2021. június 18., 17:51

A párkányi ipari parkban találkoztak a szlovák és magyar vállalkozók és régiófejlesztési szakemberek - KÉPGALÉRIÁVAL

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat a Párkányi Ipari Park és Kikötővel közösen csütörtökön partnertalálkozóra invitálta a szlovákiai és magyarországi kis- és középvállalkozókat. Bemutatásra került az ipari park, amely kedvező logisztikai lehetőségeket és megoldásokat kínál a vállalkozások számára.

Párkányi ipari park
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára

A jelenlévőket Bindics Zsolt az ipari park részvénytársaság alelnöke köszöntötte. Elmondta, tíz éve kezdtek el itt modern ipari parkot kialakítani, amikor a papírgyárban megszűnt a termelés. Ipari csarnokokat és betonplaccokat kínálnak bérbeadásra.

Párkányi ipari park
Fotó:  Bokor Klára
Bindics Zsolt, a párkányi az ipari park részvénytársaság alelnöke

A 170 hektáros terület jelentős része már foglalt, többek között itt végzi a gyártást az a spanyol cég is, amely gépkocsialkatrészeket gyárt. A mostani találkozó célja, hogy a magyar és szlovák vállalkozók figyelmét felhívják az ipari park előnyeire és a benne rejlő lehetőségekre, valamint, hogy a vállalkozások egymásra találjanak.

A park stratégiai szempontból nagyon előnyös fekvésű, közel van mind Budapest, mind Pozsony és Bécs városához. 500 méter magántulajdonú dunai kikötővel és teherkomppal is rendelkezik, valamint 35 kilométernyi iparvágány-hálózattal, amely rákapcsolódik a párkányi vasúti csomópontra.
Párkányi ipari park
Fotó:  Bokor Klára
Környi Zoltán, a CED regionális képviselője, Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, Skapinyecz Péter, a CED cégvezetője

Skapinyecz Péter, a CED cégvezetője kifejtette, azért szervezték ezt a találkozót, hogy felkeltsék a régió vállalkozóinak figyelmét erre a logisztikailag különösen előnyös fekvésű ipari parkra. Száz százalékosan állami tulajdonban lévő nonprofit szervezetüket azért hozta létre a magyar kormány, hogy a régió országai között a kis- és középvállalkozások kapcsolatainak építsét segítse. Szolgáltatásaik ingyenesek, Szlovákiában jelenleg hat irodájuk van Dunaszerdahelytől Királyhelmecig.

Párkány polgármestere Szabó Eugen megköszönte a szervezőknek, a partnertalálkozó létrehozását. Hangsúlyozta, ha ennek alapján sikerül kiépíteni olyan kapcsolatokat, amelyek biztosítják a park fejlődését, akkor az a városnak is előny.

Párkányi ipari park
Fotó:  Bokor Klára
Bérbeadásra váró csarnok

Farkas Iván Nyitra megyei képviselő beszédében a régió logisztikai lehetőségeire helyezte a hangsúlyt. „Két első osztályú út vezet ide, de ki kell mondanunk, nagyon messze vagyunk az összes autópályától, gyorsforgalmi úttól. A megyén teszünk is azért, hogy ez hamarosan változzon. A folyami forgalom tekintetében lényegesen jobb a helyzet, de a párkányi kikötő is forrásokat szeretne, hogy 21. századi módon tudja kiszolgálni a hajóforgalmat. A legjobb lehetőségek a vasúti áruszállításra vannak - az ipari park is rendelkezik saját vasúti hálózattal és rakodótechnikával, valamit Párkányban található Szlovákia harmadik legkiterjedtebb tehervasúti pályaudvara, ami nagy lehetőség az exportőröknek” – mondta el a megyei képviselő. Kitért arra is, hogy ami a leginkább hiányzik, az a teherhíd, de a teherkomp már néhány éve szolgálja a kamionforgalmat a Duna bal és jobb partja között.

Párkányi ipari park
Fotó:  Bokor Klára
Az érdeklődőket kisvonat vitte körbe a területen

„Régiónk nagy előnye, hogy a Duna bal partján lényegesen jobb közlekedési háttér van, valamint 40 hektáros szabad terület, amely várja a vállalkozókat. A túloldalon viszont világszínvonalú Suzuki ipari park található, melynek gyenge a logisztikai háttere. A két part tudná igazán egymást kiegészíteni, ezért lenne mindenképpen fontos, hogy a komp mellett a teherhíd is mihamarabb megépüljön” – fogalmazott Farkas Iván.

A párkányi ipari park további előnyökkel is rendelkezik. Az energiát kedvezményes áron tudja biztosítani, mivel a helyi áramelosztó-rendszer tulajdonosa és üzemeltetője is egyben.

A komplexum nagynyomású gázkapcsolattal csatlakozik a földgázelosztó hálózathoz, a területet nagy mennyiségű technológiai vízzel tudják ellátni a Dunából.

Nézzünk szét mi is az ipari park területén a képgaléria segítségével.

ipari-park-6-copy
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.