2019. október 7., 08:36

A párkányiak a kopjafánál emlékeztek a szabadságharc mártírjaira

170 évvel ezelőtt Aradon kivégezték az 1848-49-es szabadságharc 13 katonai vezetőjét. A Csemadok Párkányi Alapszervezet október 6-án, a sétálóutca kopjafájánál szervezett megemlékezést tiszteletükre.

aradiak-1-bokor-copy-.jpg
Galéria
+5 kép a galériában

Az emlékezés szónoka Bolya Szabolcs, az MKP érsekújvári járási elnöke visszatekintett a véres bosszú és megtorlás időszakára, amikor nem csak az aradi hősök, de számtalan honvédtiszt bátran nézett szembe a halállal. „Gróf Dessewffy Arisztid, az aradi tizenhármak egyike kivégzésében magasztosabb célt látott, mint saját halálát: Tegnap hősök kellettek, ma mártírok… Így parancsolja ezt hazám szolgálata. És hogy valóban nagy és szép ügyet szolgáltak, mi sem bizonyítja jobban, minthogy most itt állunk, és rájuk emlékezünk. Emlékük bátorítson és ösztönözzön bennünket arra, hogy ki-ki a maga lakhelyén, közösségén belül vagy munkája során, vállaljon felelősséget abban a nemzetmegtartó munkában, amelyet nap mint nap vívunk falvainkban és városainkban” – emelte ki a szónok.

A megemlékezésen közreműködtek Méri Mátyás szavaló, a Csemadok Szivárvány énekkara, Vecserka Péter tárogatóművész.

A koszorúzás és a kegyelet virágainak elhelyezése után az egybegyűltek közösen elénekelték a Szózatot.

aradiak-1-bokor-copy-.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.