2022. november 25., 12:08

A művek beszélnek önmagukért

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága az Őszi Írófesztivál keretében 17. alkalommal ítélte oda irodalmi díjait. A füleki ünnepi eseményen átadták a Forbáth Imre-, a Talamon Alfonz-, és a Turczel Lajos-díjat, illetve líra és próza kategóriában gazdára talált az Arany Opus Díj is.

 

SZMÍT-díjak
Balról jobbra Hodossy Gyula, Száraz Pál, Fiala Ilona, Lampl Zsuzsanna és Z. Németh István díjazottak
Fotó: Szvorák Emese

Az ünnepély kezdetén Visnyai Attila alpolgármester örömét fejezte ki, hogy ez a rangos, országos jelentőségű esemény Füleken valósul meg.

Elsőként a Forbáth Imre-díjat adták át Hodossy Gyula József Attila-díjas költőnek, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága elnökének Minden addig c. kötetéért.

A 16 éves kora óta publikáló Hodossy rögtön az első versével feltűnést keltett. Már akkoriban is elütött környezetétől, és máig ez jellemzi pályáját. Költőként és íróként is „kilóg a sorból”. A verseskötet Hodossy Gyula hatvanadik születésnapjára jelent meg, válogatott verseit tartalmazza, amelyek filozófiai gondolatokat, tűnődéseket, kimondott igazságokat tárnak az olvasói elé, hangzott el Tóth László méltatásában. 

Kiemelkedő prózai munkásságáért, Holdfényben című novelláskötetéért Talamon Alfonz-díjban részesült Száraz Pál.

A szerző kitűnő mesélő, történetei tovább kísérnek bennünket azután is, hogy elolvastuk őket, mentesek a sallangoktól, nincs bennük felesleges szó, minden a „helyén” van. 

– Öt ciklusban öt-öt novellát olvashatunk. Azáltal, hogy a történetek nem a Felvidéken játszódnak, hanem a világ számos más pontján, szereplői zömmel nem felvidéki emberek, épp azt éri el a szerző, hogy a történetek egyetemessé válnak, egyszersmind úgy emeli be a felvidéki magyar szerzőt a világirodalomba, hogy kilép az irodalom nyelvi-etnikai, sok esetben megbéklyózó keretei közül. Ezek a szövegek bizony a világ bármely pontján megállnák a helyüket! A kötetnek egy hibája van csupán, túl hamar ér véget – mondta róla Jancsó Péter, a SZMÍT választmányi tagja. 

Mészárosné Lampl Zsuzsanna, író, szociológus, kutató kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként kapta a Turczel Lajos-díjat.

Gál Éva, a tudományos és ismeretterjesztő szekció elnöke szerint a díjazott nemcsak tudósként és kutatóként eredményes, hanem előadóként is, hiszen a kitartó kutatómunka eredményeit képes úgy átadni közönségének, hogy azt a szűken vett szakma mellett a tágabb hallgatóság is megérti és értékeli.

– Szociológusként ott bábáskodott a civil szervezetek számára, az adóból felajánlható 1%-ról szóló törvény körül, és összehasonlító kutatásokat végzett ebben a témakörben. Kutatta az identitást, a politikai értékrendeket és azok változásait. Egyetemi előadásokat tartott, tart, és folyamatosan publikál – sorolta Mészárosné Lampl Zsuzsanna érdemeit Gál Éva.

A legjobb próza és líra

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága Arany Opus Díj címmel minden évben meghirdeti szépirodalmi pályázatát a szlovákiai magyar szerzők számára. A próza és a líra kategóriában fele-fele arányban érkeztek be pályaművek. 

A próza kategóriát Hogya György értékelte, aki elmondta, a legjobbnak ítélt írás a Távfutó jeligével beküldött, Hipp-hopp az élet című pályamű lett. Szerzője Fiala Ilona, aki írásával egyértelműen bizonyította írói rátermettségét. 

– Tudvalevő, hogy a tömegek nem olvasnak manapság, leginkább csak a szakma és még néhány ember. Ezért jók az ilyen visszajelzések, mert biztosítják az embert afelől, hogy van értelme a munkájának – nyilatkozta az elismerés kapcsán Fiala Ilona, aki tavaly és tavalyelőtt is elnyerte ezt a díjat. 

Líra kategóriában a Fémdetektor jel-igével beküldött, Éjszaka a szaunában című költemény nyerte el leginkább a zsűri tetszését. Szerzője Z. Németh István.

A költő immár harmadszor érdemelte ki az Arany Opus Díjat, de mint elmondta, ugyanolyan öröm és megtiszteltetés számára, mint első alkalommal. 

– Az Éjszaka a szaunában egy versciklus része, amely hat tételből áll, és egyfajta reflexió a világ mai állására, korunk „elsivatagosodását”, valamint a lelki elsivárosodást próbáltam ezekben az apró kis bonmotokban rögzíteni. Egy költő arról ír, ami foglalkoztatja. Engem elsősorban a körülöttünk lévő világ problémái aggasztanak, mert úgy látom, hogy nem jó felé haladunk. Ezért próbálom rá felhívni a figyelmet – emelte ki Z. Németh István. 

Mindkét díjazott az oklevél, pénzjutalom és könyvcsomag mellett átvehette a Nagymegyeren élő Mikóczi Dénes képzőművész egy-egy grafikáját, amelyet maga az alkotó ajánlott fel a díjazottaknak. 

Keressük a hazait!

Végezetül Hodossy Gyula, a SZMÍT elnöke kapott szót, aki beszédében kiemelte, fontosak az ilyen összejövetelek, hiszen alkalmat adnak arra, hogy beszéljenek az irodalomról és magáról a művészről, hiszen nagyon kevés szó esik mindkettőről. 

–  Sokan az olvasók közül természetesnek veszik, hogy vannak íróink, de ez egyáltalán nem olyan természetes. Aki belelát az irodalmi élet világába, rájön arra, hogy nagyon bonyolult és sérülékeny „szerkezetről” van szó, mert a szépirodalom műveléséből nagyon kevesen tudnak megélni. Ezért ösztönözzük folyamatosan azt, hogy minél több ösztöndíj, pályázat és díj legyen a szerzők számára, hogy megérje írónak nevelődni, tanulni, olvasni és megérje ezzel foglalkozni. Hiszen lehet valaki sikeres, ha tényleg jól csinálja – nyilatkozta.

Hodossy Gyula szerint a felvidéki magyar irodalom jó úton halad, hiszen kiváló alkotások születtek. 

– Egyetemes magyar mércével vizsgálva sincs szégyenkezni valónk. Mindenkit arra biztatok, hogy keresse a hazait. Így tudjuk egymást megismerni, magunkat megbecsülni. A felvidéki magyarság megmaradása attól is függ, hogy megtartja-e azokat a szellemi nagyságokat, akik itt munkálkodnak – fűzte hozzá.  

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága a rendszerváltástól folyamatosan szervezi a szlovákiai magyar irodalmi életet, segíti a szerzőket, publikációs lehetőséget teremt, és mentorprogramjával igyekszik utánpótlást biztosítani.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/47. számában.

  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.