2021. január 6., 15:51
Frissítve: 23:30

A Nyitrai járásban hétfőtől rendkívüli szigorításokat vezet be a kormány. Csak így lehet kilépni az utcára

Erről a kormány mai, szerdai rendkívüli ülésén döntöttek. Az ülést a rendkívül súlyos nyitrai járványügyi helyzet miatt kellett összehívni.

Fotó: TASR

A kormány arról döntött, hogy hétfőtől, azaz január 11-étől, reggel öt órától az eddigieknél is szigorúbb intézkedéseket vezet be a Nyitrai járásban. Az életbe lépő rendelkezések az emberek szabad mozgását, munkába járását, utazását, a gyermekek iskolába és óvodába való szállítását és a szabadidős tevékenységeket is érinti. 

A kijárási tilalom alól csak azok kapnak kivételt, akik rendelkeznek negatív PCR- vagy antigénteszttel. A tesztek nem lehetnek régebbiek hét napnál.

- közölte a kormányülést követő sajtótájékoztatón Marek Krajčí egészségügyi miniszter.

Hangsúlyozta, jelen pillanatban Nyitrán rosszabb a helyzet, mint volt az ősszel Árván. A miniszter ezért arra bíztatta a járásban élő embereket, hogy menjenek el a tesztelésre.

Milan Krajniak (Sme rodina) család-és  unkaügyi miniszter hozzátette, azoknak is negatív teszttel kell rendelkezniük, akik vagy látogatóba érkeznek a Nyitrai járásba, vagy ott dolgoznak. Kivételt csak a tíz év alatti gyermekek jelentenek: nekik nem kell tesztet felmutatniuk.

Teszt nélkül csak valóban a legszükségesebb esetekben engedélyezett a kijárás. Ilyennek számít a bevásárlás (élelmiszerboltokban, drogériákban) és az orvosi kivizsgálás.

A kormány a fentiek mellett egy arról szóló javaslatot is elfogadott, hogy a járásban teljeskörű tesztelést hajtsanak végre. Tesztelés várhatóan három fázisban történne meg.

Marek Hattas, Nyitra város polgármestere bejelentette, a járási tesztelésekre a következő három hétvégén kerülne sor, a nagyobb gyárakban üzemekben azonban már csütörtökön megkezdődnének.  

Döntöttek arról is, hogy a nyitrai Jaguar Land Rover gyárban holnaptól, azaz január 7-től tesztelni fogja dolgozóit. Ezek a tesztek is hét napig lesznek érvényesek. 

Bejelentették azt is, hogy a szociális intézmények - a közegészségügyi hivatal utasításai alapján - továbbra is szigorított nyitva tartással működhetnek a járás területén.

A kormány intézkedései január 29-ig maradnak érvényben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.