A magyar-lengyel barátság jegyében

Bokor Klára 2018. október 09., 08:42

Emlékünnepséget szervezett a LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás Párkány városával karöltve - október 7-én -, a párkányi csata 335. évfordulója és III. Sobieski János lengyel király szobra felállításának 10. évfordulója alkalmából.

Sobieski Jénos lengyel király lovasszobra Párkányban

Dániel Erzsébet az ünnepség háziasszonya és Szabó Eugen Párkány polgármestere üdvözölték a résztvevőket és nyitották meg azt a kerekasztal beszélgetést, melynek keretében Szabad Közép-Európa múltja és jövője szerzői – Csáky Pál, Duray Miklós, Molnár Imre, Zombori István, Szesztay Ádám, Popély Gyula - beszélgettek a témáról a Danubius moziban.

Popély Gyula, Zombori István, Csáky Pál, Molnár Imre, Szesztay Ádám, Duray Miklós

A Molnár Imre történész által moderált kerekasztal résztvevői együtt gondolkodtak Közép-Európa dolgairól és arról, hogyan viszonyuljunk feldaraboltatásunk közelgő 100 éves évfordulójához. Abban mindannyian egyetértettek, hogy erősíteni kell az összetartozást a magyarság körében, hogy pontosan ki kell tűzni mit akarunk és szövetségeseket kell találni, mert egy erős Magyarországban vagyunk érdekeltek. Csáky Pál rámutatott, az unió nyitott minden probléma iránt, ám sok döntéshozó nincs tisztában a közép-európai állapotokkal, de a helyzetünk pontos bemutatásával sokakat magunk mellé tudunk állítani, akár az autonómia tekintetében is, hiszen Európa-szerte számtalan helyen működik remekül. Popély Gyula történész ehhez hozzátette, azért nehezek a körülményeink, mert máig népszerűvé lehet válni a magyar kártya által a Magyarországgal szomszédos országokban.

a Győrfi család tárlatának megnyitója

A szobrászművész Győrfi család

Hihetetlen, de öt szobrászművész is van a Győrfi családban. Az ő alkotásaikból nyílt kiállítás a Városi Galériában, ahová átvonult az ünneplő közönség.

A művészcsaládot és munkásságukat Prokai Gábor művészettörténész mutatta be.

Győrfi Sándor, az apa az, aki először elindult a szobrászat útján. Talán ő az egyetlen olyan szobrász Magyarországon, akinél a szobor előkészítése, öntése és kidolgozása egy kézben összpontosul. Sőt, ő maga kísérletezett ki egy kitűnő bronzöntési technikát. Győrfi Lajos, Sándor öccse a Párkányban álló Sobieski lovasszobor megalkotója, aki arról is híres, hogy a legautentikusabban tudja ábrázolni a lovak mozgását. Vargáné Győrfi Erzsébet a leánytestvér népi iparművész és keramikus, Győrfi Balázs és Győrfi Ádám pedig a család legifjabb tagjai, akik, szinte a műteremben nőttek fel, így nem csoda, hogy ők is a művészetnek ezt az ágát művelik.

A megnyitón közreműködtek: Kurina József a párkányi zeneiskola tanára, Berényi Kornélia és Komló Cynthia.

A Sobieski park lassan átalakul a magyar-lengyel barátság parkjává

Az ünneplők itt három emlékműnél is leróhatták kegyeletüket. A most felállított és megszentelt Esterházy János emlékkőnél, amely Győrfi Ádám szobrászművész alkotása, Sobieski János lengyel király lovasszobránál és a párkányi lakosok által befogadott lengyel menekültek emlékkövénél.

Molnár Imre történész az ünnepség szónoka elmondta, Sobieski János ebben a történelmi régióban indította el azt a török birodalom összeomlását eredményező keresztény hadjáratát, amelynek hatására kiszorultak Európából az oszmán erők.

Képgalériánk:
a Csemadok Szivárvány énekkara

„Tíz évvel ezelőtt emléket állítottunk itt Sobieski Jánosnak és az ő párkányi győzelmének. Azóta a park azok zarándokhelye lett, akik keresik a múltban az összekötő szálakat. Éppen ezért méltó helye ez a most felavatott Esterházy János emlékkőnek is” – hangsúlyozta a történész.

Esterházy is kötődik a lengyel nemzethez édesanyja Alžbeta Tarnowska révén, aki őt úgy nevelte, hogy a világot értse és tegyen is azért, hogy a világ jobb legyen. Országgyűlési képviselőként kiállt a lengyel üldözöttek ügye mellett, nem szavazta meg a zsidók deportálását, mély keresztény hitről tett tanúbizonyságot akkor is, amikor börtönök sokaságát kellett megjárnia.

Kijelenthetjük, hogy Esterházy e térség népeinek közös nevezője. Amit ő képviselt, az egymás megértése, a békés egymás mellett élés, a tolerancia, ma már alapfeltétele a mi életünknek is”

– emelte ki Molnár.

Képgalériánk:
Stilla Pectus

Az ünnepségen közreműködött a Csemadok Szivárvány énekkara, a Papp Katalin Művészeti Magániskola mellett működő Stilla Pectus, Pálmai Árpád tanár-hitoktató Eszergomból és Méri Mátyás szőgyéni versmondó. Beszédet mondott Jacek Doliwa, Lengyelország pozsonyi nagykövetségének konzulja. Jelen voltak az esztergomi és a párkányi önkormányzatok, az MKP és az egyházak képviselői, a civil szervezetek tagjai és vezetői, valamint a térség neves közéleti személyiségei.

A rendezvény védnöke Csáky Pál EP-képviselő, támogató a Bethlen Gábor Alap.

0 HOZZÁSZÓLÁS