2019. július 16., 16:00

A közbeszerzési eljárás miatt késik a kastélypark felújítása Alsósztregován

A Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma a Palóc – Hont – Podpoľanie szlovák-magyar határon átnyúló projekt keretében tervezi helyreállítani a nagykürtösi járásbeli  Alsósztregován található Madách Imre Múzeumot övező történelmi parkot. Míg a projekthez csatlakozó többi partner már csaknem végzett a megvalósítással, addig Alsósztregován csak a napokban kezdődnek meg a munkálatok.

Madách-kastély Alsósztregova
Fotó: Wikipedia / Nagy Zsuzsa

Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatónője elmondta: a közbeszerzési eljárás, amely tavaly nyáron kezdődött, jelentősen elhúzódott, és csak idén, június végén ért véget. A munkálatok befejezésének határidejét eredetileg decemberre tűzték ki, de mivel addig biztosan nem fogják győzni, a múzeum halasztást kér a koordinátortól.

Jarábik szerint a jövőben kulturális rendezvényeket is tartanának a parkban, ehhez azonban utakra, színpadra, öltözőkre lesz szükség. Emellett egy játszóteret is terveznek létesíteni, Madách Imre sírja fölé pedig egy emlékművet helyeznének. A park összterülete mintegy két és fél hektár.

A múzeum a határon átnyúló projekt keretében 281 ezer eurós támogatásra tett szert, emellett további 70 ezer eurót kapott a Kulturális Minisztériumtól. A Madách Imre Múzeumnak otthont adó kastélyt 2010 és 2013 között teljes körű felújításon esett át.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.