cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. szeptember 24., 14:41

A Mária Valéria híd átadásának 20. évfordulóját ünnepli Párkány

A Mária Valéria hídról szóló dokumentumfilm vetítésével kezdődött az ünneplés a Párkányt a magyarországi Esztergommal összekötő híd átadásának 20. évfordulóján. A háromnapos ünnepség keretében kiállításon láthatják az érdeklődők a híd újjáépítésével kapcsolatos dokumentumokat, megnézhetik a helyreállítási munkákról és az átadásról szóló filmet. Szombaton (szeptember 25.) a hídon reggelizhetnek a résztvevők, lesz koszorúzás, népviseletes felvonulás a hídról a Duna parti sétányon át a sétálóutcáig, majd kezdődik a 20. Duna Menti Folklórfesztivál - tájékoztatott a városi hivatal.

Mária Valéria híd
Fotó: Bokor Gábor

A Feketeházy János tervei alapján épült hidat 1895. szeptember 28-án adták át. Mindkét világháborúban megrongálódott, 1944. december 26-án pedig felrobbantották. Ezután 57 évig csak két hídcsonk állt a folyó két partján. 2001. október 11-én adták át a felújított hidat.

Ma szinte naponta használják a hidat az emberek, jelentősen megkönnyíti a két ország közötti forgalmat, és az elmúlt 20 év során jó kapcsolatok alakultak ki a lakosok, a vállalkozások, az intézmények, az önkormányzatok és más közösségek vagy szervezetek között is. Azt mondanám, hogy az acélhíd mellett fokozatosan kiépítettük saját hídjainkat is"

- mondta Eugen Szabó, Párkány polgármestere.

A járványügyi intézkedések miatt új helyzet állt elő. „Bár a Mária Valéria híd ott állt sértetlenül a helyén, mégsem tudtunk átkelni rajta. A kapcsolatokat azonban így is fenn kellett tartani. Valószínűleg nem minden kapcsolat élte túl a híd és a határ lezárását, de meggyőződésem, hogy a többség alkalmazkodni tudott a megváltozott helyzethez" - fogalmazott a polgármester.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.