttel van összekötve, máig a szlovák főváros egyik fontos látványossága, egyben a köztársasági elnök székhelye.

A 18. században divattá vált a pihenésre és rekreációra szolgáló kastélyok és nyári rezidenciák építése Magyarországon. Nem volt ez másként Pozsonyban sem, ahol az arisztokrácia tagjai számos időszakos tartózkodásra alkalmas, reprezentatív épületet is építettek a koronázóváros közvetlen közelében.

A Grassalkovich család az 1760-as években vásárolta meg e célból az ivánkai birtokot. Eredetileg Amadé Lénárt vadászkastélya állt a mai kastély helyén, amely 1640-ből származott.

A Grassalkovichok a vadászkastély helyére egy barokk kastélyt építettek 1763-ban, amelyet később rokokó stílusban építettek át. Az épülethez egy csodás barokk kastélypark is tartozott, amelyet az északi részén levő erdős területen alakítottak ki.

A kastély megvásárlása Grassalkovich I. Antal nevéhez köthető, aki a tereziánus kor nagy építtetői közé tartozik. Fia, Grassalkovich II. Antal idején pedig a társasági élet lendült fel a kastélyban. Mind a pozsonyi, mind az ivánkai Grassalkovich-kastélyban többek között színielőadásokat is rendeztek.

II. Grassalkovich Antal többnyire Pozsonyban élt, de ugyanakkor nagyon szívesen tartózkodott az ivánkai kastélyban is, amely biztosította számára a vidám vidéki életet.

A Grassalkovichok 1841-ig voltak az uradalom birtokosai. 1842-ben Obrenovics Mihály szerb király vásárolta meg az épületet, és 1858-ig volt a tulajdonosa. Neje, Hunyady Júlia grófnő révén a kastély a Hunyadyak kezére jutott. Hunyady Júlia második férje, Arenberg Károly herceg később neogótikus stílusban alakíttatta át a kastélyt a 20. század elején.

A többszintes reprezentatív kastély ma egy középkori építészeti mintán alapuló, a romantika és gótika elemeit is tartalmazó építménynek tekinthető. Az utóbbi két stílus leginkább a homlokzati díszítéseken jelenik meg (az erkélyeken, boltíveken, ablakokon stb.). Ugyanakkor az épület poligonális (sokszögzáródású) sisakos tornya a szecesszió stílusát eleveníti meg.

A vidéki kastélykert

A pozsonyivánkai Grassalkovich-kastélyhoz egy csodás kastélypark is tartozott, amelyet az északi részén levő erdős területen alakítottak ki, és az érett barokk kertművészet stílusjegyeinek gazdag tárházának tekinthető.

A kastély északi oldalán húzódott a Felsőkert, ahol gyümölcsös és különböző kerti építmények kaptak helyet. A déli oldalon helyezkedett el az Alsókert, ahol állatkertet létesítettek fácánossal összekötve. A kastély reprezentatív díszudvarára szökőkút is került.

A kastély pompás kertjéről csodálattal ír 1783-ban Rotenstein az utazó, aki csallóközi útja előtt járt Ivánkán. Megemlíti a díszkertben található virágágyak dekoratív elrendezését. Kiemeli, hogy mindez 94 darab narancsfával lett díszítve, amelyek között volt 24 válogatott szépségű nagy példány is. A narancsfák között sok hazai és amerikai növény foglalt helyet, továbbá gazdag vadgesztenye-fasor is volt a kertben.

A kastélyt 1943-ban a jezsuiták vásárolták meg Hunyady gróftól, majd költöztek be az épületbe. Egy kollégiumot létesítettek benne azon diákok számára, akik a pozsonyi jezsuita gimnáziumban tanultak. A kommunista időszakban, 1948-ban, a kastélyt elvették a szerzetesrendtől és államosították, a jezsuitáknak pedig el kellett azt hagyniuk.

A restitúciós folyamat során, 1989 után, azonban ismét a Jézus Társasága, vagyis a jezuita szerzetesrend tulajdonába került a pozsonyivánkai neogótikus kastély.  

Az épületet felújították és jelenleg két intézmény székel benne: a jezsuita Loyola Spirituális Központ (Centrum spirituality Loyola), és az Anton Neuwirth Kollégium (Kolégium Antona Neuwirtha).

Az Anton Neuwirth Kollégium a hagyományos oxfordi kollégiumok modellje alapján létesített egyetemi kollégium. Kétéves kollégiumi programot biztosít a filozófia képzésben résztvevő hallgatóknak, valamint a kereszténység és kultúra kapcsolatát, illetve a személyes fejlődést megcélzó tanulmányok résztvevői számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.