2021. szeptember 18., 11:59
Frissítve: 15:18

A mi jelünk a kereszt: Esterházy János Zarándoknap Alsóbodokon - KÉPEKKEL

A mi jelünk a kereszt jegyében kezdődött el az Esterházy János Zarándoknap az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontban. Isten szolgája Esterházy János születésének 120. évfordulója és végső nyugalomra helyezésének 4. évfordulója alkalmából gyülekeznek a zarándokok a Szent Kereszt felmagasztalása kápolna dombján. Kövessék velünk írásos közvetítésünket.

alsóbodok
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Az alsóbodoki központba énekkel érkeztek meg a gyalogos zarándokok, és magukkal hozták a Mi jelünk a kereszt szimbólumát

A program vigíliai eseményekkel kezdődött szeptember 17-én, pénteken, valamint a Triptichon című három részes Esterházy-filmeposz méltatásával és bemutatásával. A szombati napon, szeptember 18-án tíz órától érkeznek folyamatosan a zarándokok a szent központba.

alsóbodok
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Molnár Imre történész, Esterházy János életrajzkutatója

A zarándokok fogadása közben Ifj. Csámpai Ottó, a központ vezetője értékelte az intézmény elmúlt évének történéseit, az értékelő munkához csatlakozott Molnár Imre történész, Esterházy János életrajzkutatója is.

Az értékelőt követően a tanúságtételekre került sor. A Tápió-menti Nagyboldogasszony-közösség képviselői lenyűgözőnek tartják a központ szellemiségét és metaforikus történetet meséltek Jézus Krisztusról, ahogy a „mennyország polgármestereként” menti meg az embereket, ragadja ki őket a mindennapok sarából, és emeli be a mennyek országába.

alsóbodok
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Kantár Éva tanúságtétele

Tanúságtételt tett Kantár Éva, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának elnöke.

„Esterházy csodálatos példakép, mert azt az értékrendet, amit képviselt, a közélet és magánélet minden területén alkalmazni lehet. Magam is a kisebbségi sors részese és harcosa vagyok, aki örül mindannak, ami kedvező a magyarságra nézve” – mondta.

A tanúságtételeket megszakítva Nagy Ferenc költő adta elő saját versét, Esterházy János emlékére címmel.

Énekkel érkeztek meg a zarándokok

Az alsóbodoki központba énekkel érkeztek meg a gyalogos zarándokok, és magukkal hozták a Mi jelünk a kereszt szimbólumát.

A felvidéki önkormányzatok és szervezetek pedig egy hazulról hozott marék földdel járultak hozzá a szent kereszt megérkezéséhez.

A zarándokok érkezését követően Hrubík Béla tartott tanúságtételt. Mély és megható tanúságtételében megemlékezett az elhunyt Paulisz Boldizsárról, a zarándokközpont alapítójáról, aki annyira hitt Isten erejében, hogy nem ismert lehetetlent.

alsóbodok
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Hrubík Béla megemlékezett az elhunyt Paulisz Boldizsárról, a zarándokközpont alapítójáról

A kegyelmi időben a rendezvény résztvevői az Úrangyala imádságát énekelték, helyi szokás szerint, Földessy László vezetésével, az Esterházy-harangok zúgásának kíséretében.

A tanúságtételeket Csókay András sebészprofesszor előadása követte. Az orvos Esterházy János vértanúságát, hitének erejének forrását kutatta előadásában.

Esterházy Jánosban az Úr az egyik legmegrendítőbb titkot ragyogtatta fel, az ellenség szeretetét – hangzott el az előadás során. 

Csókay professzor előadása után a keresztény zarándokok bejárták a felújított és kibővített Esterházy keresztutat, a Hűség-keresztútját. Az Esterházy-harangláb árnyékában a híveknek lehetőségük van szent gyónásra is.

Átadták az Esterházy János-emlékérmeket

Az alsóbodoki asszonykórus fellépése után az Esterházy János-emlékérem ünnepélyes átadására került sor.

Az emlékérmeket Paulisz Marián, Alsóbodok polgármestere és ifj. Csámpai Ottó, a zarándokközpont igazgatója adták át. Emlékérmet kapott Dávid Zsuzsanna, Dariusz Zuk Olszewszki, posztumusz emlékdíjat kapott Karaffa János atya és František Lízna atya.

alsóbodok
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Az elismerést Karaffa Attila, az elhunyt atya testvére vette át, aki hangsúlyozta, szeretett bátyja egész életében Esterházy János tisztelője és követője volt, összes cselekedetében a felvidéki magyar közösség boldogulásáért dolgozott. 

Dávid Zsuzsanna festőművész hangsúlyozta, számára Esterházy János üzenete hihetetlen gazdagság, és egy ajándék. Az imádság óriási erő, az ima képes megváltoztatni a világot, az evangélium pedig szeretetre és imádságra kötelez.

Az Esterházy János Zarándoknapot az Orosch János nagyszombati érsek által bemutatott szentmise és a Nemzeti Színház előadása zárta.

alsóbodok
+7 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.