2023. január 26., 20:11

A „legíróbb” íróra emlékeztek

176 éve született Mikszáth Kálmán, a nagy palóc, a széppróza mestere. A szklabonyai emlékházban már hagyománnyá vált, hogy évente megemlékezést tartanak a Szent Péter esernyője szerzőjének születésnapján.

 

Mikszáth megemlékezés
Fotó: Mikszáth Kálmán Emlékház facebook oldala

Mikszáth Kálmán tíz évig élt a szklabonyai házban, amely húsz évvel ezelőtt még elhagyatott épület volt. 2003-tól a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumához tartozik, azóta a turisták kedvelt célpontja. Az emlékházban 2021-ben nyílt új állandó kiállítás Szent Péter esernyője alatt címmel. 

– Ezeket az emlékhelyeket, mint kulturális, épített örökséget nem csak fenntartani kell, hiszen akkor van igazán értelme a működésüknek, ha ide vonzzák a látogatókat. Ennek egyik aspektusa, hogy rendezett, szépen felújított épület várja az érdeklődőket.

A másik pedig a benne rejlő tartalom, hogy méltóképpen visszaadjuk azt a szellemi értéket, amit Mikszáth ránk hagyott

– nyilatkozta lapunknak Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója. Hozzátette, fontos küldetésüknek tartják, hogy a gyerekeket is megszólítsák. Ezért is kapott új koncepciót a régi állandó kiállítás. 

Mikszáth megemlékezés
Fotó:  Mikszáth Kálmán Emlékház facebook oldala

– Interaktívvá tettük, hogy a diákok megfoghassák, mozgathassák a tárgyakat, kinyithassák a fiókos szekrényeket, amelyek mindegyike érdekességet rejt. Vannak korabeli játékaink, mint a gólyaláb, a tekéző, a diótörő, amikkel a nagy palóc is játszott gyermekként. Ezeknek köszönhetően valóban órákat tudnak itt tölteni – fűzte hozzá az igazgató, aki örömét fejezte ki, hogy a múzeumot évről évre egyre többen látogatják meg, tavaly több mint háromezren.

A falu különböző pontjain kihelyezett információs táblák is azt a célt szolgálják, hogy az érdeklődők még jobban megismerjék Mikszáthot, az író kedvenc helyeit, műveinek helyszíneit.

Az emléknapot a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Szklabonya község és a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya szervezte. Balogh Gábor, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányának elnöke pohárköszöntőjében kiemelte, a szervezet feladatának tekintette a Mikszáth-kultusz újra-élesztését. 

– Hál’ istennek a járásunkhoz számos ismert író, költő és más művész kapcsolódik, akiknek az emléknapjait megtartjuk. Az utóbbi három évben Mikszáth munkásságának, műveinek közlésére külön hangsúlyt helyeztünk, hiszen a 7. Palóc Világtalálkozó „arcának” őt választottuk – mondta Balogh Gábor, hozzátéve, a régióban kulturális események sorát nyitják most meg ezzel a rendezvénnyel. A megemlékezésen felléptek Balázs Attila mesemondó, valamint az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola növendékei és tanárai. 

Mikszáth Kálmán 1847. január 16-án született Szklabonyán. Irodalmi munkásságának legnagyobb forrása szülőföldje volt. Utánozhatatlan stílusa, olvasmányos történetei egyszerre tanítanak, nevelnek és szórakoztatnak. A kezdeti mellőzés után a Tót atyafiak és A jó palócok című novelláskötetei hozták meg számára a sikert és az országos ismertséget. A Szent Péter esernyője című regény vitathatatlanul a fő műve, melyet 1958-ban megfilmesítettek. „Mikszáth Kálmán művei mai is korszerűek, műveiben leírja, mi a véleménye a magyar politikusokról, a képviselőházról, a karrieristákról, a pénzért országot veszejtőkről, tőle azt is megtudjuk, mi a véleménye a természetről, a modernizációról, Magyarország európai helyzetéről”, vallja Praznovszky Mihály irodalomtörténész, irodalmunk „legíróbb” írójáról, a nagy palóc mesemondóról.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/4. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.