2019. február 18., 21:15

A nagymácsédi alapiskolások is megemlékeznek a Kuciak gyilkosságról

Nyomasztó évforduló köszönt Szlovákiára február 21-én, csütörtökön. Ján Kuciak, oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása óta éppen egy év telt el. Ez alkalomból országszerte megemlékezéseket szerveznek, valamint a gyilkosság helyszínén, a nagymácsédi háznál is egyre többen helyezik el a napokban a kegyelet koszorúit.

kuciakhaz2.jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Egy évvel ezelőtt, 2018. február 21-én történt a gyilkosság, amely alapjaiban rengette meg a Szlovákia lakosságának életét és a politikai élet vezetőibe vetett maradék bizalmát.

A fiatal pár nagymácsédi házánál az évfordulóhoz közelegve egyre többen állnak meg emlékezni, gyertyát gyújtani, a kerítés kockáiban pedig kis őrangyal szobrocskák vigyázzák Janko és Martina örök álmát. A koszorúkról és virágokról a szomszéd nyugdíjas nénik gondoskodnak, esténként pedig szinte szolgálatszerűen gyújtják meg a mécseseket.

Farkas Annuska néni, a meggyilkolt pár szemben lakó szomszédja elmondta portálunknak, az elmúlt egy évben nagyon sokan megfordultak az utcában, hogy emlékezzenek, vagy hogy megnézzék a tragédia helyszínét, a napokban pedig egyre több tévés stáb és újságíró tűnik fel a környéken.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Február 21-én este fél kilenckor a Markíza kereskedelmi tévécsatorna dokumentumfilmet vetít Ján és Martina címmel, az áldozatok emlékére. Pozsonyban csöndes tüntetést szerveznek délután öt órára a Szlovák Nemzeti Felkelés terén, valamint további 32 szlovákiai városban lesz tömeges megemlékezés. A szervezők szerint az elmúlt év során több minden kiderült a szlovákiai háttérhelyzetről, mint valaha. Arra biztatják az embereket, fogjanak össze és tartsanak ki, akarjanak olyan politikát, amely a nép érdekeit szolgálja és tiszta jövőképet mutat.

„Legyetek olyan fény, amely túlragyogja a sötétséget” – olvasható a kiáltványban.

Február 22-én további 18 külföldi helyszínen szerveznek megemlékezést, többek közt Berlinben, Brüsszelben, Londonban és Prágában is.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A nagymácsédi magyar alapiskola diákjai szerint a gyilkosság a falu nyugalmas életét is alaposan felforgatta, az itt élő embereket pedig mélyen megrendítette, ezért kötelességüknek érzik, hogy tegyenek valamit Martina és Janko emlékéért. Február 21-én az intézmény diákjai közösen sétálnak majd ki a Kuciak-házhoz, hogy emlékezzenek és megmutassák, a fiatal generáció számára is fontos, hogy egy korrupció- és maffiamentes, tiszta országban élhessenek.

„Nem számít, hogy nem voltak magyarok, de meg akarjuk mutatni, hogy a mieink voltak, közülünk valók. Ki menjen oda a helyszínre emlékezni, ha nem mi?” – fejtették ki szándékukat a diákok.

kuciakhaz2.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.