cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. június 6., 13:48

A Medve Matek, mint közösségi élmény - KÉPEKKEL

Az anyaország legnépszerűbb matematikai versenye, a Medve Matek első felvidéki fordulójának a borsi kastélyhoz tartozó több hektárnyi zöld felület és a négyes fokozatú védett területen lévő tölgyfák sokaságát is magába foglaló tanösvény volt a helyszíne május 20-án.

borsi
Galéria
+1 kép a galériában
A borsi kastély és a kalandpark között is volt egy állomáshely
Fotó: Molnár Gabriella

A matek mindig is kedvenc tantárgyaim egyike volt, de csak két versenyre emlékszem, amelyekre a tanáraink is elkísértek: az olimpiára és a Pitagoraszra.  Azóta ennél sokkal több van, de ezek között is párját ritkítja a mifelénk még ismeretlen Medve Matek. A Gömböc szellemi atyja, Domokos Gábor matematikus, feltaláló így vall róla: „Ez hihetetlen! Utánanéztem: nemcsak Magyarországon, de az egész világon nem tudok ekkora és ilyen hangulatú eseményről, ahol ilyen sok ember mozog egyszerre és gondolkodik logikai fejtörőkön”.

Évente átlagosan 60 ezer kilométert megtéve old meg 20 ezer diák 100 ezer feladatot. A verseny számos díja közül talán elég kiemelni a magyar tehetséggondozás legrangosabbikát, a Bonis Bona díjat.

Az idén első alkalommal megrendezett határon túli fordulón a Bodrogköz és Ung-vidék 8 iskolájából – Kisgéres, Nagygéres, Nagytárkány, Perbenyik, Királyhelmec, Nagykapos és Vaján – az alapiskolások és gimnazisták 16 csapata versenyzett. Ez a mintegy 50 diák további 5 ezer anyaországi társával egy időben mérte össze tudását, három óra alatt 10 feladatot kellett helyesen megoldaniuk. Ahogy a hatalmas terepen körbenéztem, mindenfelé 3 fős mozgó csoportokban, kezükben mobiltelefonnal a pozíciójukat kereső diákokat láttam, miközben a kastély egész területén ugyanúgy mozogtak a látogatók, a turisták, mint más napokon.

A kastély egyik árkádjában, egy lombos fa árnyékában, a tanösvény lócáján vagy a stégen, a madárcsicsergéstől hangos tanösvényen, a kajakkölcsönző lépcsőjén, a füves terület közepén, a kalandpark határában mindig felkiáltott valamelyikük: most jó, ez az, megvan a pontos állomáshely!

Majd felolvasták a feladatot, összedugták buksijukat, előkerült a jegyzetfüzet és a toll a vázlathoz, a számításhoz, majd, ha meglett a megfejtés, azt bepötyöghették a telefonos applikáció válasz mezejébe. Arra mentek tovább, amerre az okos eszközük vezette őket. Ha esetleg azon kapták magukat, hogy újra egy előzőleg már bejárt helyszínre értek, az helytelenül megoldott feladatot jelentett, aminek újra nekirugaszkodhattak.

medve matek
A nagytárkányi hatodikos medvebocsok
Fotó:  Molnár Gabriella
Matek a szabadban

Ahogy Kraus Rebres Saroltától, a Vajáni Református Egyházi Alapiskola felső tagozatos matematikatanárától megtudhattam, a verseny célja, hogy a gyerekeket az iskolapadokból a természetbe csalogatva a matematikát közösségi élménnyé varázsolják, s egyben a mozgást is népszerűsítsék. Mint egy kincskereső játékban, úgy haladnak állomásról állomásra a diákok, ahol megkapják a feladatot.

Ha valamit nem tud rögtön a diák, az még nem feltétlen jelenti azt, hogy ne lenne esélye javítani, és végül akár az aranysávosok között is végezhet csapatával, csak éppen az időfaktor miatt a ranglista alsóbb helyén.

A kooperáción alapuló csapatmunka és a természetben való mozgás kettőse mellett a logikai gondolkodás és a térkép alapján való térbeli tájékozódás fejlesztése, csiszolása a lényeg. Ezek a fiatalon megszerzett sokrétű képességek felnőtt korukban is hasznukra válnak majd. A verseny során több kilométert is legyalogolnak a helyszínek között mozogva. A pályák kialakításától függően, átlagosan 5-8 kilométeres táv a jellemző, de helytelen válasz esetén akár 10 km megtételére is kényszerítheti őket az algoritmus.

A felvidéki ötletgazda

Sárától megtudhattam, miért és hogyan is lett a felvidéki verseny ötletgazdája és háziasszonya, aki első alkalommal idén Kassa megye iskoláit szólította meg. A Medve mozaikszóban az M a matekot, az E az erdeit takarja, a D a verseny születési helyét jelző Debrecenre utal, a VE pedig természetesen a versenyt jelenti. Sára öt éve jár diákjaival a debreceni fordulóra. Az idei megméretésre a borsi versenyt megelőző hétvégén 5 csapatot vitt a harmadik osztálytól a nyolcadikig bezárólag, minden korcsoportban. 3 arany és 2 ezüstéremmel tértek haza. Imádják a bolyongást az ottani Nagyerdőben.

Tanárként évek óta részt vesz a képzéseken és tavasszal felajánlották neki, hogy területi képviselőként népszerűsítse régiójában a debreceni versenyt. Ehelyett ő inkább azon gondolkodott el, vajon hogyan lehetne a Medve Matekot „házhoz hozni”.

A szervezőbizottsággal a borsi kastélykertben sikerült megtalálni az ideális terepet. Az anyaországi helyszíneken eldönthetik, hogy az applikációra épülő GO pályán vagy a klasszikus, papírtérkép alapú verseny mellett döntenek. Ez utóbbi esetében a terepen lévő segítők irányítják a diákokat az egyes állomáshelyek között. A vajáni iskola diákjai a debreceni papír alapú versenyek után Borsiban első ízben próbálhatták ki a telefonos applikáció nyújtotta navigáció élményét.

A két ország tananyaga közötti eltéréseket is áthidalják. A hatodikosok jelezték neki, hogy az egyik feladatban törttel találkoztak. Mint mondta, azt ugyan csak jövőre, hetedikben veszik majd, de ettől függetlenül biztatta őket, logikával simán megoldják és nem is tévedett.
medve matek
Kóbori János tanár úr csak a technikai elakadásokban segítheti ki a terepen a diákjait
Fotó:  Molnár Gabriella

 

Benyomások, élmények

A nagytárkányi Kóbori János matektanár a Pitagorasz versenyek után úgy gondolta, hatodikos „medvebocsaival” valami újat is kipróbálnak, ezért neveztek be ebbe a versenybe, melynek egész koncepciójáról elismerően nyilatkozott. Már a felkészülések alkalmával is bravúrosnak találta a feladatokat. Bízik abban, hogy jövőre akár három korcsoportban is indulhat majd diákjaival.

Máté Adrianna a királyhelmeci alapiskola három csapatából a harmadikos „medvebocsok” kísérőjeként elmondta, annak ellenére, hogy három diákjából kettőnek nincs is telefonja, örömmel vette a kihívást és úgy látta, meg is birkóztak a nehézségekkel.

Fontosnak tartja a tantermi száraz matekot meghaladóan a logikus gondolkodás és a problémamegoldó készség fejlesztését is. Vétek lenne nem élni azzal a lehetőséggel, amit a felújított borsi kastély meseszép zöld környezete nyújt a bravúros csapatjáték résztvevőinek.        

medve matek
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.