2021. június 3., 08:10

A kormányhivatal úgy nyilatkozott, nem közömbös számára az oroszvári kastély sorsa

Folyamatosan húzódik az oroszvári kastély rekonstrukciója, a kivételes műemlék állaga pedig egyre csak romlik. A kormányhivatal ellenben azt állítja, nem közömbös számára a kastély sorsa, és minden szükséges intézkedést elvégez a kastély megmentésének érdekében.

oroszvári-kastély
Fotó: Bratislavský samosprávny kraj

„A Szlovák Köztársaság Kormányhivatala felelőségteljesen kijelenti, hogy az oroszvári kastély fenntartójaként nem közömbös számára a kastély sorsa. Éppen ellenkezőleg, minden, a szlovák kormány határozataival összhangban lévő szükséges intézkedést megtesz a kastély megmentésének érdekében, és szándékában áll ennek a történelmi szempontból kivételes komplexumnak a mielőbbi rekonstrukciója” – olvasható a Kormányhivatal nyilatkozatában, amelyet az oroszvári kastély folyamatosan elhúzódó rekonstrukciójának kapcsán tett közre.

A kormányhivatal kijelentette, minden éven több tízezer eurót fordít az említett műemlék karbantartására, hogy az épület állaga ne romoljon tovább és az ne veszítsen értékéből.

A kormányhivatal nyilatkozatában ismertette, a nemzeti kulturális műemléknek nyilvánított oroszvári kastély és az ahhoz tartozó terület helyreállításával kapcsolatban nem régiben elindult egy közbeszerzési eljárás az építészeti munkák kivitelezőjének kiválasztása kapcsán. A folyamat azonban jelenleg leállt, mivel egyik résztvevő ellenvetéseket nyújtott be.

A közbeszerzési eljárás folyamata attól kezdve fog megújulni, amikor a Közbeszerzési Hivatal szakvéleménye megérkezik. A kormányhivatal bízik abban, hogy ez a folyamat a lehető leghamarabb befejeződik.

A kormányhivatal egyben egy speciális megfigyelőcsoportot hoz létre, amelybe a Transparency International avagy a Zastavme korupciu (Állítsuk meg a korrupciót) alapítvány tagjait is meghívták, így független megfigyelőként értékelni tudják majd a közbeszerzési eljárás menetét.

Az oroszvári kastély rekonstrukcióját állami költségvetésből tervezik finanszírozni. Ugyanakkor a kormányhivatal már tárgyal az európai uniós helyreállítási alapból való források felhasználásának lehetőségeiről is.

A Kormányhivatal arról is tájékoztatott, hogy nem régiben sikeresen befejeződött a szolgáltatásmegrendelés, pontosabban az építési műszaki ellenőrre vonatkozó közbeszerzési eljárás. A sikeres pályázóval már meg is kötötték a szerződést, amely megtekinthető a Szerződések központi regiszterében.

Ami a kastélypark revitalizációját illeti, a fák kezelését 2019 őszén kezdték meg, és körülbelül egy évvel később fejezték be. Arborista munkálatokról volt szó, amelyeket a zöldnövényzet komplett inventarizációja előzött meg. A park biztonságának növelése érdekében kivágták a beteg és fertőzött fákat, illetve kezelték a többi fatörzsű növényeket. A kastély körüli terület további megújítását a műemlék rekonstrukciója folyamán tervezi a kormányhivatal, amikor is többek között 114 fát, több száz díszcserjét, illetve más évelő és hagymás növényt terveznek kiültetni.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.