2021. október 10., 11:10

A néptánc függővé teszi az embert

A bősi Aranykert néptánccsoport idén ünnepli megalakulásának tizenötödik évfordulóját. Mivel a járványügyi előírások csupán ötven főt engedélyeznek a kultúrház termébe, ezért a jubileumi műsort a helyi Csemadok-ház parkjába szervezték, így több érdeklődő nézhette meg az ünnepi előadást. A hűvös időjárás ellenére is kíváncsiak voltak az emberek a fergeteges bemutatóra.

Aranykert 15 év
Fotó: Reczai Lilla

Az Aranykert néptánccsoport Szenior Csallóközi Tánccsoportként kezdte, de később hat alapítótaggal – Patasi Zoltán, Fialka Antal, Boráros Katalin, Szakáll Tünde, Bernáth Mónika és Bernáth Zoltán – a jelenlegi névvel folytatta működését. Nevét Csallóköz régi nevéből eredezteti, amellyel ragaszkodnak a gyökerekhez. A Tőzike és a Süss fel nap tánccsoportokban pedig a fiatalabbak mutatják meg tehetségüket. 

A tánccsoport jelenlegi vezetői Bernáth Zoltán és Bernáth Mónika, akik számára – ahogy ők maguk fogalmaznak – a néptánc szinte már ,,függőség”.

Nagyon örülünk, hogy sikerült megérni a tizenöt évet, hiszen voltak hullámvölgyek a csoport életében. Sokszor maradtunk párok nélkül, volt olyan is, hogy csupán három párral gyakoroltunk.

Mostanra azonban úgy tűnik, a táncosaink kitartóak, így tudjuk tovább csinálni az egészet. Jelenleg nyolc-kilenc párral dolgozunk együtt” – mondta portálunknak Bernáth Mónika.

Aranykert 15 év
Fotó: Reczai Lilla

Ahogy átvették a Tőzike tánccsoport vezetését, az utánpótlásra is nagyobb hangsúlyt tudnak fektetni, mert a kisebbeket az Aranykert berkeibe próbálják szoktatni. A covid után pedig mindenki várta a táncpróbákat, így nem morzsolódott le senki a csapatból. A nyár folyamán állították össze azt a műsort, amelyet a közönség a színpadon látott. A próbák a hétvégéken zajlanak, mert akkor tudnak összejönni a családos tagok is.

Aranykert 15 év
Fotó: Reczai Lilla

Bernáth Zoltán így fogalmazott az előadás előtt.

Természetesen izgulunk. Rengeteg szervezői munka és tánctanulás, memorizálás van ebben a produkcióban, amely lehetséges, hogy kívülről nem látszik, de berkeinken belül mindenki tudja, mi mindent adott bele az elmúlt években.

Jóformán egy és fél éve indítottuk újra a tánccsoportot négy párral, és azóta mindig hirdetjük, hogy a teljesen kezdők is bátran csatlakozhatnak hozzánk. Az újaknak teljesen az elejétől mutatjuk be a lépéseket, és ismertetjük meg velük a néptánc lényegét. A teljesen kezdők között a negyven év felettiek voltak többségben, akik rendkívül jól vették az akadályokat. A koronavírus-járvány a mi helyzetünket is lényegesen megnehezítette, mert nem tudtunk próbálni és találkozni sem. Az online tánctanulás nem volt a mi világunk” – fejtette ki Zoltán. Mónika pedig hozzáfűzte, hogy a kényszerleállás alatt jelentkeztek rajtuk az elvonási tünetek. "Mindenünk fájt attól, hogy nem mozgunk. A masszőr is rávilágított arra a tényre, hogy a tánc hiánya okozza ezt".

Aranykert 15 év
Fotó: Reczai Lilla
A fiatalabbak produkciója

A bősi Csemadok Alapszervezete mindenben az Aranykert segítségére van, ők a legnagyobb támogatóik. Mónikáék elárulták, hogy az előadáson eredeti és az eredeti viseletek másolataiból elkészült ruhákban pompáznak.

Kalotaszegben nagy jelentősége van a színeknek. Például zöld szoknyát általában azok a nők hordhattak, akik szültek már fiúgyermeket. A székelyföldi viseletek már itt készültek, de Székelyföldről hoztuk az eredeti anyagokat. Sajnos még mindenkinek nem tudtuk biztosítani a viseletet, de ami késik, nem múlik”.
Aranykert 15 év
Fotó: Reczai Lilla

Az Aranykert előadását a Pántlika zenekar kísérte, akikkel nem először álltak színpadon. A közönség moldvai, csallóközi, kalotaszegi, szatmári és székelyföldi koreográfiákat láthatott a néptánccsoporttól. Az előadás után pedig egy kis együtt ünneplésre buzdították a nézősereget a forralt bor és a meleg tea mellé.

Megosztás
Címkék