2022. szeptember 18., 16:04

A negyedi szüreti felvonulás egy időutazással ér fel

Ha szüreti időszak, az Negyeden annyit jelent, hogy a falu hagyományőrző tagjai lóhátra és lovaskocsikra pattannak, és népviseletet öltve magukra, táncolva, énekelve járják körbe a falu utcáit, hogy vendéglátókat találva jókedvet vigyenek a házakba és mosolyt csaljanak az arcokra.   

Az induló menet
Fotó: Tóth Tünde
Az induló menet

Ez a szeptemberi hétvége nem a kifogástalan időjárása miatt lesz emlékezetes számomra, hanem amiatt, hogy a Szüreti felvonulás első lépésétől az utolsóig együtt lélegezhettem a negyediekkel. Egy kicsit én is közéjük tartozónak éreztem magam, hiszen az a mérhetetlen vendégszeretet, ami körbelengett engem attól a pillanattól kezdve, hogy a menet elindult, már ritkaság ebben a zord világban. 

Az induló menet, akikhez még út közben csatlakoztak
Fotó:  Tóth Tünde
Az induló menet, akikhez még út közben csatlakoztak azok, akik kedvet kaptak

Már a gyülekezéskor éreztem, hogy ez a délután nagyon különlegesnek ígérkezik. Nem tévedtem. Látszott a szervezők gyakorlottságán, azon, hogyan irányították a menetet, hogy nem először róják végig a negyedi utcákat, de mégis hagyták, hogy mindenki önfeledten adja át magát annak az érzésnek, hogy

a felvonulás alatt nincs mosolyszünet, nem létezik viszálykodás, nincsenek egyenlők és egyenlőbbek.

Csak az van, ami ebből a világból ma leginkább hiányzik: szeretet, ölelés, jókedv, kézfogás és összetartás.

Az összetartás, ami olyan mértékű, hogy összerántja a falu apraját, nagyját. Még azok is az utcára vonulnak, akik épp nem állítják meg a menetet kóstolóval, de mosolyogva integetnek a tekintélyt parancsoló előörsöknek, akik a menet legelején viszik a hírét annak, hogy a jó utcahossznyi menet már közeledik. 

A megállóknál táncra is perdülnek
Fotó:  Tóth Tünde
A megállóknál táncra is perdülnek

Messziről látszik, melyik házakban várják a legnagyobb odaadással a hangos jókedvosztókat.

Könnyen kitalálhatjuk, hogy a vendéglátó vadász, egész pontosan az elnök háza táján járunk, Fördős Zoltánéknál
Fotó:  Tóth Jázmin
Könnyen kitalálhatjuk, hogy a vendéglátó vadász, egész pontosan az elnök háza táján járunk, Fördős Zoltánéknál

Újborral, murcival, házipálinkával, édes és sós finomságokkal megrakott asztalok csalogatják a fáradhatatlan menetet, akik minden vendéglátójuknak hálásan megköszönik a fáradságot, kicsit elidőznek, majd a helyi vadászszövetség elnöke, aki a helyi Csemadokkal karöltve a szervező is egyben, Fördős Zoltán hangja hallatszik valamennyi pihenő után, mégpedig, hogy: LÓRA, NA KONE! Igen, két nyelven, hiszen az esemény kisegítői a semptei lovasok is, akik minden évben szivesen vesznek részt a felvonuláson. Látszik rajtuk, hogy szeretik és élvezik a délutánt, és már-már a magyar nótákat is ismerik. 

Videófájl

Ez az esemény az újdonsült negyedi lakosoknak esélyt ad a beilleszkedésre, a tősgyökeres, szépkorú falusiak szívét melengeti, hogy a sok-sok évtizedes hagyományt nem hagyják veszni, a fiatalok pedig megtapasztalhatják a hagyományőrzés értékét és fontosságát. 

Lovaskocsin a zenészek
Fotó:  Tóth Tünde
Lovaskocsin a zenészek
Külön öröm volt számomra, hogy az okostelefonok pihentek, az emberek a kezeiket tapsra, ölelésre, táncra, evésre, ivásra használták. 
Alig várom a jövő évi negyedi őszt. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.