A medvék miatt veszélyben a tátrai turisták és az ott lakók

2019. október 8., 10:08
ma7

Komoly helyzet van a Magas-Tátrában. Annyira elszaporodtak a medvék, hogy már közvetlen veszélyt jelentenek az ott élőkre és turistákra. Kimondottan előszeretettel keresik fel a szeméttárolók környékét, naponta többször is felbukkannak a szállodák és vendéglátóhelyek környékén, táplálékban bízva. A helyzet tarthatatlanságára figyelmeztet Ján Mokoš, Magas-Tátra város polgármestere.

Míg 2010-ben 97 olyan esetet jelentettek, hogy medvét láttak a városban, 2015-ben már 248-at. Az idén azonban a medveészlelések száma több mint 700-ra rúgott!

Ilyen súlyos helyzetben még sose voltunk. Megtettünk mindent, ami a hatáskörünkbe tartozik. Többet már nem, tehetünk. A helyzet annyira súlyos, hogy nagyon féltem az ittenieket és a turistákat, mondta a polgármester.

A medvék elszaporodása nem csak az önkormányzat ügye. Fontos, hogy a megoldással az állami intézmények, a környezetvédelmi tárca, az állami erdők és kormány is sürgősen foglalkozzon.

Az illetékes szervekhez, a kormányt is beleértve 2019-ben a város 10 figyelmeztető levelet küldött „medveügyben”.

Ján Mokoš egy elkerített szeméttárolónál
Fotó: TASR
Ján Mokoš egy elkerített szeméttárolónál

Magas-Tátra város polgármestere összehangolt együttműködést sürget, a városnak szüksége van az útmutatókra a helyzet kezelését illetően. Szerinte a medvepopuláció alakulását évente kétszer ellenőrizni kell. Ennek nyomán egy szakértői véleményt kell kidolgozni – szabályozni kellene a medvék számát. Úgy véli, módosításra szorul a természetvédelemről szóló törvény is, főleg a tavaszi és őszi kilövésekre vonatkozó rendkívüli engedélyek kiadását illetően. Preventív intézkedéseket is sürget, például elektromos kerítések kiépítését a beépített területeken.

A Magas-Tátrában egész évben azon fáradoznak, hogy megelőzzék a medvék elszaporodást. A szemetes kukákat igyekeznek előlük elzárni, rendőrök járőröznek a gyakori előfordulási helyeiken.

A legtöbb mackó Ó- és Újtátrafüreden és Tátralomnyicon bukkan fel. Lakott területen, országutak mentén mára szinte mindennapos látvány lett a barnamedve. Ami köztudottan egy veszélyes ragadozó. Találkozása az emberrel, az utóbbi számára könnyen végzetes lehet, vagy pedig maradandó egészségkárosodást eredményezhet.

Kövesse facebook oldalunkat is!