2019. március 25., 14:31

A Négy határon át vetélkedő felvidéki döntőjében tizennyolc csapat mérte össze tudását

Nagymegyeren rendezték meg az interaktív honismereti vetélkedő felvidéki döntőjét március 22-én a Plauter kúriában. A többfordulós verseny novemberben kezdődött négy külhoni régióban, a Felvidéken kívül Erdélyben, a Mura-vidéken és a Vajdaságban. A regionális döntők győztes csapatai a Kárpát-medencei döntőn áprilisban találkoznak majd Lakitelken.

Négy határon át vetélkedő, felvidéki döntő
Galéria
+14 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

A Négy határon át vetélkedőt a külhoni értékek megismertetéséért és őrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet közösen hirdette meg a vajdasági, Mura-vidéki és erdélyi művelődési intézetekkel, valamint az NMI Művelődési Intézettel és az Erdélyi és a Kovászna Megyei Értéktár Bizottsággal. A cél az, hogy

a külhoni régiókban élő fiatalok megismerjék a saját régiójuk és egymás kulturális, néprajzi, történelmi, népművészeti és egyéb magyar értékeit,

az emlékhelyeket, személyiségeket.

Varga Zaránd
Varga Zaránd
Fotó:  Szabados Kati

Az általános iskolák felső tagozatosai számára meghirdetett vetélkedőben a válogatók során a versenyzőknek a művelődési intézet honlapján kellett megoldaniuk a négy régió értékeihez kapcsolódó feladatokat, illetve olyan helyi értékeket kellett felkutatniuk és feldolgozniuk, amelyek még nincsenek benne az értéktárakban. Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója és Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság elnöke elmondta, hogy 58 új értékkel gyarapodott a felvidéki értéktár.

„Négy külhoni magyar régió különböző szemléletét, más-más rendszerét kellett úgy összehangolni, hogy a magyar érték nemzeti önazonosságunkat erősítse szülőföldünkön.

Varga Zaránd
Varga Zaránd
Fotó:  Szabados Kati

Teret biztosítson a négy régió értékei együttes megismerésének, de legfőbb feladata, hogy a szülőföld értékeinek megismerését, feltérképezését, ezek visszahozását segítse, hogy ezek a megváltozott korban, a jelenünkben és a jövőben újból élni tudjanak.” – emelte ki megnyitó beszédében a verseny főszervezőjeként Huszár László, aki megnyitójában beszélt a vetélkedő megszervezéséről, magvalósulásáról és célkitűzéseiről is.

Huszár László
Huszár László
Fotó:  Szabados Kati

A vetélkedő megkezdése előtt Varga Zaránd citeramuzsikáját és énekét hallgathatták meg a jelenlévők, majd Huszár László köszöntötte a versenyzőket, a pedagógusokat, a zsűri tagjait és a meghívott vendégeket: V. Németh Zsoltot, a Kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztost, Bárdos Gyulát, a Csemadok országos elnökét, Varga Tamást, a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnökét. A Czibor Angelikát, a Hetényi Tarczy Lajos Alapiskola igazgatóját, Szanyi Mária néprajzkutatót, a Kincskereső mozgalom vezetőjét, Máté Lászlóné Kaszás Máriát, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodájának vezetőjét, Pető Pétert, a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnökét és Varga Péter, a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság alelnökét.

V. Németh Zsolt
V. Németh Zsolt
Fotó:  Szabados Kati

A felvidéki döntő zsűrijében Varga Tamás, Szanyi Mária, Czibor Angelika és Máténé Kaszás Mária foglalt helyet.

A vetélkedő megkezdése előtt V. Németh Zsolt az értékgyűjtés fontosságáról beszélt. Rámutatott, hogy a hagyományaink, értékeink megmaradásának legbiztosabb formája, ha ezeket a hagyományokat a mindennapjainkban megéljük, életünk részévé tesszük.

Bárdos Gyula is köszöntötte a résztvevőket. A Csemadok országos elnöke beszédében kiemelte, hogy értékeinket helyettünk senki nem fogja összegyűjteni, ezt a munkát senki más nem fogja elvégezni. „Ez a verseny egy nagyon fontos kezdeményezés, amelyért köszönet illeti a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetet, a Kárpát-medencei művelődési intézeteket, de ugyanúgy a pedagógusokat és versenyző tanulókat is.” – mondta, majd Kodály Zoltánt idézte, miszerint kultúrát nem lehet örökölni, a kultúrát minden nemzedéknek meg kell szereznie, magáévá kell tennie. Bárdos Gyula rámutatott, hogy éppen ez zajlik ebben a vetélkedőben.

Bárdos Gyula
Bárdos Gyula
Fotó:  Szabados Kati

Huszár László a vetélkedő után kérdésünkre elmondta, hogy elégedett a vetélkedővel, aminek az előkészítése és lebonyolítása körülbelül egy évet vett igénybe. Először szervezték meg ezt a versenyt, amelyben a négy régió szervezőinek elképzeléseit kellett összehangolni. A Négy határon át vetélkedőbe négy tagból, három felső tagozatos tanulóból és egy pedagógusból álló csapatok nevezhettek be. A legtöbb csapat Erdélyben gyűlt össze, a Felvidéken húsz, a Vajdaságban tizenhét, a Muravidéken három csapat indult.

Huszár László kiemelte, hogy a pedagógusoknak nagy szerepe volt és van az értékgyűjtésben, hiszen az iskola az a közeg, ahol folyamatosan tudják a tanulókat az értékgyűjtés felé irányítani és ezeket az értékeket közönség elé is tudják állítani.

A szervezők ezért úgy gondolják, hogy a versenyt a jövőben mindenképpen folytatni fogják.

Rancsó Andrea a gyerekekkel az érték-és élmény térkép kitöltése közben
Rancsó Andrea a gyerekekkel az érték-és élmény térkép kitöltése közben
Fotó:  Szabados Kati

A vetélkedő előkészítésében, megszervezésében és lebonyolításában Huszár László segítője Rancsó Andrea, a Hetényi Tarczy Lajos Alapiskola pedagógusa volt, aki hosszú ideje lelkesen foglalkozik a magyar értékek gyűjtésével. „Elsősorban a pedagógusban kell, hogy meglegyen az érdeklődés, az ambíció, hogy az érdeklődést, lelkesedést át tudja adni a gyerekeknek.” – mondta Rancsó Andrea, aki hozzátette, hogy véleménye szerint a helyi értékek megismertetését a tanulókkal minden iskolának fel kellene vállalnia.

A döntőn megjelent tizennyolc csapatból a negyedik legjobb, a nyárasdi Huncutkák csapata meghívást kapott Budapestre, a magyarországi és külhoni értékvetélkedők bemutató gálájára. A három legtöbb pontszámot gyűjtő csapat pedig bekerült a Négy határon át Kárpát-medencei döntőjébe, amely áprilisban lesz Lakitelken. Felvidéken a harmadik helyen a vásárúti Kukkók csapata végzett, a vágfarkasdi Vágparti lovagok lettek a másodikok.

Értékek és élmények térképe
Értékek és élmények térképe
Fotó:  Szabados Kati

Az első helyezést a Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola csapata, A három Dia szerezte meg.

A lányok, Lénárt Dóra, Dobri Anita és Vankó Izabella elmondták, hogy a döntőben először egy összeállítást vetítettek le a versenyzőknek a hungarikumokról és a felvidéki értéktár értékeiből, amiből a lehető legtöbbet fel kellett ismerniük. Itt a helyi jellegű ételektől kezdve, az emlékműveken, emlékhelyeken keresztül a kulturális értékekig nagyon sok és sokfajta értéket kellett nagyon rövid idő alatt felismerni és leírni.

A vetélkedő szünetében a versenyzők és felkészítőik a dunaszerdahelyi Antikvárium könyveiből válogathattak
A vetélkedő szünetében a versenyzők és felkészítőik a dunaszerdahelyi Antikvárium könyveiből válogathattak
Fotó:  Szabados Kati

A képfelismerő feladat után minden csapat felolvasta az beszámolóját a helyi értékek begyűjtése és a verseny többi faladata során szerzett élményeiről. Ehhez társult még egy játékos szófelismerő feladat is. „A verseny célja az, hogy megtaláljuk a kis falunkon belül is azokat az értékeket, amelyek már majdnem feledésbe merültek. A következő cél a magyarságtudat erősítése a fiatalokban és hogy tudatosítsuk, nemcsak Magyarország határain belül lehetünk teljes értékű magyarok.” – fogalmazott a kilencedikes Lénárt Dóra.

Négy határon át vetélkedő, felvidéki döntő
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.