2023. április 10., 15:06

A Palóc Húsvéton idén is a helyi értékek kapták a főszerepet

Tojásfestés, mézeskalács- díszítés, húsvéti figurák készítése, népművészeti műsor és megannyi színes kísérőprogram várta a látogatókat húsvéthétfőn a füleki várban. A Palóc Húsvét elnevezésű hagyományos rendezvény immár 16. alkalommal valósult meg. A hangsúly idén is a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyeződött, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatták.

Palóc húsvét
Fotó: Szvorák Emese

„Húsvétkor úgy szoktuk díszíteni a mézeskalácsot, mintha igazi hímes tojást díszítenénk” – mutatja a mézeskalács díszítés fortélyát Kovács Benko Fruzsina Borbála, a Motolla Kézműves Baráti Kör tagja. Egy másik standnál pedig a fonalas tojásdíszítési technikát sajátíthatták el a látogatók.

Palóc húsvét
Fotó:  Szvorák Emese

Most egy karikát beragasztóztam, és megcsináljuk a virágnak a közepét. Ez egy ilyen kör lesz” – ezt már Németh Bozó Andrea magyarázta, aki a fonalas díszítési technika jó ismerője. A húsvéthoz kapcsolódó népszokások legtöbbje már csak a szórványban él. Így van ez a hímes tojás festésével is. A helyi Motolla Kézműves Baráti Kör tagjai ezért igyekeznek ezeket visszatanítani, népszerűsíteni.

A viaszos batik technika az egész Kárpát-medencében elterjedt, de igyekszünk a mi vidékünkre jellemző mintákat hozni és azokat népszerűsíteni. A drótozott tojás az inkább az északi vidékekre jellemző. A maratás is több helyen ismert, de a Losonc vidékéhez közeli Polichnón maradt fönn, de a magyar vidékeken is díszítettek ilyen ecetes maratással. Sőt a régebbi időkben nem is ecettel, hanem a savanyú káposzta levével maratták a tojásokat”

– avatott be Benkoné Horkay Tünde, a Motolla Kézműves Baráti Kör tagja.

Palóc húsvét
Fotó:  Szvorák Emese

Eközben a vár tövében felállított szabadtéri színpadon zajlott a kultúrműsor. A nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt a helyi értékek és a palóc hagyományok bemutatására hozták létre.

„A 16. alkalommal megrendezett Palóc Húsvét követi azt a hagyományt, amely az előző éveket is jellemezte. Tehát, van egy színpadi műsor és vannak kísérő programok, és nyilván mind a kettőn belül a palócok kultúráját, akár folklór formájában, akár díszítőművészet formájában próbáljuk megmutatni. Itt vannak a Motollások, akik állandó résztvevői ennek a rendezvénynek, és elsősorban azt a fajta tojásírásos technikát mutatják meg, ami a húsvéti hagyománykörhöz kapcsolódik. Színpadon a Vidróczki Néptáncegyüttes mutatkozik be, palóc és egyéb Kárpát-medencei műsorokkal. És itt vannak persze a szlovák folklór képviselői is, a Ďatelinka és a Jánošík Néptáncegyüttes, és nagyon sok mindenki más, íjászok, lovasok, körhintások, tehát mindazok a helyi erők, akik folyamatosan erősítik ezt a rendezvényt már másfél évtizede” – nyilatkozta Varga Norbert, szervező, a Füleki Városi Művelődési Központ munkatársa.

Palóc húsvét
Fotó:  Szvorák Emese

Elmondta továbbá, hogy a 16 év mutat egyfajta fejlődést a nézőközönség szempontjából is.

Először főleg városbeliek, környékbeliek érkeztek ide. Most elmondhatjuk azt, hogy nagyjából egy ilyen 50-100 kilométeres körzetből érkezik a legtöbb látogatónk, de akár Észak-Szlovákiából is találkoztunk már ide látogatókkal. És sokan vannak úgy, hogy elindulnak Budapest környékéről, megállnak Hollókőn, aztán tovább jönnek Fülekre, mert itt egy másfajta ízt, egy másfajta hangulatot kapnak, tehát a két rendezvény nagyon jól tudja egymást erősíteni és kiegészíteni”

– fűzte hozzá a szervező.

A Palóc húsvét Nógrád egyik legismertebb eseménye, amely idén is nagyszámú látogatót vonzott.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.