2020. szeptember 6., 16:29

A labda végigkíséri az életét

 A kisgéresi Tóth Emese amióta csak megtanult járni, rajong a focilabdáért. Állítólag az első kimondott szava is ez volt: gól. S ha már az utcájukban nem laktak vele egykorú lányok, a fiúkkal rúgta a bőrt.

Bár kissé furcsállotta, hogy ezzel a gömbölyű csodával azon túl, hogy rúgják, semmi mást nem tudnak kezdeni a srácok, örült, hogy befogadták. Később arra kérte a szüleit, hogy keressenek neki egy csapatot, mert leánycsapatban szeretne focizni. Végül Sárospatakig kellett menniük, ahová a szülei három évig hordták edzésekre.

Patakon hamar felfigyeltek a tehetségére, és a Fradi próbajátékra hívta. Fel is vették, ám a kollégiumi körülményekkel nem tudott megbarátkozni, ezért három hét után visszatért a Bodrogközbe. 

Hogyan alakult a labdával való viszonyod középiskolásként?

Királyhelmecen voltam gimnazista, s ezekben az években már nem tartoztam egyetlen csapathoz sem. Viszont akkoriban kezdtem kipróbálni, milyen trükköket tudnék csinálni a labdával. Bár más labdajátékkal is kísérleteztem, végül mindig visszatértem az első szerelemhez. Mivel jó voltam nyelvekből, illetve matematikából, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója lettem a Kereskedelmi, Vendéglátói és Idegenforgalmi Karon. Számomra Budapest túl nyüzsgő város, ezért igyekeztem két-három hetente hazajárni, hogy élvezzem az itthoni nyugalmat. Egyébként elégedett vagyok a pályaválasztásommal, simán vettem az akadályokat. Még egyetemistaként, 2017-ben egy ismerősömmel kilátogattam a Dunai Regattára, amely Magyarország legnagyobb, egyetemek közötti sportversenye, zenei és kulturális fesztiválja. Ott azonban nem az evezősök versenye ragadott meg, hanem a teqball. Ez olyan futballjáték, amit egy erre a célra tervezett asztalon játszanak. A szabályok és a játékmenet leginkább a lábteniszhez hasonlít. Létezik páros és egyéni teqball. Ez a magyar fejlesztésű sportág csak néhány éve létezik, mégis hatalmas népszerűségre tett szert. Ott azonnal ki is próbáltam magam, és nem lehettem rossz, hiszen a szabadstílusú futball magyar bajnoka, Szabados Ádám elhívott egy közös edzésre. Ekkor döntöttem el, hogy szabadstílusú focista leszek. 2018-ban már a magyar országos bajnokságon egyedüli lányként a legjobb 16 közé jutottam. A következő évben sikerült megismételnem ezt a sikert. Azóta rendszeresen edzek. Velem nehéz lenne úgy találkozni, hogy ne lenne nálam labda. Munka után általában két órát szentelek a gyakorlásnak, ha lehet, a szabad levegőn, és hétvégeken igyekszem napi két edzést beiktatni.

Tóth Emese labdazsonglőr

Mit érdemes tudni a sportágadról, és hogyan jellemeznéd a fejlődésedet?

A freestyle foci látványos, egyedi mozdulatokat tartalmaz, három stílusban: állva lábbal, állva felsőtesttel, illetve ülve, az egész test bevonásával. Létezik még egy negyedik stílus is, az ún. cselezéses trükkök, bár itt az elvárás elsősorban az első háromból bemutatott legjobb trükkök szettjének az elkészítése. Ami pedig a fejlődésemet illeti, szakaszos fejlődésről tudnék beszámolni, azaz egy hosszabb stagnálást általában gyors és látványos fejlődés követ. Sokat segít a pihenés beiktatása is. Hála istennek, még nem voltak sérüléseim, a kényszerpihenőt nem ismerem. Mi nem tartozunk egyetlen egyesülethez sem, de eljárunk baráti társaságok találkozójára, ahol a közös edzések szintén előrevisznek a fejlődésben.

Azóta befejezted az egyetemi tanulmányaidat, és közgazdász lettél.

Így igaz, Sárospatakon telepedtem le, mert a párom is pataki. Most egy bank tanácsadójaként dolgozom, ahol remek a társaság, és jól érzem magam, ráadásul mindössze néhány lépésre van az otthonunktól. A párom ugyan nem szereti a focit, de engem teljes mellszélességgel támogat.

Tóth Emese labdazsonglőr

Vannak még nők rajtad kívül a magyar freestyle fociban?

Hogyne. Szász Kitti a sportág többszörös világbajnoka, ő ma a legjobb. Vértes Rebeka ugyancsak sikeres a sportágban, én pillanatnyilag a harmadik legjobb magyarnak számítok.

A magyar bajnokságon kívül milyen versenyeken tudod még kipróbálni magad?

A Super Ball egy nyílt világbajnokság, ahová bárki benevezhet. Az idén Prágában tartják, az ismert okokból online formában. Egy-egy bemutatóvideóval lehet nevezni. Évente általában 400-600 közötti az érdeklődők száma, hiszen a versenyt többféle kategóriában meghirdetik. Az országos bajnokság az idén elmarad, tart viszont már a Red Bull Street Style, ahová az országos bajnokságok győztesei kapnak meghívást. Az első fordulóra július 20-áig lehetett beküldeni a 30 másodperces filmet, amelybe tudásunk legjavát kellett belerakni. Innen a legjobb 200 férfi és a legjobb 60 nő jutott a következő fordulóba. Augusztus 10-éig bonyolították le a második fordulót, ahonnan 80 férfi és 32 nő juthatott tovább. Ezekben a fordulókban hiányzik a zenei kíséret, ez egyben nehezítés is. A továbbjutók között magam is ott vagyok. Beszélgetésünk után, szeptember 4–11. között tartják a harmadik fordulót, amelynek a végén 32 fiú és 16 lány jut tovább. Számomra a cél a legjobb 16 közé jutás. A döntőben már csak 16 fiúnak és 8 leánynak lesz helye.

Tóth Emese labdazsonglőr

Vannak bemutató fellépéseid is?

Igen, népszerűsítettem már a sportot Sajóbábonyban egy emléktornán, Leleszen egy családi napon, valamint Sárospatakon egy futballtáborban is. Legmeghatározóbb élményem a sportágnak köszönhetően az volt, amikor Gera Zoltán meghívott egy reklámfilmbe, amelyet a 2021-re halasztott foci-EB kapcsán készítettek.    

Megjelent a Magyar7 hetilap 202/36. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!