HIRDETÉS

A munkahivatalban kötött ki a külföldről hazaérkező kiváló tudós

hirek.sk 2018. február 03., 13:13
POZSONY. Róbert Bidulský kiváló tudós olaszországi tevékenységét követően visszatért Szlovákiába, pillanatnyilag nincs munkája.


Csúcsszakember a munkahivatalban

„Szlovákia régóta küzd az értelmiség külföldre vándorlásával, ez az ország egyik legkomolyabb problémája. Az elvándorlás az orvostudomány és a műszaki tudományok terén a legmagasabb. A végzősök 14 százaléka azonnal külföldre távozik, ily módon a költségvetésből oktatásra fordított összegből egy évben belül 44,8 millió eurót veszít az állam. A Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete (OECD), illetőleg az Európai Bizottság is egyaránt azt szeretné, hogy oldjuk meg a problémát” – nyilatkozta Lucia Ïuriš Nicholsonová, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) parlamenti képviselője.

„A tudomány és kutatás terén világsikert aratott vezető tudósokhoz fordultunk, elmondtunk az Olaszországból hazatért kiváló tudós hihetetlen történetét, aki a munkahivatalban kötött ki. Mindemellett külföldi tartózkodását európai pénzalapokból finanszírozták” – magyarázta a képviselő asszony.

A kiküldő a Kassai Műszaki Egyetem (TUKE) volt, mely az oktatási minisztérium pályázati felhívására reagálva nyújtotta be pályázatát. A projekt sikerrel járt, csaknem 700 ezer eurót kaptak. Bidulskýnak az egyetemmel kötött szerződése 2021-ig szólt.

Bírság fenyegeti Szlovákiát

Mivel az együttműködés nem lett lezárva, a projekt feltételei sem lettek teljesítve, mely nélkül az európai pénzalapok által biztosított pénzforrás sem hívható le. Nicholsonová szerint az egyetemet pénzbírság és szégyen fenyegeti, nemzetközi viszonylatban. „Ha a Műszaki Egyetem vezetése nem ébred fel, az Európai Bizottsághoz fordulunk” – szólította fel az egyetem vezetését a képviselő asszony.

Az egyetem Anyag-feldolgozási, Kohászati és Újrahasznosítási Karának dékánja meg sem mondta a tudósnak, mi az oka az együttműködés megszakításának. „Szó nélkül történt. A dékán kijelentette, a törvény nem írja elő az indoklást” – magyarázta Bidulský, majd hozzátette: azért tért vissza Szlovákiába, hogy a hazai tudományos élet minőségének javítását szolgálja.

A kassai egyetem visszautasítja a vádakat

Az egyetem rektora, Stanislav Kme a sajtóirodának elmondta, az uniós plyázat főszereplője a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) volt, a Kassai Műszaki Egyetem csak egy volt a projekt 10 partnere közül. Partneri szerződés alapján jutott hozzá az intézmény a 616.805,50 euróhoz, amely összeget a szerződésben foglaltaknak megfelelően használt fel.

A rektor szerint ebben az összegben nem volt benne a tudós további alkalmazásának és hazai integrálásának a költsége. Bidulsky docens amúgy is a SAV alkalmazottja és állandó lakhelye van Szlovákia területén, tette hozzá.

Forrás: WebNoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS