2019. augusztus 10., 19:41

A menyasszonyok álmainak megvalósítója

A házasulandó párok többsége tökéletes esküvői dekorációt szeretne, de gyakran tanácstalanok. A füleki Dekor Lilium minden igényt kielégít. Szvorák Bratyinka Zsuzsanna a vállalkozás alapítója és lelke, vele beszélgetünk.

esküvői dekoráció
Médialapozó

Hogyan indult a pályafutásod?

Kisgyerekként mindig valamit bütyköltem, készítettem, ezzel kötöttem le magam. Főként a régi mesterségek érdekeltek, amiket anyukám és nagymamám révén ismertem meg. Hímeztem, agyagoztam, kötöttem, necceltem. Iskolásként pedig szakkörökre kezdtem járni. Néptánc, gyöngyfűzés, népművészeti táborokban való részvétel… Mivel a népművészet, a kézművesség állt a legközelebb hozzám, ezért a fóti szakközépiskolában népművészeti szakra jelentkeztem, ahol textilműves, kézi szövő szakon végeztem. Ezt követően az élet sodorta az utamba a lehetőségeket. Először a magyarországi Siptár cégnél textilrajzolóként helyezkedtem el, aztán jött a kézműves óvoda, ahol mellékállásban takarítónőként kezdtem dolgozni. Majd felkértek, hogy legyek óvónő és szakkörvezető. Közben Szabóné Solymos Éva kirakatrendező mellett tanultam, dolgoztam önkéntesként, hogy ebbe az irányba is fejlődjek. Budapest legszínvonalasabb textil- és méter-áruboltjainak kirakatait rendeztük. A tőle megszerzett tudást számtalanszor alkalmazom a dekoratőri munkám során. Majd elvégeztem a lakberendező szakot, utána a dekoratőr-kirakatrendező szakot is, ahol az oktatónk esküvődíszítéssel foglalkozott.

Ekkor jött az ötlet a cégalapításhoz?

Bár a nógrádi régió nem dúskált az elfogadható munkalehetőségekben, mégis úgy döntöttem, hogy hazatérek, mivel a szívem hazahúzott. Tudtam, hogy nehéz lesz itthon érvényesülni, de belevágtam, mert ezzel szerettem volna foglalkozni. Kezdetben párhuzamosan dolgoztam az óvodában és itthon. A Budapesten megtakarított pénzem anyagokba fektettem, amelyekből én varrtam a székszoknyákat, terítőket, szalagokat. Miután megvolt az alap, a helyi Csemadoknak felajánlottam, hogy a hagyományos magyar bálra ingyen feldíszítem a termet. Olyan jó visszhangja lett, hogy bekerültem a köztudatba, és fokozatosan érkeztek a felkérések. Ennek hét éve.

Hol tart jelenleg a vállalkozásod?

Bálokat, esküvőket, születésnapokat, céges rendezvényeket díszítek, de egyéb felkéréseknek is megpróbálok eleget tenni. Mostanra értem el oda, hogy az egész év le van fedve rendezvényekkel. A január bálokkal van tele, ezt követi a böjti időszak, ez számomra a pihenés ideje. Áprilisban indul a lagziszezon, ami szinte október végéig tart. Ilyenkor minden hétvégére jut díszítenivaló, néha egy hétvégére több is. Októbertől pedig indulnak a próbabálok, a szalagavatók. A november, a december nyugodtabb, de olyankor is akad munka. Leginkább Fülek és Losonc környékén dolgozom, de tavaly Tornalja könyékére is eljutottam, és ismerősök révén hívnak Magyarországra is. Úgy gondolom, a legjobb reklám az, ha valaki a saját szemével látja a munkám eredményét. Ezek alapján keresnek fel a menyasszonyok. De a közösségi oldalon is megtalálhatnak az érdeklődők, ott is megosztom a munkáimat.

Honnan jön az ihlet?

A menyasszonyok fejlesztenek leginkább, mert mindig újabb és újabb ötletekkel állnak elő, én pedig igyekszem azokat megvalósítani. Maximalista és precíz embernek tartom magam. Szeretem azt adni, amit kérnek tőlem, amit elképzelnek. A legtöbb esetben a menyasszonyokkal közösen álmodjuk meg a tökéletes esküvői dekorációt. A munkám azonban nemcsak a kreatív részből, a díszítésből áll. Rengeteg az elő- és utómunka is. Kezdetben az anyagbeszerzés, a dekoranyagok kiszabása, megvarrása, a mosás, a vasalás, minden az én feladatom volt. Aztán ahogy fejlődött a cégem, a munkák egy részét fokozatosan leadtam. Most már varrónővel dolgozom együtt. Viszont a dekorkellékeket én rendelem. Az anyagok rendben tartása, felrakása, leszedése, a mosás, a vasalás még mindig az én feladatom. Ez napokat vesz igénybe. Sokan hamar abbahagyják, mert nem sejtik, milyen igényes munkáról van szó.

Mitől tud sikeres lenni egy ilyen vállalkozás ebben a szegény régióban?

Esküvő jobb esetben egyszer van az ember életében, és minden pár azt szeretné, hogy a nagy nap tökéletes legyen. Mindenkinek van egy kerete, amibe szeretne beleférni, ezért igyekszem tanácsot adni, hogy ez sikerüljön. Úgy gondolom, minden vállalkozásban az tud sikeres lenni, aki szívvel-lélekkel csinálja, és a maximumot szeretné nyújtani a megrendelőnek.

Vállalkozásodban előnyt vagy hátrányt jelent magyar nemzetiséged?

12 évig éltem Magyarországon, ezért nehéz volt a visszailleszkedés. A szlovák nyelv megértésével nem voltak gondok, a beszéddel annál inkább. Már az elején is sok szlovák ügyfelem volt, akik megértők voltak. Sosem volt ezzel gond. Sőt, a magyarságom előnyt jelent, ha például a Gácsi kastélyt díszítem, ami jelenleg az egyik legfelkapottabb esküvői helyszín a régióban. Nemrég Magyarországról érkeztek vendégek, akiknek a kastélyból engem ajánlottak. Örültek, hogy van egy magyar dekoratőr, akivel szót tudnak érteni. A díszítés mellett pedig a tolmács szerepét is betöltöttem, mert a kastélyban nem beszélnek magyarul.

Terveid?

Nem nagyon tervezek, inkább sodródom. Igyekszem újítani, új dolgokat beszerezni, próbálom követni a trendeket. De ezt mindig a menyasszonyok alakítják. Új feladatokat már nem szeretnék magamra vállalni, inkább együttműködni más vállalkozókkal. A terveim között szerepel egy kisebb helyiség bérlése, ahol tárolhatnám az anyagokat, kiegészítőket, s ahol fogadni tudnám az ügyfeleket. Jelenleg ezt otthon oldom meg. Ebben szeretnék a jövőben előrelépni.

esküvői dekoráció
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!