2023. szeptember 11., 15:13

A pozsonyi busz visszaállítását követelik a rajkaiak

A határ menti magyar település, Rajka utcáin nem ritka látvány egy-egy lakóház előtt parkoló pozsonyi rendszámú személygépkocsi. Sőt, jóval több ma már a faluban parkoló szlovák rendszámú autó, mint a magyar, ami elsősorban a 2010 táján felgyorsult és megnövekedett betelepülés eredménye.

autóbusz
Fotó: TASR

Azóta több ezer pozsonyi, Pozsony környéki, sőt távolabbi lakos vett házat vagy lakást a faluban. A magyar település közelsége a szlovák fővároshoz csábító volt, nem beszélve az ingatlanárakról, amelyek 2010 körül még jóval alacsonyabbak voltak a pozsonyiaknál, de még ma is olcsóbban hozzá lehet itt jutni egy kertes házhoz, mint egy pozsonyi lakótelepi lakáshoz. S mivel akkoriban még egyenes autóbuszjárat is közlekedett a határ menti településre a fővárosból, sokak számára nem volt kérdés az idetelepülés.

A falu tíz év alatt a többszörösére duzzadt
Az ingatlanbefektetők megszimatolták a benne rejlő lehetőséget, és Rajka rohamos növekedésnek indult. A falu korábbi vezetése által jóváhagyott területrendezési terv meg lehetővé tette újabb és újabb lakóházak, sőt egész lakóparkok felépülését, amelyek, mint a gomba egy kiadós őszi eső után, úgy nőttek itt ki egymás után. Mára a kis falu lakossága a többszörösére duzzadt, olyannyira, hogy a becslések szerint lakosságának ma már mintegy 80 százalékát a betelepülők teszik ki.

2010-ben indították el Pozsony és Rajka között a 801-es autóbuszjáratot, s amíg közlekedett, nem is volt olyan nagy a gond. A buszjáratot azonban először lerövidítették, majd 2021-ben a buszokat kereskedelmi alapon üzemeltető közlekedési vállalat a veszteségességre hivatkozva teljesen megszüntette, mondván: mivel a pozsonyi tömegközlekedést nagyrészt a főváros finanszírozza, s Rajka nem Pozsony része, sőt, nem is Szlovákia területén fekszik, nem lehet, hogy ennek a terheit a pozsonyiak viseljék. Azóta nem tudnak a nagyobb gyerekek busszal iskolába járni Rajkáról Pozsonyba, vagy az autóval nem rendelkező felnőttek a pozsonyi munkahelyükre.

A Rajkán élő szlovákok persze elégedetlenek voltak a kialakult helyzettel, aláírásgyűjtést is kezdeményeztek az ügyben, a buszközlekedést azonban mindmáig nem állították vissza. 2022-ben a megye a Pozsony és az osztrák Hainburg közötti autóbusz-közlekedés visszaállításának mintájára szerette volna a Pozsony és Rajka között közlekedő autóbuszjárat ügyét is rendezni, Győr-Moson-Sopron megye segítségével.

A tárgyalások is elindultak ez ügyben Rajka polgármestere és Pozsony megye között, ám előrelépés nem történt. Pedig Lucia Forman, Pozsony megye szóvivője szerint a megyei autóbusz-közlekedésre kiírt 2021-es új versenypályázat azt is tartalmazta, hogy a megye egy következő szakaszban az ausztriai Hainburgba és a magyarországi Rajkára is indítana buszjáratokat, amelyre a közúti közlekedésről szóló törvény értelmében törvényileg is lehetősége van.

Ami a Pozsony–Hainburg vonalat illeti, azonnali érdeklődés mutatkozott a külföldi partner részéről, és a járat 2022 szeptembere óta az Alsó-Ausztria Szövetségi Tartomány társfinanszírozásával már üzemel. A Pozsony–Rajka járat újraindításához azonban Pozsony megyének eddig nem sikerült olyan külföldi partnert találnia, amely hajlandó lenne a társfinanszírozásra

– fogalmazott Pozsony megye szóvivője. Partner nélkül, önerőből viszont Pozsony megye nem lenne képes finanszírozni a járatot, tette hozzá a megyei szóvivő.

busz
Fotó:  TASR
Megmozdulnak-e a jéghegyek?

Most azonban megmozdulni látszanak a jéghegyek, ami nagy valószínűséggel azzal magyarázható, hogy nem egészen egy év múlva, 2024 júniusában önkormányzati választások lesznek Magyarországon. Rajka önkormányzata ugyanis július 22-én aláírásgyűjtésbe kezdett a buszjárat visszaállításáért, azzal indokolva a döntést, hogy jelenleg a falu több mint háromnegyede már szlovák állampolgár, akik munkahelyi vagy más szempontból kötődnek Pozsonyhoz. „Sajnálatos módon eddigi erőfeszítéseink nem vezettek eredményre, viszont a kérdés fontossága miatt újabb kezdeményezésbe kezdünk” – olvasható az önkormányzat honlapján is közzétett petícióban.

A szóbeszéd szerint azonban az is felgyorsíthatja az eseményeket, hogy a betelepülő szlovákok közül is indulna a választáson egy polgármesterjelölt. És a rajkai szlovák lakosok különlegessége, hogy szlovák állampolgárként a szeptemberi szlovákiai parlamenti választáson, rajkai lakcímkártyával rendelkezőkként pedig a jövőre esedékes magyarországi önkormányzati választáson is voksolhatnak.

Pozsony megye közlekedésért felelős alelnöke, Ožvald Erzsébet már kezdettől figyelemmel követi a Pozsony–Rajka közötti autóbuszjárat visszaállításának ügyét. Jelen volt azon a találkozón is 2022 januárjában, amelyre a rajkai polgármester kezdeményezésére került sor az önkormányzat és Pozsony megye képviselői között. Portálunk megkeresésére a megyei alelnök azt felelte, tud az új fejleményekről, miszerint a rajkai önkormányzat aláírásgyűjtésbe kezdett a buszjárat visszaállításáért, amit jó kezdeményezésnek tart.

Én látok arra esélyt, hogy az Európai Unió kohéziós politikájának keretében megvalósuló határon átnyúló együttműködési program, az Interreg HUSK 2021–2027 forrásainak felhasználásával visszaállítható legyen az autóbusz-közlekedés Pozsony és Rajka között.

Ehhez azonban mindenképpen partnert kell találnunk a magyar oldalon is, amely véleményem szerint Győr-Moson-Sopron megye lehetne, persze a rajkai polgármestert és a fővárosi önkormányzatot is bevonva, hogy közösen tudjuk kérvényezni a szükséges forrásokat – fogalmazott lapunknak Ožvald Erzsébet. A petíció szövege szerint ugyanezt a lehetőséget tartja járható útnak a rajkai önkormányzat is.

A szóban forgó autóbuszjárat éves összköltsége a korábbi tárgyalások adatai szerint mintegy 240 ezer euró.

– Ha ebből leszámoljuk a menetjegyekből származó bevételt, ami 40 és 60 százalékot szokott kitenni, akkor a maradék körülbelül 100-120 ezer euróra jön ki éves szinten – fogalmazott korábban lapunknak Ožvald Erzsébet. Még ha azóta az infláció és egyéb körülmények hatására némileg megnövekedtek is a költségek, nagyjából ez az az összeg tehát, amelyet a partnereknek elő kellene teremteniük ahhoz, hogy az autóbusz-közlekedés újra megindulhasson Pozsony és Rajka között.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.