2020. május 14., 13:11

A pozsonyi vár alatt zajló építkezések felkeltették a környezetvédelmi hivatal érdeklődését

A pozsonyi vár alatt zajló építkezésekkel foglalkozik a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség (Slovenská inšpekcia životného prostredia) - erősítette meg a SITA hírügynökségnek a főváros szóvivője, Katarína Jánošíková.

Fotó: Ivan Kováč Nový Čas

A főváros szóvivője ismertette, hogy a pozsonyi magisztrátus az építkezések elején bizonyos problémákat észlelt a várhegy megbontásával kapcsolatban.

Az építkezések elején figyelt fel a magisztrátus a problémára, mivel a fővárosnak telkei vannak a várdombon. Jelenleg a környezetvédelmi felügyelőség ellenőrzésének eredményeire várunk, ezután tudunk majd állast foglalni az ügyben”

– nyilatkozta Jánošíková.

A Vydrica projekt - felvonó egészen a várig

Mint ismeretes, 2019 szeptemberétől a pozsonyi vár alatt egy új városnegyed épül. A Vydrica (Vödric) nevezetű projekt építkezéseivel kapcsolatos költségek 200 millió euró körül mozognak.

A Vydrica projekt a fejlesztő szándéka szerint segít összekapcsolni a Duna-partot a várdombbal. A projekt egyik kulcspontja tehát a jelenleg szétválasztott városközpont összekötése, a történelmi központból pedig egy sétányon át lehet majd eljutni a Váraljához.

A tervek szerint több mint fél kilométerrel hosszabb lesz így a pozsonyi gyalogosövezet. Pozsonyban ezáltal Európa egyik leghosszabb gyalogoszónája jön létre.

Az új pozsonyi negyedben lakások, irodaházak és üzlethelyiségek kapnak helyet. A fejlesztő 450 lakást, 9000 m² irodaházat, 9700 m² üzlethelyiséget, 6500 m² coworking irodát, és egy 700 férőhelyes parkolót tervez kiépíteni.

A Vydrica projekt része egy felvonó kiépítése is, amely egészen a várig halad majd. Ezenkívül tömegközlekedési megállók kiépítését is tervezik, illetve a turista autóbuszok számára egy megállóhelyet.  

Sokan ellenzik a várdomb beépítését

Már az építkezések kezdetétől több pozsonyi is felszólalt a közösségi oldalakon az említett építkezések ellen.

Sokak szerint a Vydrica projekt radikálisan megváltoztathatja Pozsony látképét. Többen attól tartanak, hogy elvész a Vödric történelmi jellege, a várdombra zsúfolt új épületek miatt pedig már nem a pozsonyi vár lesz a főváros meghatározó pontja.

Ugyancsak kérdéses, hogy a Duna-partról a kiépített negyed miatt lehet-e majd látni a várat és az addig hangulatos várdombot.

Április folyamán Iveta Plšeková, Pozsonyligetfalu- és Pozsony város egykori képviselője is figyelmeztetett közösségi oldalán a várdombon zajló különös építkezésekre. A pozsonyi vár alatt sétálva figyelt fel arra, hogy a fejlesztő milyen hatalmas részt hasított ki a várdomból.

Plšeková arról is tájékoztatott, hogy az építkezések során állítólag értékes leletekre bukkantak – mégpedig egy középkori híd tartóoszlopaira, amelyek nem lettek alaposan megvizsgálva, és azt sem tudni hová kerültek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.