2020. szeptember 19., 12:00

A minisztérium helyett a Partnerség Tanácsa dönt majd a területfejlesztésre érkező uniós támogatásokról

A Déli Régió Polgármesteri Tanácsának ülése zajlott szeptember 18-án a muzslai községi hivatalban, szakemberek és Nyitra megye képviselőinek részvételével. Az Integrált Területfejlesztési Stratégia előkészületeiről tanácskoztak a 2021-2027 időszakra.

A Déli Régió Polgármesteri Tanácsának ülése

Az ülésen a párkányi régió mind a 23 polgármestere részt vett. Megvitatták, hogyan lesz módja a Déli Régiónak meríteni az uniós pénzekből és hogyan készüljünk fel erre.

teruletfejlesztes-3-copy.jpg
Farkas Iván az ülés házigazdája

Farkas Iván az ülés házigazdája, Nyitra megyei képviselő, Muzsla polgármestere ismertette, a 2021-2027 közti uniós időszak tervezési és előkészítési munkája ezen az ülésen kezdődött el a párkányi régióban. Létrehoztak egy nagyon fontos megyei új hatáskört –

az eddigi regionális operatív programon belül a minisztériumban döntöttek a támogatások felől, most ez a hatáskör megyei szintre megy át. Létre jön a Partnerség Tanácsa, amelyben benne lesznek az önkormányzatok, Nyitra megye képviselői, valamint a vállalkozói és civil szektor szakemberei. Ez a tanács fog dönteni arról, hová és milyen célra menjenek a támogatások a régióban.
teruletfejlesztes-4-copy.jpg
A Déli Régió térképe
A megyén belül lesznek stratégiai tervezési régiók, egyelőre Nyitra megye úgy javasolja, hogy délen, az érsekújvári és lévai járás nagyságára való tekintettel legyenek kisebb térségekre osztva. Az ülésen erről még nem döntöttünk – két hét múlva lesz a következő ülése a Déli Régiónak, és a Városok és Falvak Tanácsa /ZMOS/ is fog ülésezni Nagysurányban. Ezen a két ülésen eldöntjük, nekünk mi lesz az előnyösebb – csak a saját párkányi régiónkról fogunk dönteni vagy az egész érsekújvári járás együtt

 – fejtette ki Farkas Iván.

teruletfejlesztes-2-copy.jpg
Balról: Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, Jana Jarabková a Szlovák Mezőgazdasági Egyetemről, Eugen Szabó a Déli Régió elnöke, Farkas Iván Nyitra megyei képviselő, Muzsla polgármestere, Vladimír Ondrejíčka, a megye SMART koncepciójának a kidolgozója, Szőcs Ferenc Köbölkút polgármestere

Vladimír Ondrejíčka, a technikai egyetem munkatársa elmondta, az új közös tervezés az önkormányzatok pénzét is kíméli, hiszen nem kell önállóan kidolgozniuk egy fejlesztési stratégiát, de ha összeadjuk erőinket egy közös sikeres régió érdekében az a lakosokra is pozitív hatással lesz. Emellett az uniós alapokból is sikeresebben meríthetünk.

Minden település kidolgozza majd, milyen terveket, fejlesztéseket szeretnének az előttünk álló hét évben megvalósítani. Ezeket a terveket beleviszik a közösbe, ám hogy ebből mi fog megvalósulni, azt kollektíven döntik el.

Átmegy a súlypont, nem úgy lesz, hogy van egy ügyes polgármester és egy rátermett projektmenedzser, akivel tud sikeresen pályázni és az megvalósul. Ezentúl csak közös döntés lesz, és azon kell igyekezniük a falvaknak, hogy a közös programba az ő elképzelésük is bekerüljön

– emelte ki Farkas Iván.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.