A mi karácsonyunk - Ünnepváró rendezvény Komáromban

hirek.sk 2014. november 27., 18:37
RÉVKOMÁROM. A Komáromi Önkéntesek és szimpatizánsaik advent utolsó vasárnapját fogják - reményeik szerint - szebbé és meghittebbé tenni.
Teszik mindezt önkéntes alapon, politikai támogatás nélkül, ugyanakkor a város vezetésének hathatós támogatása nélkül a rendezvény nem valósulhatna meg. Azt még a nyári hónapok során eldöntötték, hogy a karácsonyhoz a saját eszközeikkel hozzá szeretnének járulni, amennyiben az újonnan megválasztott vezetőségben partnerre lelnek. Stubendek László, Komárom új polgármestere a támogatásáról biztosította az aktivistákat, akik így belefogtak a szervezési teendőkbe.
 

Az elképzelések szerint egy négy méter átmérőjű ádventi koszorú kerül Klapka György szobrához. A díszítéshez komáromi virágboltosok járulnak hozzá.

A december 21-én kora délutántól, 14:00-tól kb. 20:00-ig tartó rendezvény központi eleme az lesz, hogy elkészítik Komárom város mézeskalácsát. A komáromi háziasszonyok és lelkes konyhatündérek által előre elkészített tésztákat két pékségben gyűjtik össze, majd egybegyúrják azokat. A nyújtás, a szaggatás, a sütés és a díszítés a Klapka téren zajlik majd, mobil kemencében.

A zenei színpadon kizárólag komáromi előadóművészek lépnek majd fel. Mások mellett Korpás Éva, Emmer Péter, Ölvecky András, Kulin Eduard, a Ritka Magyar Folkband, Lakatos Róbert és a helyi nyugdíjasklub mellett működő két énekkar jelezte részvételi szándékát. A pontos programot a napokban véglegesítik.

15:00 órai kezdettel a volt Zeppelin Club helyén a Pince Egyetemi Klub kézműves foglalkozásokkal és ügyességi játékokkal várja a legkisebbeket. A szervezői csapat és a fellépők találkahelye az Európa-udvarban működő Borozó lesz.

„Az összetartozás érzését erősítendő felkérjük Komárom óvodáit és alapiskoláit is, hogy egy nagy, közös énekkel járuljanak hozzá az ünnepi hangulat meghittségéhez. Az alkalmi magyar és szlovák, alapiskolás és óvodás gyermekkórusok a Csendes éjt (Tichá Noc) és a Kiskarácsony, nagykarácsony (Padá sniežik) című karácsonyi énekeket adják elő közösen” – tájékoztattak a szervezők.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvényünket a Matica slovenská Vianoèná kapustnica címet viselő rendezvényével is sikerült összehangolni, s arra buzdítjuk a komáromiakat, hogy lehetőségeikhez mérten mindkét rendezvényen vegyenek részt. Terveinknek a Duna túloldalán, Dél-Komáromban is hangot adunk és bízunk abban, hogy „A mi karácsonyunkat” minden komáromi a sajátjának érzi majd” – fűzték hozzá.
Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS