magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. augusztus 21., 14:49

A nemzeti ünnepen kezdődött el az 55. Országos Népművészeti Fesztivál

Molnár Rozália tárlatával, zoboralji hagyományőrzőkkel és a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel vette kezdetét a hagyományos ének, néptánc, népzene, népszokás, népviselet és tárgyi kultúra országos fesztiválja, a felvidéki népi művészet zselízi ünnepe, az 55. Országos Népművészeti Fesztivál.

55. ONF
Galéria
+3 kép a galériában
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes
Fotó: Mestský Úrad Želiezovce - FB

Az Országos Népművészeti Fesztivál nyitányaként 2021. augusztus 20-án a zselízi Esterházy-kastély udvarán nyitották meg Molnár Rozália országjáró vándorkiállítását. A Fényszilánkok című tárlaton a Rendvédelem Alapítvány elnöke, Szilas László mondott köszöntőt, majd röviden bemutatta az alkotót:

Autodidakta módon hét éve szenteli életét az üveg megmunkálásának. Kiállításának mottója (Hangszer vagyok isten kezében.) azt jelzi, hogy maga csak egy eszköz az üzenetek közvetítésében. A Fényszilánkok töredezettségük ellenére is egységesen a legnemesebb emberi erényeket hirdetik. A Tiffany-üvegalkotások olyan szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak befogadójának, amellyel más művészeti ágazat aligha szolgálhat. Minden kép egyedi és megismételhetetlen.”

A képzőművész, aki a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének tagja, saját elmondása szerint kötődik Zselízhez, ugyanis édesapja – szállodaigazgatóként – éveken át a városban dolgozott, de egy ideig ő maga is tanítóskodott a helyi alapiskolában.

Az ötleteket a békesség, a szeretet és a harmónia adja”

– fogalmazta meg Molnár Rozália, majd hozzátette: „Most a képek a fénytől ragyognak, de este is érdemes visszatérni, amikor látható lesz, hogy a képek egyfajta meleg hangulatot adva maguktól világítanak.”

A kiállítás bemutatását követően a rendezvénysorozat nagyszínpadán a fesztivál hivatalos megnyitójára került sor. Mint elhangzott, a Csemadok Országos Tanácsa évről évre Juhász Esztert és Juhász Sándort bízza meg az Országos Népművészeti Fesztivál megszervezésével. Segítségükre elsősorban a zselízi Tiszta Forrás Alap van, de az igényes szervezői munkában a Csemadok zselízi alapszervezete és a város önkormányzata is kiveszi a részét.

A közönséggel Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, a fesztivál országos védnöke, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Farkas Iván megyei képviselő, Muzsla község polgármestere és Venyercsan Pál, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója is megosztotta gondolatait. Mint az utóbb nevezett elmondta, az embert az egyetemes érték, a kultúra teszi különlegessé:

A népi kultúra azonban ennél is több. Ez határozza meg az ember helyét a világban, ez jelöli ki az identitását. A népi művészet kapocs, kötődés, amely a közösséget nemzetté teszi, s egy évszázadokon átívelő stabil alap önmagunk azonosításához. Kincs ez, amely teret nyit összetartozásunk megéléséhez.”

 

55. ONF
Kiállítás a kastély belső udvarán
Fotó:  Mestský Úrad Želiezovce - FB

A beszédek után Zselíz polgármestere, a rendezvény helyi védnöke, Juhász András jelképesen is átadta a fesztivál idejére a város kulcsait a fellépőknek. A megnyitó a zoboralji hagyományőrző csoportok közös műsorával folytatódott. Az Arass, rúzsám című produkcióban az év talán legfontosabb és legnehezebb mezőgazdasági munkálataihoz, az aratáshoz kötődő nyári szokásokat a Jancsó Károly által vezetett Lédeci Hajnalkert Hagyományőrző Csoport, Tkács Teréz irányításával a 25 éve működő Gímesi Villő Hagyományőrző Csoport, valamint az 1972-es alapítású, Tóth Borbála és Molnár Oszkár irányította Pogrányi Nagyharang Hagyományőrző Csoport elevenítette fel.

Népművészetünk Garam menti ünnepének első napját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépése koronázta meg. A Sári patak partján kialakított nagyszínpadon a Szatmár és Bonchida háromszor című műsorukat adták elő.

Martin György, a legendás tánckutató és munkatársai Szatmárban a 70-es évekig a legnagyobb részletességgel gyűjtötték fel és archiválták az apróbb falvak tánckultúráját (több mint 290 faluból készültek táncfilmek). Az ecsedi láp vidékéről a két legtáncosabb falu (Tyukod és Nagyecsed) tánckultúrája mellett a szatmári pásztorok és a cigányság tánckultúráját foglaltuk össze Élő Tánc-Archívumunkban”

– olvasható a produkció előzetesében, amiből az is kiderül, hogy a sorozat forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet és példát mutatott arra, hogyan lehet az autentikus néptáncot tökéletesen elsajátítva, a „tiszta forrást” megtartva, magas művészi értékű előadásokat létrehozni. Ezek a műsorok amellett, hogy bemutatják egy-egy vidék legmélyebben, legaprólékosabban megismert és elsajátított autentikus táncfolyamatait, kiemelkedő táncos egyéniségeit; lehetőséget adnak arra, hogy a nézők rácsodálkozzanak saját tánc és zenei kultúrájuk gazdagságára és szépségére.

A fellépés előtt az együttes rendező-koreográfusa, művészeti vezetője, a Kossuth-díjas kiváló művész, Zsuráfszky Zoltán is köszöntötte a zselízi közönséget.

55. ONF
Zoboralji hagyományőrzők
Fotó:  Mestský Úrad Želiezovce - FB

A maradandó értékeket közvetítő, sokszínű programot látva biztosak lehetünk benne, hogy a CIOFF világfesztiválok listáján is helyet kapó Országos Népművészeti Fesztivál az idén is teljesíti a hagyományos kultúra népszerűsítésére és ápolására, a különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartására és megőrzésére, továbbá a hagyományos népművészet képviselésére és képviseltetésére vonatkozó küldetését.

55. ONF
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.