A palócság ünnepe Pozsonyban

Dunajszky Éva 2019. június 13., 13:57

Pozsonyban, június 12-én a Csemadok székházában került sor a Palóc körkép című hagyományőrző zenés népművészeti estre, amelynek célja a palóc etnikum bemutatása, illetve a határ mindkét oldalán élő palócság összetartozásának a kihangsúlyozása volt.

Fotó: Dunajszky Éva

A Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya, a Pozsonyi Magyar Intézet és a Pro Futuro Hungarica p.t. közös szervezésében megvalósult rendezvény házigazdája Csáky Pál EP-képviselő volt, aki korábban Brüsszelben is otthont adott a palócok bemutatkozásának, az est moderátora pedig Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, aki a brüsszeli sikeren felbuzdulva a pozsonyi estet megálmodta.

Fotó: Dunajszky Éva

Az ember beleszületik egy közegbe, gyerekkorában és fiatalkorában nem is igazán tudja és érzékeli, hogy annak a közegnek milyen értékei vannak”

– kezdte köszöntő beszédét Csáky Pál, aki maga is a Palócföld szülöttje, s mint mondta palócságát mindig örömmel vállalta fel mindenütt a világban. „Nagyon örülök annak, hogy a Palócföld képviselői nagy sikerrel bemutatkoztak már Brüsszelben is, és örülök annak, hogy ez a bemutatkozás lépésről-lépesre halad tovább, amit a magam lehetőségei szerint szeretnék továbbra is támogatni” – mondta Csáky hozzáfűzve, Európában máig két elképzelés küzd egymással.

Fotó: Dunajszky Éva

Az egyik, az állampolgári filozófiájú, francia elképzelés, amely megpróbálja a regionális jellegzetességeket eltüntetni, a francia kisebbségek sokat szenvednek ettől. A német, illetőleg a közép-európai filozófia pedig megpróbálja megmutatni azt, mint értéket. „Ezt szeretnénk mi is ezen a mai estén felmutatni, hogy

a regionális kultúra, a regionális nyelv, a regionális kultúrkincs, ami évszázadokon keresztül kitermelte magát, érték”

– fogalmazott Csáky.

Az est vendégei Limbacher Gábor néprajzkutató, dr. Ádám György, a Polgárok a Palócságért Alapítvány elnöke, Jakab Sándor, a Hazajárók produkció munkatársa, Lencsés Zsolt freskófestő és Dávid Zsuzsanna képzőművész voltak, akik a Palócság történetéről, hagyományairól, értékőrző tevékenységéről, a palóc táj természeti értékeiről, a palóc vallásos világképről, hagyományozó műveltségről, a település-gazdálkodásról és a palóc tudósokról beszéltek a résztvevőknek.

Fotó: Dunajszky Éva

Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet Igazgatója a brüsszeli sikeres bemutatkozáson felbuzdulva döntött úgy, Pozsonyba is elhozza a palócokat. „Úgy gondoltam, ha már egyszer összeállt ez a szép palóc mozaik, amely a régmúlt történettől egészen a modern dzsesszig kiterjed, kár lenne azt csak egy alkalommal bemutatni” – fogalmazott az intézet igazgatója. „Nemcsak azért tartom én ezt fontosnak, mert valóban egy csodálatosan gazdag palóc hagyományvilággal és kultúrával találkozhattunk itt, hanem azért is, mert ahogy a közmondás is mondja, kicsiben rejlik a nagynak, az egésznek a lényege.

Ha tehát egy kis régió,

a palóc régió meg tudja magát mutatni, be tudja bizonyítani értékeivel, hogy képes az önvédelemre a mai világban, képes a múltját megőrizve a jövőbe tekinteni, akkor ezzel példát tud mutatni a nagyobb közösségnek, a nemzetnek is”

– fogalmazott Molnár Imre, aki szerint az lenne a legszebb, ha folytatódna ez a most elkezdődött sorozat, és Pozsonyba meghívnának más felvidéki régiókból is egy-egy példaadó bemutatkozásra más közösségeket is. „Így talán egymást tudjuk erősíteni, egymás példájából tudunk erőt meríteni” – fűzte hozzá az intézetigazgató.

Fotó: Dunajszky Éva

„Brüsszel után úgy éreztük, hogy Pozsonyban mindenképpen itt a helyünk, és köszönjük a lehetőséget a szervezőknek, hogy erre sor kerülhetett” – fogalmazott Lencsés Zsolt balassagyarmati festőművész, a palócok bemutatkozásának egyik ötletgazdája. „Ezzel a rendezvénnyel, a palóc nép hitével, egységével és szeretetével szerettünk volna jövőt mutatni, erőt adni, még több energiát, és megköszönni azt a munkát, amit barátaink, Csáky Pál és Molnár Imre a közösségért kifejtettek” – fogalmazott Lencsés.

Képgalériánk:
Fotó: Dunajszky Éva

Az est során a Fölszállott a páva tehetségkutató gyerekverseny győztesei, a Haraszti ikrek, Julcsi és Marcsi autentikus énekét is élvezhette a közönség, közreműködött továbbá Híves Boglárka énekművész, a Balassagyarmati Cigányzenekar, a Latte Maffiato jazzegyüttes és a Palóc Néptáncegyüttes táncosai.

A résztvevők a rendezvény végén megkóstolhatták a palóc finomságokat is, és a Juhász Pincészet jóvoltából jófajta palóc borokat is kóstolgathattak.

A Palócföld brüsszeli bemutatkozásáról készült videók az alábbi linken is elérhetők.

0 HOZZÁSZÓLÁS