2020. április 27., 13:44

A pozitív teszt ellenére sem biztos, hogy van koronavírussal fertőzött Bénán

Április 24-én a katonaság Bénán is tesztelte a lakosság egy részét, a 32 mintavételből kettő lett pozitív.

Fotó: TASR

Marcinkó Zoltán, a falu első embere a ma7.sk-nak elmondta: az érintettek másnap értesültek az eredményekről, azóta az önkormányzat elrendelte a kötelező óvintézkedéseket.  

„Bár az érintettek és a közvetlen közelükben élők is tünetmentesek, a pozitív tesztek bejelentését követően a Közegészségügyi Hivatal rendelkezései alapján a község azonnal megtette a szükséges intézkedéseket. Április 26-án összeült a helyi válságstáb, mely további óvintézkedésekben állapodott meg. A pozitívan tesztelt személyek esetében 14 napos házi karantént rendelt el a hivatal, beleértve a velük egy háztartásban élőket, valamint azokat is, akik közvetlen kapcsolatban álltak a pozitívan tesztelt személyekkel. Számukra szükség esetén a község biztosítja az élelmiszerek, a drogéria és a gyógyszerek megvásárlását”- közölte a polgármester, hozzátéve, hogy a házi karantén betartását a rendőrség és a falu felügyeli.

A polgármester elmondta továbbá, hogy Bénán senki sem mutat fertőzésre utaló jeleket, beteg ember sincs a faluban, ennek ellenére szeretnének ismételt tesztelést végezni. 

„Több esetben bebizonyosodott, hogy a tesztek nem száz százalékosak, reménykedünk hogy a két pozitív eset ellenére mégsincs koronavírus falunkban"- mondta.

Bénára korábban két lakos tért haza külföldről. Ők betartották a kötelező házi karantént. Jelenleg egy személy tartózkodik házi karanténban, akit állami karanténból engedtek haza. Ő viszont negatív teszttel rendelkezik. 

„A két pozitívan tesztelt egyénnek nem volt külföldi útja. Mind a két esetben teszteltek olyan személyeket is, akik velük közvetlen kapcsolatban voltak, náluk mégis negatív lett az eredmény. Ennek ellenére az emberek pánikba estek. A bénaiakat több helyen nem engedik dolgozni, valamint már az ételkiszállítást sem biztosítják az idősek számára. Természetesen mi minden szükséges intézkedést megteszünk. Hiszen, ha a koronavírus fertőzés ténylegesen jelen van a faluban, akkor mihamarabb meg kell állítani a terjedését. Ha viszont nincs, akkor szeretnénk, hogy megnyugodjanak az emberek”- nyilatkozta.

Az újonnan megerősített óvintézkedések kapcsán Béna önkormányzata fokozottan kéri a lakosokat, hogy az előírt rendelkezéseket szigorúan és következetesen tartsák be.

Tilos a gyülekezés háztartáson belül és kívül is, közterületen kötelező a védőmaszk viselése, a polgárok csak a legszükségesebb esetekre csökkentsék a háztartás elhagyását, sorban állás esetén tartsák be a kétméteres távolságot, a szülőket továbbá arra kérik, hogy a gyermekeket ne engedjék sem a közterekre, sem az utcára.

A falu teljes lezárása nem fenyeget.

Megosztás
Címkék