2021. április 19., 17:26

A nádszegi ökotavasz - Élen állsz, és messze látszol, sose feledd: példa vagy!

Hihetetlen közösségi összefogást sikerült elérnie Nádszeg községnek a tavaszi szemétszedés, falutakarítás és faültetés során. A mátyusföldi faluban barátságos csapatversenyt hirdettek, amelynek során több tonnányi szemetet sikerült összeszedni a falu és a Kis-Duna környékéről. A helyi iskolások a cigarettacsikkeket gondatlanul elhajigáló dohányosoknak is görbe tükröt tartanak.

Fotó: Nádszeg község - Facebook

Közösséget összefogó, nagy kaliberű szemétszedés, falutakarítás és szépítgetés, faültetés zajlik idén tavasszal a mátyusföldi Nádszegen. Koronavírus ide, vagy oda a nádszegiek megfogták a munka végét, és egymást motiválva parancsoltak megálljt a szemetelőknek és a szemét terjedésének.

Kacz Éva, Nádszeg polgármestere elárulja, hogy szerencsére a faluban egy környezetvédelmi érzelmű képviselőtestület jött össze az önkormányzati választások után. A képviselők hivatalba lépésük óta szorgalmazzák a szemétszedést és forszírozzák a környezetvédelmi kérdéseket, a tavalyelőtti évben is sikerült közösségi összefogással nagy mennyiségű szemetet összeszedni, ezt pedig a nádszegiek is pozitívan értékelték.

Mivel a 2020-as tavaszra már erősen rányomta a bélyegét a koronavírus a helyi szemétszedési tervezet, szervezés meghiúsult. Az azóta tartó karanténidőszak során viszont hihetetlen mennyiségű szemét gyűlt össze a Nádszeg környéki természeti területeken, főként a Kis-Duna partjánál. Hiszen a régióbeliek kirándulási és kiruccanási lehetőségek hiányában főleg a legközelebbi természetbe mentek ki sétálni, biciklizni: a Dunához, a Fekete-vízhez, mindkettő Nádszeg közvetlen közelében folyik. A polgármester elárulja, hogy idén tavaszra ezeken a természetbeli területeken szinte már lélegzethez sem lehetett jutni a sok szeméttől: volt ott minden, műanyag, üveg, kommunális, hulladék, látogatói szemét.

szemétszedés Nádszeg
Fotó:  Nádszeg község - Facebook
Erős nyomás nehezedett rám ettől a helyzettől. Egyrészt én is szeretnék tiszta természetbe kirándulni a családdal, másrészt a képviselők is állandóan azt latolgatták, miként lehetne a leghatékonyabb módon tisztaságot teremteni a Covid ellenére is, úgy, hogy nem lehet nagy, sok emberes szemétszedési akciókat szervezni”

– mondja a polgármester.

Nádszegen az utóbbi hetekig szinte végig kritikus volt a koronavírus-helyzet, ezért lehetetlen lett volna össznépi szemétszedést szervezni. Ezért találtak ki egy különleges keretet a szemétszedésnek. Hatos családi-, baráti-, kollegiális csoportok összeállítását szorgalmazták, és arra biztatták az embereket, hogy egy helyi izgalmas „háziverseny” keretén belül menjenek ki szemetet szedni Nádszegre és környékére. A polgármester úgy magyarázza, olyan csoportok alakulását tervezték, akik amúgy is összetartoznak, egy munkahelyen vannak, vagy egy háztartásban laknak. A csapatoknak regisztrálniuk kellett a községházán, ahol megkapták a szükséges utasításokat, eszközöket, szemeteszsákokat, kesztyűket. A begyűjtött  szemetet a gyűjtőudvaron adták le a csapatok, ahol a regisztrációhoz kötődően lemérték melyik csapat, mikor, mennyi szemetet adott le a terjedelmi hulladékba.

szemétszedés Nádszeg
Fotó:  Nádszeg község - Facebook

Ez a kis inspiráció egy hatalmas közösségi összefogást, csapatépítést eredményezett a faluban. Kacz Éva szerint ez annak is köszönhető, hogy az emberek ingerszegény környezetben élnek, és hiányzik nekik az, hogy bekapcsolódhassanak egy jó ügybe. Másrészt a háttérben nevelési szándék is megbújik, a szülők gyermekeiket viszik ki szemetet szedni, így mutatva példát és inspirálva a fiatal generációt a természet megóvására. A helyi iskolások is aktívan bekapcsolódtak a szemétgyűjtésbe, kis csoportokba verődve, vezető tanárt kerestek maguk mellé, úgy indultak szemetet szedni Nádszegen. Az iskolások a múlt hét folyamán a cigarettacsikkeket is összeszedték a falu közepén, sajnos csaknem tízliternyi cigarettavéget szedtek össze a felnőttek után a gyerekek. Erről szóló fotókkal próbálnak kampányt indítani a földjüket, az örökségüket mérgező, cigarettacsikkeket eldobáló felnőttek figyelemfelkeltése érdekében.

szemétszedés Nádszeg
Fotó:  Nádszeg község - Facebook

A polgármester végtelenül büszke a csapatokra, a csoportokra, a családokra, az iskolásokra, a sportosokra, a polgári társulásokra, hogy egymást motiválva, jó és közös szellemben álltak neki a kihívásnak és mentek ki szemetet szedni. Szinte ő maga sem hiszi el, mekkora sikere lett a közel egy és fél hónapja tartó nádszegi ökotavasznak, amelynek kiértékelését április 22-re, a Föld napján tartják majd meg, a díjak kiosztásánál figyelembe veszik majd a korcsoportokat, érdeklődési csoportokat, segítő szándékot, azt, ki hányszor volt kint szemetet szedni, de az biztos, hogy senki nem megy majd haza üres kézzel.

Kacz Éva elárulja, hogy egy átlagos csapat 2-3 óra alatt 150-200 kiló szemetet gyűjtött össze, attól függően, mit találtak. Április közepére közel három tonnányi szemetet gyűjtöttek már be.

Nádszegen a szemétszedési összefogás mellett rengeteg fát is ültettek, parkosítottak, valamint a helyi Szent István templom kertjének parkját szépítgetik, építgetik. Az alapiskola udvarán japán cseresznyefákat ültettek, hogy pompázzon az ifjúság számára a környék, és magas-ágyásokat telepítettek, amelyeket a gyerekek és tanárok kihasználhatnak a tanítási folyamatban is.

Megosztás