2020. május 27., 15:37

A pozsonyi éttermek háromnegyede becsődölhet, a városrész csak részben segíti ki őket

A pozsonyi vendéglátósokra nehéz idők járnak, egyedül a nyári teraszok bérleti díjának elengedése nyújtana valamilyen segítséget a számukra. Pozsony-Óváros vezetése azonban ezt a kedvezményt a héten elutasította.

Fotó: TASR
A kép illusztráció

A vendéglátás a gazdaság azon szegmense, amelyet jelentősen befolyásolt a koronavírus-járvány. A pozsonyi vendéglátósok már jó ideje hangoztatják, hogy kávéházaik és éttermeik jövője veszélyben van, ezért a városvezetés segítségét kérik.

Egyes városokban, mint például Trencsénen, Zsolnán, Nagyszombatban és Losoncon, azzal igyekezték segíteni a vendéglátósokat, hogy elengedték számukra a nyári teraszokért fizetett bérleti díjakat. Éppen ezért a pozsonyi vendéglátósok is ilyen intézkedések bevezetését várták a fővárosban.

Matúš Vallo főpolgármester javaslatot tett arra, hogy a magisztrátus elengedi a nyári teraszokért fizetett bérleti díjak 100%-át. Pozsony-Óváros területén azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis egyes telkek a magisztrátushoz, mások Pozsony-Óvároshoz tartoznak.  

A vendéglátósok nagy részének viszont éppen Pozsony-Óváros telkein vannak az éttermeik és kávéházaik.

Ugyanakkor Pozsony-Óváros vezetése csak a nyári teraszdíjak 50%-nak elengedését kínálta fel a helyi vendéglátósoknak, akik szerinte ez csekély segítség. Abban bíztak, hogy Pozsony-Óváros és a magisztrátus végül meg tud egyezni, és ebben a nehéz időszakban kisegítik őket.

Nem fogadták el a bérleti díjak teljes elengedését

Pozsony-Óváros képviselői kedden (május 26-án) jóváhagyták, hogy a városrészhez tartozó vendéglátóüzemeknek és kávéházaknak csupán 50%-os adókedvezmény nyújtanak a kültéri teraszok bérleti díjával kapcsolatban. A rendelet mától, vagyis május 27-től lép érvénybe.

Az érintett kávéháztulajdonosok szerint mindez a belvárosban található vendéglátóhelyek háromnegyedét csődbe fogja vinni.

Zuzana Aufrichtová, Pozsony-Óváros polgármestere szerint a városrész nem engedheti meg az adók 100%-os elengedését. Mindez ugyanis jelentős forráskiesést jelentene a városrésznek.

Tisztában vagyunk azzal, hogy Pozsony-Óváros ebből az ágazatból is áll, de az önkormányzat hatáskörébe tartoznak az iskolák, óvodák, szociális ügyek, és ezt nem veszélyeztethetjük. Nem engedhetünk meg több kedvezményt”

– nyilatkozta Zuzana Aufrichtová.

A polgármester hangsúlyozta, hogy fontos lenne a Pozsony-Óváros és Pozsony város tulajdonában lévő telkek azonos feltételeinek megteremtésének kérdését megoldani.

Jelenleg ugyanis megtörténhet, hogy egy utcán belül egyik vendéglátóhelynek elengedik a teraszdíjak 100%-os kifizetését, mert telke a magisztrátus tulajdonában van. Közvetlenül mellette viszont egy másik vendéglátóhelynek már csak 50% adókedvezmény jár, mert telke Pozsony-Óvaroshoz tartozik.

A képviselők is vitába bocsátkoztak

Habár a pozsony-óvárosi képviselők jóváhagyták a teraszdíjak 50%-os engedményét, ugyanakkor az ezzel kapcsolatos vita során különböző vélemények hangzottak el. Egyes képviselők támogatták a kedvezmény elfogadását. Mások ellenben úgy vélik, hogy az önkormányzatnak nem kellene támogatniuk ezeket a vendéglátóhelyeket, mivel még nem ismerik a koronakrízis valós pénzügyi következményeit.

Ondrej Dostál képviselő szerint az említett engedmény a krízis eme legérintettebb ágazatának mentőöve lehet. Ugyanakkor tudatában van annak, hogy bizonyos vendéglátóhelyek úgy is megszűnnének, ha a bérleti díjak 100%-át elengednék nekik.  

Ellenben Juraj Mikulášek képviselő szerint az említett kedvezmények jóváhagyása egy konkrét csoport üzleti tevékenységeinek protezsálása kisegítése egy olyan időszakban, amikor az önkormányzat nem rendelkezik teljes információval a helyzetről.

A belvárosi éttermek háromnegyedét kivégzik?

Több óvárosi vendéglátóhely- és kávéháztulajdonos úgy gondolja, hogy a jóváhagyott 50%-os kedvezmény nem segíti ki őket, és elviselhetetlen költség.

Ez nem kedvezmény. Ez a belvárosi éttermek háromnegyedét kivégzi”

– nyilatkozta Marián Voltemar, az Óvárosi Kávéháztulajdonosok Egyesületéből (Združenie staromestských kaviarnikov). Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy sok étterem és kávéház Pozsonyban már vagy bezárt, vagy a csőd szélén áll.

„Tévedésben van, aki azt hiszi, hogy emberek tömegei jönnek majd, és felélesztik az éttermeket. Ebben a helyzetben nincs kereslet az éttermekbe befektetni. A piac lecsökkent, nincsenek vendégeink” – mondta Voltemar, akinek nem tetszik egyes képviselők azon érve sem, hogy a vendéglátóhelyeknek nem kell csak kizárólag a nyári teraszokra támaszkodniuk. Bizonyos feltételek mellett belső tereiket is nyitva tarthatják. Voltemar szerint ez nem érv, hiszen melyik vendég fog nyáron az éttermek belső tereiben ülni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.