2018. június 9., 13:22

A népművészet szerelmesei Zselízen

A Lévai járás magyar alapiskoláiban működő gyermektánccsoportok seregszemléjével, a Nagysallói Találkozóval vette kezdetét június 8-án az 52. Országos Népművészeti Fesztivál.

52. Országos Népművészeti Fesztivál
Galéria
+14 kép a galériában
Fotó: Révész Csilla

„És legyen elveszett minden olyan napunk, amelyen legalább egyszer nem táncoltunk” – ezzel az idézettel köszöntötte a nagysallói művelődési otthont megtöltő érdeklődőket a helyi alapiskola igazgatója, Tóth Gábor, aki elárulta, hogy a fesztivál szervezői a hétvége folyamán fellépési lehetőséget biztosítanak a legjobbnak bizonyuló csoportoknak, amelyek kilétéről a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, Huszár László, a somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes vezetője, Nagy Myrtill és a Borostyán Néptáncműhely vezetője, Icso Valéria döntött.

A Csallóközi Táncegyüttes
A Csallóközi Táncegyüttes
Fotó:  Révész Csilla

A zselízi Pengő zenekar kísérte a – főleg alsó tagozatos tanulókból álló – néptánccsoportokat. Fellépett a csallóközi polgári táncokat bemutató, Németh Katalin vezette nagysallói Mákvirágok csoportja, az Ugorjunk a táncba! című műsorral a farnadi Kis Nádas Baláž Enikő vezetésével, az érsekkétyi Napraforgók Csóka Szilvia tanító nénivel, a hosszúhetényi játékokat és táncokat prezentáló, a Virág Erzsébet és Cseri Kinga által irányított nagyölvedi Gyerkőcök, a Tikláb, lúdláb című műsorukkal az ipolyszakállosi Gézengúzok Horváth Katalin vezetésével és a többek között bodrogközi párost is táncoló lévai Pitypangok Baran Ivett vezetésével.

A gömöri hagyományőrzők és a Szőttes
A gömöri hagyományőrzők és a Szőttes
Fotó:  Révész Csilla

„Egy nyakláncot találtunk itt tele igazgyönggyel és gyémánttal” – összegezte Tóth Gábor a népi gyermekjátékokat, népszokásokat és különböző tájegységek táncait felvonultató zenés-táncos délelőtt végén. A seregszemle után a nagysallói alapiskola korábbi tanulója, Németh Eszter tartotta a táncházat Molnár Bálinttal kiegészülve.

A gömöri hagyományőrzők és a Szőttes
A gömöri hagyományőrzők és a Szőttes
Fotó:  Révész Csilla

A hagyományos ének néptánc, -zene, -szokás, -viselet és tárgyi kultúra országos fesztiváljának további programpontjai a zselízi Esterházy-kastély angolparkjában voltak (és vannak) megtartva. Hosszú idő után a kastély belső udvara is megnyílt a nyilvánosság számára, ugyanis itt kapott helyet a Párták a 21. században elnevezésű kiállítás. A négyéves projekten közel 300 szakember munkálkodott, így jött létre végül (Zuzana Sénášiová és Ľubomír Sabo fényképészek, Sarah I. Avni festőművész és Katarína Chabrečeková etnológus együttműködésével) a régi és az új művészet sajátosságait ötvöző fotósorozatként megszülető tárlat.

A gömöri hagyományőrzők és a Szőttes
A gömöri hagyományőrzők és a Szőttes
Fotó:  Révész Csilla

A fesztivál nagyszínpadán a három és fél évtizede alakult aranykoszorús zselízi Franz Schubert Vegyeskar lépett fel elsőként. Horváth Géza Szerelmi dalok című népdalfeldolgozásával a 80-as évek Országos Népművészeti Fesztiváljaira emlékeztek. Előadásukban felcsendült Fasang Árpád Bartók Béla gyűjtéséből származó népdalfeldolgozásának két tétele is. Bárdos Lajos Tiszai dallamok című művét az ugyancsak aranykoszorús tesmagi Amicorum Vegyeskarral együtt énekelték el. A műsorblokk befejező két művének előadásához a Franz Schubert Vegyeskar magyarországi vendége, a Komlói Munkáskórus is csatlakozott. A három kórus először Horváth Géza Palóclakodalmát, majd Vavrinecz Béla Széles a Balaton című népdalfeldolgozását adta elő. A kórusokat Balázs Martina, Balázs Szabina és Horváth Géza vezényelte, zongorán Mézes Attila kísért. A Kunváriné Okos Ilona által vezetett Komlói Munkáskórus ma délelőtt önálló műsorral is fellépett a fesztivál Pajtájában.

A párkányi Varjos muzsikál
A párkányi Varjos muzsikál
Fotó:  Révész Csilla

A fesztivál nyitó hangversenyét a fent említett vegyeskaroknak és Nyitra megye éneklő csoportjainak közös előadása zárta. A palóc népdalokból összeállított népdalcsokrot Horváth Géza vezényletével nyújtották át az értő publikumnak. A közreműködők között feltűnt a farnadi Rozmaring asszonykórus, a lekéri éneklőcsoport, a sárói Rozmaring Éneklőcsoport, az ipolyviski Csórésok asszonykórus, a nagyölvedi Rozmaring kórus, valamint a naszvadi Búzavirág és az ógyallai Őszirózsa kórus is.

A vegyeskarok a nagyszínpadon
A vegyeskarok a nagyszínpadon
Fotó:  Révész Csilla

“Örökségünk a múlt és a jövő találkozása” – a rendezvény mottóját is szem előtt tartva osztották meg ünnepi gondolataikat a felszólalók: Juhász András, Zselíz város polgármestere, Csenger Tibor, a Nyitra megyei önkormányzat alelnöke, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, továbbá az RTVS magyar nyelvű adásának igazgatója és a Kisebbségi Kulturális Alap igazgatótanácsának elnöke, Lovász Attila.

Horváth Géza vezényel
Horváth Géza vezényel
Fotó:  Révész Csilla

A múlt és a jövendő összekapcsolódása már a rendezvény nyitónapján is hatványozottan érvényesült azon a helyen, ahol 1818-ban Esterházy János Károly meghívására a már akkor is jó hírű Franz Schubert több hónapot is eltöltött.

A Szőttes Kamara Táncegyüttes és a gömöri hagyományőrzők közös produkciója alkalmával megbizonyosodhattunk Diószegi László néptáncoktató szavairól: “A Szőttes a paraszti világ nyugodtságát, visszafogottságát és lassabb életvitelét mutatja és képviseli.”

A Szilicétől Borzováig: barangolás Gömör múltjában és jelenében című előadást idén februárban már a Fonó Budai Zeneházban is nagy sikerrel mutatták be.

Párták a 21. században
Párták a 21. században
Fotó:  Révész Csilla

“Régóta együttműködünk a sziliceiekkel és a borzovaiakkal. Kisgyermekkoromtól személyes kapcsolatom is van velük, hiszen rozsnyói születésű vagyok. A műsort nagy örömmel készítettük el a budapesti Hagyományok Háza felkérésére, emléket állítva így azoknak a gömöri mestereknek, akiktől e gyönyörű örökséget kaptuk” – árulta el a Külhoni Magyarságért Díjat birtokló Szőttes Kamara Táncegyüttes tánckarvezetője, Füzék György.

A gömöri hagyományőrzők a szilicei fennsík két közeli falujának, Szilicének és Borzovának – a szó nemes értelmében vett – hagyományőrzői. A jelenleg 15 tagból álló Kökörcsin Vegyes Éneklőcsoport célja Szilice kultúrájának felvirágoztatása, mindezt Kodály Zoltán szellemiségének tiszteletben tartásával, aki 1913-ban mintegy kétszáz dalt gyűjtött a térségben. A hagyományőrzők előadásában felcsendült a Berzétéről származó cigányprímás, Figur Jancsi nótája is, melyben megtudhattuk, hogy miből van a híres cigányprímás hegedűje…

Párták a 21. században
Párták a 21. században
Fotó:  Révész Csilla

Az 1954-ben alapított dunaszerdahelyi Csallóközi Táncegyüttest jelenleg Oláh Attila vezeti. A mi Erdélyünk címet kapó tavaly decemberben bemutatott műsorukkal álltak színpadra – a Gereben zenekar kíséretében. Előadásukat a Tompa Mihály Országos Versenyről ismert galántai Paradigma zenekar nyitotta meg.

A pénteki program a párkányi Varjos zenekar lemezbemutató koncertjével és a Pajtában zajló táncházzal egybekötött mulatsággal zárult. A 15 éve alakult Varjos második hanghordozója a Dezsavű címet kapta.

Lovász Attila
Lovász Attila
Fotó:  Révész Csilla

A fesztivál első napját zárva a Pajta táncházában fülig érő szájjal, hajnalig mulatoztak a népzene szerelmesei, nem gondolva a másnapra, amely szintén fergetegesnek ígérkezett…

52. Országos Népművészeti Fesztivál
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.